ŽURNĀLS

23. Septembris 2003 /Nr.34 (292)

Kas ir noziegumi pret cilvēci
DPhil (Oxon)
Mārtiņš Paparinskis
 

Kas ir noziegumi pret cilvēci

Mārtiņš Paparinskis, LU Juridiskās fakultātes students, “Sorainen Law Offices” jurista palīgs, – “Latvijas Vēstnesim”
PAPARINSKIS.JPG (13371 bytes)
Foto: Aksels Tuklers

Iepriekšējos rakstos, kas bija ievietoti “JV”, autori ir centušies vispārējās līnijās ieskicēt starptautisko krimināltiesību galvenos jēdzienus un norādīt to savstarpējo saistību, kā arī sīkāk analizēt visu starptautisko noziegumu noziegumu – genocīdu. Šajā darbā autors ir centies akcentēt nozīmīgākos un interesantākos aspektus noziegumu pret cilvēci apjoma noteikšanā.1

Genocīds gan starptautiskajā jurisprudencē, gan doktrīnā tiek dēvēts par visu noziegumu noziegumu. Nevar apšaubīt tā unikalitāti, tomēr, ņemot vērā tā īpašo juridisko konstrukciju, praksē tikai neliela daļa nodarījumu pat asiņainos un barbariskos konfliktos sasniegs genocīda līmeni. Gadījumos, kad nav iespējams pierādīt genocīda visbūtiskāko pazīmi – nodomu iznīcināt grupu – nākamais solis, uz ko ir jāatkāpjas apsūdzībai, ir noziegumi pret cilvēci2. Stakiča lietā Dienvidslāvijas tribunāls citē tiesneses Valdas (Walda) viedokli par to, ka “noziegumu nozieguma” statusu nedrīkst nonivelēt, piemērojot to gadījumos, kad nepastāv liela valsts organizēta kampaņa iznīcināt grupu, pat ja teorētiski genocīda definīcija to pieļautu3. Turklāt genocīda nodoma pierādīšana ir uzskatāma par vienu no komplicētākajiem uzdevumiem starptautiskajās krimināltiesībās, ko var tikai netieši izsecināt no vispārējiem apstākļiem, praksē lielākā daļa notiesājošo spriedumu būs par noziegumiem pret cilvēci. Tādēļ, lai gan noziegumi pret cilvēci iznīcinošā efekta ziņā nesasniedz genocīda līmeni, to praktiskā nozīme starptautisko krimināltiesību piemērošanā vienmēr būs dominējošā.

 

Vēsturiskā attīstība

Pēc šveiciešu jurista Žana Gravēna (Jean Graven) sacītā, noziegumi pret cilvēci ir tikpat seni kā pati cilvēce4. Neapšaubot to, ka nodarījumi, kādus mēs šodien saucam par noziegumiem pret cilvēci, ir bieži atrodami vēstures lappusēs, šo nodarījumu juridiskā kvalifikācija ir daudz nesenāka. Lai gan, vērtējot retrospektīvi, pirmās atsauces uz jēdzienu “noziegumi pret cilvēci” var atrast 19. gadsimtā un pat agrāk5, noziegumu pret cilvēci juridiskās izpratnes attīstība ir saistīta tikai ar 20. gadsimtu6.

1907.gada IV Hāgas konvencijā t.s. Martena klauzulā cita starpā tika izdarīta atsauce uz “cilvēces likumiem”, kuri ir jārespektē arī kara laikā. Praksē šis jēdziens pirmo reizi tika minēts 1915.gada 28.maija Francijas, Lielbritānijas un Krievijas valdību deklarācijā, kur, runājot par armēņu genocīdu, šīs valstis pasludināja, ka par šiem jaunajiem noziegumiem pret cilvēci7 un civilizāciju visiem Turcijas valdības pārstāvjiem būs jāuzņemas personīgā atbildība8. Tomēr nekādu praktisku seku šai deklarācijai nebija, un pēc Pirmā pasaules kara noslēgtais Lozannas miera līgums paredzēja amnestiju par visiem noziegumiem no 1914. līdz 1922.gadam. Pēc Pirmā pasaules kara tika izskatīta iespēja Versaļas līgumā iekļaut normu, kas liktu sodīt personas par cilvēces pamatlikumu pārkāpšanu. Tomēr ASV pārstāvji norādīja, ka cilvēcības likumi un principi ir nenoteikti, var atšķirties laikā, vietā un atšķirīgos apstākļos un galu galā būt atkarīgi no sirdsapziņas, tādēļ tos nekādā gadījumā nevar piemērot kriminālajā tiesvedībā9.

Otrā pasaules kara laikā sabiedrotie atklāja, ka daudzus nacistu izdarītos noziegumus nevar par tādiem kvalificēt atbilstoši tradicionālajām starptautiskajām tiesībām. Nodarījumus varēja kvalificēt kā kara noziegumus tikai tad, ja upuri bija pretējās puses karavīri vai civiliedzīvotāji, bet faktiski noziegumos par upuriem kļuva gan pašas Vācijas pilsoņi (ebreji, arodbiedrību biedri, sociāldemokrāti, komunisti, čigāni, baznīcu locekļi, seksuālās minoritātes), gan tās sabiedroto (Višī Francijas) pilsoņi, gan personas, kas atradās teritorijās, kas formāli nebija okupētas (Austrija, Čehoslovākija), gan bezvalstnieki un bēgļi ebreji un čigāni10. Šo noziegumu sodīšanai sabiedrotie Nirnbergas Statūtos definēja noziegumus pret cilvēci kā:

“(..) slepkavību, iznīcināšanu, paverdzināšanu, deportāciju un citu nehumānu rīcību attiecībā pret jebkuriem civiliedzīvotājiem pirms kara vai kara laikā, vai vajāšanu, pamatojoties uz politisku, rases vai reliģisku piederību, veicot vai saistībā ar jebkuru noziegumu Tribunāla jurisdikcijā [noziegumiem pret mieru, kara noziegumiem], pārkāpjot vai nepārkāpjot tās valsts likumus, kurā tie ir tikuši izdarīti11”.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Valda Eilande, Rita Belousova
Lai tiesnešu izglītošana būtu valsts un likumsargu rūpe
Pēdējā brīdī gludinot likuma nepilnības
Uldis Krastiņš
Krimināltiesību teorijas un prakses problēmas
Ginta Sniedzīte
Kas ir komerciālais pirkums un kas to regulē
Par policijas darbinieku sociālām garantijām
AUTORU KATALOGS