ŽURNĀLS

21. Oktobris 2003 /Nr.38 (296)

Par AT Senāta un apgabaltiesu praksi lietās par Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu lēmumiem

Par AT Senāta un apgabaltiesu praksi lietās par Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu lēmumiem

Nobeigums.

Sākums “JV” Nr.35, 30.09.2003.;

“JV” Nr.37, 14.10.2003.

Lietā SKC-273 Senāts atzinis, ka naftas produktu aprite ir valsts regulēta uzņēmējdarbības joma, kuras valstiskās regulācijas mērķis ir aizsargāt valsts ekonomiskās intereses. Uzņēmumam, nodarbojoties ar šādu valstiski pastiprināti kontrolētu saimniecisko darbību, stingri jāseko līdzi, lai, iepērkot vai pārdodot akcīzes preces, tiktu ievērotas visas normatīvo aktu prasības. Līdz ar to uzņēmumam, kurš nodarbojas ar degvielas vairumtirdzniecību, ir pienākums ar īpašu rūpību izturēties pret MK noteikumos Nr. 311 noteikto pienākumu izpildi. Tiesību subjektam, kas nodarbojas ar valstiski pastiprināti kontrolētu saimniecisko darbību, ir pienākums veikt aktīvas tiesiskās darbības visu pienākumu izpildē, nevis pasīvas darbības. Nav pieļaujama situācija, ka anulēto licenču nepublicēšana no VID puses atceļ MK noteikumu Nr. 311 48. punktu un ka šāds apstāklis līdz ar to dod tiesību subjektam tiesības iegādāties un pieņemt realizācijai degvielu no tiem uzņēmumiem, kas nav saņēmuši licenci vai kam tikusi anulēta licence degvielas ievešanai izlaišanai brīvam apgrozījumam, degvielas vairumtirdzniecībai vai degvielas ražošanai.

2.1.3. Nodokļu maksātāja tiesības slēgt darījumus caur likumisko pārstāvju vietniekiem

Persona, kura nav sabiedrības likumīgais pārstāvis, tiesīga sabiedrības vārdā parakstīt dokumentus un veikt citas darbības, ja sabiedrība to klusējot pieļāvusi. Šajā jautājumā apgabaltiesu prakse atbilst Senāta viedoklim.

Taisīt tiesiskus darījumus var katrs ne vien personīgi, bet arī, izmantojot vietniekus, ar kuru darbību var iegūt tiklab viņu atvietojamiem tiesības, kā arī uzlikt pienākumus. Juridiskās personas taisa tiesiskos darījumus ar savu likumīgo pārstāvju starpniecību. Senāts uzskata: šajā gadījumā tiesa pamatoti atzinusi, ka S.Kuzmenovs darbojās kā SIA “Almero” likumīgā pārstāvja vietnieks. CL 2290. pants noteic, ka pilnvarojuma līgumu var slēgt arī klusējot. Tādējādi, lai arī faktiskais darījumu slēdzējs Sergejs Kuzmenovs nebija nostiprināts Uzņēmumu reģistrā kā SIA “Almero” amatpersona ar paraksta tiesībām, SIA “Almero” atzinis, ka S.Kuzmenovs ir noslēdzis darījumus SIA “Almero” vārdā. S.Kuzmenova kā vietnieka īpašības apliecina apstākļi, ka SIA “Almero” nav S.Kuzmenova noslēgtos darījumus apstrīdējusi, bet tos izpildījusi. Turklāt S.Kuzmenovam bija paraksta tiesības Aizkraukles bankā. Ja aizvietojamais vietnieka noslēgto darījumu atzīst par noslēgtu savā vietā un vārdā un ja pats to vēlāk izpilda, līdz ar to aizvietojamais atzīst arī vietnieka īpašības.

 

2.1.4. Personas pienākums pastāvīgi veikt pārdodamo alkoholisko dzērienu kvalitātes kontroli

Senāts atzinis, ka Alkohola aprites likuma 71.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Valentija Liholaja
Klāt juridiskās literatūras plauktā
Dienas un darbi
Izsludinātie likumi
Kā pētīt, plānot un vadīt cilvēkresursus tiesās
Inese Bērzkalne
Skaidrojumi. Viedokļi
Ko darīt ar garāžu uz cita privātās zemes
3 komentāri
AUTORU KATALOGS