ŽURNĀLS

23. Septembris 2003 /Nr.34 (292)

Kas ir komerciālais pirkums un kas to regulē

Kas ir komerciālais pirkums un kas to regulē

Ginta Sniedzīte, LU Juridiskās fakultātes studente, — “Latvijas Vēstnesim”

SNIEDZITE.JPG (11674 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Komerclikums Latvijā ir spēkā kopš 2001.gada 1.janvāra, tomēr vēl joprojām komerctiesībās ir jomas, kur trūkst regulējuma. Viena no šādām jomām ir komercdarījumi, tai skaitā komerciālais pirkuma līgums. Pašlaik pirmo reizi Latvijā ir paredzēts veidot komercdarījumu speciālo regulāciju, proti, izstrādāt atsevišķu likumu, kas regulētu komercdarījumus. Tādēļ aktuāls kļūst jautājums par komercdarījumu īpatnībām un atšķirībām no tiem darījumiem, noteikumi par kuriem ietverti Civillikumā.

Šajā rakstā aplūkošu komerciālo pirkuma līgumu, kā plašāk piemēroto un nozīmīgāko no komercdarījumu veidiem, lai atklātu tās atšķirīgās iezīmes un institūtus, kas raksturīgi tikai komerciālajam pirkuma līgumam, analizētu darba grupas sagatavotā Komerclikuma projekta (uz 1.lasījumu) komercdarījumu daļas pirkuma līgumam veltītās normas un to atbilstību Latvijas pirmskara tirdzniecības tiesību doktrīnā pazīstamajām atziņām un institūtiem. Svarīgi noskaidrot citu radniecīgu valstu regulējuma īpatnības noteiktos jautājumos, kas Latvijas doktrīnā palikuši neskarti, un starptautisko regulējumu. Rakstā plaši tiks izmantots Komerclikuma projekta variants uz pirmo lasījumu, kas, domājams, varētu būt par pamatu jaunā komercdarījumu likuma izstrādē, veicot tā salīdzināšanu un vērtējumu izteikšanu par saskaņotību ar līdzšinējo komerctiesisko praksi, doktrīnas atziņām un galvenokārt Vācijas tiesību normām šajā sfērā.

Šajā rakstā netiks vispusīgi aplūkots komerciālo pirkuma līgumu regulējums Latvijas teritorijā agrākā laika posmā, bet uzmanība tiks koncentrēta uz vēlamo regulējumu tuvākajā nākotnē, turklāt norobežojoties telpā, respektīvi, pētījums, spriedumi un ieteikumi attiecināmi vienīgi uz Latvijas tiesībām.

 

1. Komerciālā pirkuma līguma vieta civiltiesisko līgumu sistēmā

Komerciālais pirkuma līgums ir viens no komerciālo līgumu veidiem, kas, ņemot vērā komerctiesību un civiltiesību savstarpējās attiecības, pakļauts kā komerctiesiskajam regulējumam, tā arī civiltiesiskajam regulējumam.

Attiecībā uz komerctiesisko regulējumu komercdarījumiem un tādēļ arī komerciālajiem pirkuma līgumiem jāievēro, ka šobrīd speciāls regulējums attiecībā uz Civillikumu vēl nepastāv.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Valda Eilande, Rita Belousova
Lai tiesnešu izglītošana būtu valsts un likumsargu rūpe
Pēdējā brīdī gludinot likuma nepilnības
Uldis Krastiņš
Krimināltiesību teorijas un prakses problēmas
Mārtiņš Paparinskis
Kas ir noziegumi pret cilvēci
Par policijas darbinieku sociālām garantijām
AUTORU KATALOGS