ŽURNĀLS

30. Oktobris 2001 /Nr.33 (226)

Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums

Likumprojekts

Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums

Likumprojekts (reģ.nr.733; dok.nr. 2452). Redakcija, kādā likumprojektu trešajā lasījumā ierosina pieņemt Juridiskā komisija

I nodaļa. Vispārīgie noteikumi

1.pants. Komersantu ierakstīšana komercreģistrā

Komersantu ierakstīšana komercreģistrā ar Komerclikuma spēkā stāšanās dienu notiek atbilstoši Komerclikuma un šā likuma noteikumiem.

2.pants. Komercreģistra iestāde

(1) Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs ir iestāde, kura ved komercreģistru un šajā likumā noteiktajos gadījumos izdara ierakstus uzņēmumu reģistrā, ievērojot likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” noteikumus.

(2) Uzņēmumu reģistrs, komercreģistrs, to dati un tajos ietvertā informācija ir valsts īpašums.

(3) Reģistrācijas procedūrā jautājumiem, kurus neregulē šis likums un Komerclikuma noteikumi par komercreģistru, piemēro likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” noteikumus.

(4) Līdz 2003.gada 31.decembrim Komerclikuma 10.panta trešās daļas noteikumus nepiemēro un lēmumus par ieraksta izdarīšanu komercreģistrā, par atteikumu izdarīt ierakstu vai par ieraksta izdarīšanas atlikšanu pieņem 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

3.pants. Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) reģistrācija uzņēmumu reģistrā

(1) Likuma “Par uzņēmējdarbību” 2.nodaļā paredzētā jaundibināta vai reorganizācijas rezultātā izveidota uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācija uzņēmumu reģistrā ar Komerclikuma spēkā stāšanās dienu nav atļauta.

(2) Līdz attiecīgu likumu pieņemšanai individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, kooperatīvās sabiedrības un to savienības, bezpeļņas organizācijas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bezpeļņas organizācijas akciju sabiedrības, kā arī šā likuma 27.panta trešajā daļā minētie subjekti reģistrējami uzņēmumu reģistrā.

(3) Divus mēnešus no Komerclikuma spēkā stāšanās dienas uzņēmumu reģistrā atļauts reģistrēt jaunu šā panta pirmajā daļā minētu subjektu, ja lēmums par tā dibināšanu pieņemts līdz Komerclikuma spēkā stāšanās dienai un reģistrācijas pieteikums iesniegts ne vēlāk kā mēnesi pēc Komerclikuma spēkā stāšanās dienas.

(4) Uzņēmumu reģistrā atļauts reģistrēt tādu esošo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) reorganizāciju, kas paredzēta šā likuma II nodaļā un 27.pantā. Šā panta otrajā daļā minēto subjektu reorganizācija reģistrējama uzņēmumu reģistrā, izņemot gadījumus, kad reorganizācijas rezultātā izveidotais subjekts ierakstāms komercreģistrā.

(5) Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pamatdokumentu grozījumu un citu izmaiņu reģistrācija līdz šā likuma II nodaļā minētajiem termiņiem notiek atbilstoši to likumu noteikumiem, kuri regulē attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) reģistrāciju, ievērojot izņēmumus, kas minēti šajā likumā.

4.pants. Terminu izpratne pārejas posmā

(1) Citos normatīvajos aktos lietotie termini Komerclikuma izpratnē saprotami šādi:

1) ar terminu “līgumsabiedrība” saprot terminu “personālsabiedrība”;

2) ar terminu “līgumsabiedrība ar pilnu atbildību” saprot terminu “pilnsabiedrība”;

3) ar terminu “komandītsabiedrība” saprot terminu “komanditsabiedrība”;

4) ar terminu “uzņēmējdarbība” saprot terminu “komercdarbība”, ja no tiesību normas satura neizriet, ka ar terminu “uzņēmējdarbība” saprotama cita saimnieciskā darbība;

5) ar terminu “uzņēmējsabiedrība” saprot terminu “komercsabiedrība” Komerclikuma izpratnē, “kooperatīvā sabiedrība” un “kooperatīvo sabiedrību savienība” Kooperatīvo sabiedrību likuma izpratnē, kā arī “paju sabiedrība” likuma “Par paju sabiedrībām” izpratnē;

6) ar terminu “statūtsabiedrība” saprot terminu “kapitālsabiedrība” Komerclikuma izpratnē, “kooperatīvā sabiedrība” un “kooperatīvo sabiedrību savienība” Kooperatīvo sabiedrību likuma izpratnē, kā arī “paju sabiedrība” likuma “Par paju sabiedrībām” izpratnē.

(2) Ja citā normatīvajā aktā ir lietots termins “uzņēmums” un no šā akta terminu skaidrojuma vai normas jēgas izriet, ka šis normatīvais akts (tiesību norma) attiecināms uz uzņēmumu kā tiesību subjektu, Komerclikuma noteikumus par uzņēmumu nepiemēro.

II nodaļa. Pārejas posms

uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem

uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām),

filiālēm, nodaļām un pārstāvniecībām

5.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dmitrijs Skačkovs
Par civiltiesisko atbildību, kad zaudējumus nes paaugstinātās bīstamības avots
Rita Belousova
Par vienotu izpratni šķīrējtiesu darbībā Latvijā
Par Komerclikumā iecerētajiem grozījumiem
Grozījumi Komerclikumā
Ilona Kronberga, Aivars Lošmanis
Vai Latvijā nepieciešams probācijas dienests
AUTORU KATALOGS