ŽURNĀLS

9. Aprīlis 2002 /Nr.7 (240)

Kaimiņiem Igaunijā ir jauns Sodu likums
Dr.iur.
Andrejs Judins
 

Kaimiņiem Igaunijā ir jauns Sodu likums

Mag. iur. Andrejs Judins, LPA Krimināltiesisko zinātņu katedras docents, — “Latvijas Vēstnesim”

JUDINS.JPG (16662 bytes)
Foto: no personīgā arhīva

* pekuniārs — no lat. pecuniarius — saistīts ar naudu — red.

2001.gada 6.jūnijā Igaunijas parlaments (Riigikogu) ir pieņēmis jauno Sodu likumu, kurš aizstās vēl padomju laikā radīto kriminālkodeksu. Likums vēl nav stājies spēkā un pašlaik vēl nav pat zināms, kad tas notiks, jo spēkā stāšanās datumu paredzēts noteikt ar speciālu likumu, ko nākotnē pieņems parlaments. Tomēr negaidot to, ir vērts ieskatīties šajā kaimiņzemes normatīvajā aktā, jo faktiski tas ir pirmais krimināllikums pēcpadomju telpā, kas nav radīts pēc Krievijas KK parauga.

Igaunijas likumdevējs, izvēloties nosaukumu jaunajam likumam, ir atteicies no vārda “Kriminālkodekss“, nosaucot to par Sodu likumu (Karistusseadustik) (tālāk tekstā — KarSe vai Sodu likums). Tas ir loģiski, jo jaunajā likumā ir paredzēta atbildība ne vien par noziedzīgiem nodarījumiem, bet arī par pārkāpumiem. Atbilstoši likumam noziegumi ir Sodu likumā uzskaitītie nodarījumi, par kuriem fiziskajai personai var tikt piemēroti pekuniārie* sodi vai brīvības atņemšana, bet juridiskajai personai — piespiedu likvidācija. Savukārt par pārkāpumiem atzīstami tādi nodarījumi, par kuriem personu var sodīt ar naudas sodu vai arestu. Ievērojot nodarījuma bīstamību, likumdevējs izšķir I un II pakāpes noziegumus. Par I pakāpes noziegumu persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku, ilgāku par pieciem gadiem, bet juridiskā persona — ar piespiedu likvidāciju. Par II pakāpes noziegumiem var piemērot pekuniāro sodu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem.

Atbilstoši KarSe 1. un 3.pantā noteiktajam likuma sevišķajā daļā nav uzskaitīti visi sodāmie nodarījumi — noziegumu loks ir izsmeļošs, bet atbildība par pārkāpumiem var būt paredzēta arī citos normatīvajos aktos.

Igaunijas likumdevējs veiksmīgi ir atrisinājis juridiskās personas atbildības problēmu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aivars Niedre
Kā norobežot Krimināllikuma 195. un 314. pantā paredzētos noziedzīgos nodarījumus
Vitolds Zahars
Vai, mainoties gadsimtiem, ir mainījušies arī cietumi
Dina Gailīte
Baltijas tiesībzinātnieku doma pasaules apritē
Imants Rūdolfs Pličs
Vai kriminālprocesā jāiekļauj sevišķā veidā veicamās izmeklēšanas darbības
Pāvels Gruziņš
Par sodiem un to motivāciju narkotiku lietās
AUTORU KATALOGS