ŽURNĀLS

27. Augusts 2002 /Nr.17 (250)

Vai autors pelna no darba tālākpārdošanas

Vai autors pelna no darba tālākpārdošanas

Par droit de suite autortiesībās

Mag.iur. Māris Grudulis — “Latvijas Vēstnesim”

GRUDULIS.JPG (9524 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs,“LV

Jau aptuveni desmit gadus Latvijas likumdevējs vairāk vai mazāk veiksmīgi mēģina sakārtot Latvijas tiesību sistēmu atbilstoši starptautiskajām un, it īpaši, Eiropas Kopienas prasībām. Viens no smagākajiem jautājumiem šajā saskaņošanā ir saistīts ar mūsu likumdevēja izpratni par autortiesībām un šīs izpratnes atbilstību minētajām prasībām.

Šī raksta mērķis ir sniegt nelielu ieskatu jautājumā par vienu no autortiesību institūtiem, kura harmonizācija Eiropas Kopienas ietvaros ir nesen pastiprināta ar jaunu direktīvu, kuras prasībām kādreiz būs jāpieskaņo arī Latvijas autortiesību likumdošana.

Rakstā tiek apskatīta viena no autora mantiskajām tiesībām (autortiesību terminoloģijā — droit de suite), kas pašlaik reglamentēta Latvijas Autortiesību likuma 17.pantā un nosaka autora tiesību saņemt atlīdzību gadījumos, kad notiek viņa radītā darba tālākpārdošana jeb pārdošana, kuru realizē nevis autors pats, bet jau cits mākslas darba īpašnieks.

Raksta uzdevums ir sniegt nelielu paskaidrojumu par to, kas ir šī tiesība, tās būtību, avotiem, objektiem un realizācijas mehānismu. Tā kā Latvijas Autortiesību likums nākotnē būs jāsaskaņo ar Eiropas Kopienas prasībām, raksts tiek balstīts uz attiecīgās EK direktīvas prasību vispārīgu pārskatu.

 

Jēdziens

Kopš 1948.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Par Valsts prezidentes apžēlotajiem
Par Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas valdi
Korupcijas galvenā apkarotāja meklējumus turpinot
Laine Škoba
Vai reklāma ir prece ar brīvu apriti
Sandis Cakuls
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā nošķirt piegādes līgumu no citiem līgumiem
AUTORU KATALOGS