ŽURNĀLS

12. Marts 2002 /Nr.5 (238)

"Ceru, ka ir sācies nopietns darbs, kura mērķis ir tiesu sistēmas darba pilnveidošana"

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns:

“Ceru, ka ir sācies nopietns darbs, kura mērķis ir tiesu sistēmas darba pilnveidošana”

Referāts Latvijas tiesnešu konferencē 2002. gada 8. martā

Pārskatot Augstākās tiesas (AT) darbu apjomu pēdējos piecos gados, jāsecina, ka straujas, neprognozējamas pārmaiņas nav notikušas, tomēr ik gadu, kaut arī nelieliem tempiem, pieaug gan saņemto, gan izskatīto lietu skaits tiesā kopumā. Laikā no 1997. līdz 2001.gadam AT vidēji gadā saņemtas 2403 un izskatītas 2365 lietas. Pagājušajā — 2001.gadā — AT saņēma 2563 un izskatīja 2555 lietas, kas ir pagaidām lielākais saņemto un izskatīto lietu skaits pēdējos gados.

Kopumā šie skaitļi liecina par noteiktu stabilitāti un pietiekami lielu darba apjomu, ko ik gadu veic AT tiesneši. Tas liecina arī par labu darba organizāciju, kas lielā mērā atkarīga no palātu un departamentu priekšsēdētājiem, katra tiesneša un senatora augstās profesionalitātes.

Līdz šim AT vārds nav bijis saistīts ar pārmetumiem par ilgstošu lietu skatīšanu vai neattaisnotu vilcināšanos. Tas ir bijis mūsu kopējā darba nopelns, un es ceru, ka arī turpmāk mums izdosies to izdarīt.

Viena no AT struktūrvienībām — Plēnuma un tiesu prakses vispārināšanas daļa —, kuras darbs pēdējo gadu laikā dažādu subjektīvu un objektīvu apstākļu dēļ bija apsīcis, cerams, atjaunos savu darbību un tā būs daudz efektīvāka.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Ikstens
Vai Satversmes reforma var veicināt atbildīgu politiku
Par Valsts prezidentes apžēlotajiem
Leonards Pāvils
Par tiesu spriedumiem un statistiku
Par sodu izcietušo problēmām
Dina Gailīte
Kāda tiesu vara ir vajadzīga Latvijai
AUTORU KATALOGS