ŽURNĀLS

3. Decembris 2002 /Nr.24 (257)

Personas sensitīvo datu izpaušanas iespējas un formas
Dr.iur.
Dana Rone
zvērināta advokāte 

Personas sensitīvo datu izpaušanas iespējas un formas

Mag. iur. Dana Rone, AAS “Rīgas slimokase” Juridiskās nodaļas vadītāja, — “Latvijas Vēstnesim”
RONE.JPG (13508 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šī raksta temats ir sensitīvo personas datu (turpmāk — sensitīvo datu) izpaušana trešajām personām. Pieaugošā datu plūsma ir radījusi kā pozitīvas, tā arī negatīvas sekas — privātās dzīves apdraudējumu un konfidencialitātes pārkāpumus. Lai aizsargātu cilvēktiesības, bet īpaši tiesības uz privāto dzīvi, ir radīta speciāla tiesību nozare, kas pēta datu apstrādes tiesiskumu. Īpaša uzmanība pievērsta sensitīvajiem datiem, jo šī datu kategorija jo sevišķi saistīta ar privāto un konfidenciālo informāciju. Datu izpaušana ir aktuāla tēma Latvijā, jo nekad agrāk normatīvie akti nav veltījuši tik lielu vērību personiskās dzīves un konfidencialitātes aizsardzībai. Sensitīvo datu izpaušana ir sevišķi riskanta, jo šie dati atklāj īpaši konfidenciālas un personiskas ziņas par cilvēku. Sensitīvie dati ir jāaizsargā, lai nepieļautu diskrimināciju un negodīgu attieksmi pret cilvēkiem tikai viņu personisko datu dēļ.

Dažādu valstu attieksme pret sensitīvo datu izpaušanu ir atkarīga no valsts politikas, tās vēsturiskās un juridiskās pieredzes, tiesu praksē izveidojušos līdzsvaru starp atklātību un noslēpumiem. Šajā rakstā analizēšu dažādas attieksmes pret sensitīvo datu izpaušanu dažādās valstīs un organizācijās — Latvijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (turpmāk — Lielbritānija), Eiropas Savienībā (turpmāk — ES) un Eiropas Padomē (EP).

Šī raksta mērķis ir noteikt prasības sensitīvo datu izpaušanai un noskaidrot, kas ietekmē sensitīvo datu izpaušanu trešajām personām, vai patiesa ir hipotēze, ka dažādas tiesību sistēmas ar dažādiem līdzekļiem sasniedz vienas un tās pašas problēmas līdzīgus atrisinājumus1.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Diāna Hamkova
Kur robežojas vārda brīvība un goda aizskaršana
Par izmaiņām kooperatīvo sabiedrību darbībā
Lai saskaņotu Eiropas valstu tiesību attīstību
Jautrīte Briede
Kāds ir spriedums lietā "Lavents pret Latvijas valsti"
Jānis Endziņš
Par kooperatīvo sabiedrību specifiku un nākotni
AUTORU KATALOGS