ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Decembris 2003 /Nr.46 (304)

Latvijas cilvēktiesības

Latvijas cilvēktiesības

2003. gada 3. ceturksnis Valsts cilvēktiesību biroja apkopojums

Sūdzību izskatīšana VCB

Sūdzību izskatīšana par bērna tiesībām

 

Cilvēktiesību problēmu apskats Latvijā

Centralizēto eksāmenu kārtošanas nepieciešamība, stājoties augstskolā

Detalizētas informācijas par personu publiskošana plašsaziņas līdzekļos

Sensitīvo datu par personu izpaušana

Darba likumu normu par darbinieku iesaistīšanu darbā bez viņa piekrišanas

atbilstība Satversmei

LR Kriminālprocesa kodeksā ietvertās normas, ka par aizstāvi krimināllietā

var būt vienīgi zvērināts advokāts, atbilstība Satversmei

 

VCB pieteikumi Satversmes tiesā

Lieguma personai, kas atrodas ieslodzījumā, saņemt apdrošināšanas atlīdzību

par darbā nodarīto kaitējumu vai arodslimību atbilstība Satversmei

 

VCB organizētās diskusijas

Apaļā galda diskusija “Anketēšana izglītības iestādēs”

 

Izbraukumi un tikšanās

VCB direktors piedalās Čigānu kultūras biedrības organizētajā sanāksmē Jelgavā

Situācijas vērtējums nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē “Olaine”

VCB pārstāvji iepazīstas ar situāciju Ādažu mobilo strēlnieku mācību centrā

Bērnu izglītības atbalsta un aprūpes iestāžu apmeklējumi

 

Citi pasākumi, kuros piedalījušies VCB pārstāvji

VCB 2003. gada 3. ceturksnī saņemtās un izskatītās sūdzības (tabula)

Sūdzību izskatīšana Valsts cilvēktiesību birojā

2003. gada 3. ceturksnī Valsts cilvēktiesību birojā (turpmāk VCB) saņemtas 355 rakstveida sūdzības un sniegtas 2745 mutvārdu konsultācijas par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Salīdzinot ar 2003. gada 2. ceturksni, īpaši, vairāk nekā 3 reizes, ir pieaudzis mutvārdu konsultāciju skaits.

Šajā laikā atrisinātas 59 sūdzības, izbeigtas ar ieteikumu — 294, bet atteiktas kā nepamatotas 36 sūdzības.

Tāpat kā iepriekš arī 2003. gada 3. ceturksnī aktuālākā cilvēktiesību problēma, spriežot pēc saņemto rakstveida sūdzību skaita, ir iespējamie personu tiesību uz taisnīgu, atklātu un savlaicīgu tiesu pārkāpumi. Par šo problēmu saņemtas 78 rakstveida sūdzības, kā arī sniegtas 129 mutvārdu konsultācijas.

Lielākais saņemto sūdzību skaits – 44 — ir par taisnīgu un atklātu tiesu krimināllietu tiesvedības procesā. Apcietinātie, kuriem notiek tiesvedības process, galvenokārt sūdzas par jautājumiem, kas ir saistīti ar tiesas neobjektivitāti, par to, ka nav ņemtas vērā tiesājamā liecības, netiek izsaukti tiesājamā vēlamie liecinieki un netiek paziņots tiesas sēdes datums. Aktuāli jautājumi vēl joprojām ir arī ilgie tiesas procesi un ilgā gaidīšana uz tiesu.

Vairākas sūdzības VCB ir saņemtas arī par apcietināto personu saziņas ierobežojumiem ar tuviniekiem vai citām personām.

VCB secina, ka rajonu tiesās saziņas ierobežojumi nevarētu būt īpaši aktuāli, jo pirmās instances (rajonu) tiesas vairumā gadījumu notiek laikus un personas apcietinājumā neuzturas ilgstoši. Līdz ar to dažkārt netiek pievērsta uzmanība atsevišķiem normatīviem aktiem, kas regulē apcietinātā statusu.

Vērtējot apgabaltiesu kompetenci šajā jautājumā, VCB uzskata: tiesām ir zināmi piemērā minētie noteikumi, taču tikšanās atteikums gadiem ilgi tiek pamatots ar vienu apstākli, kas aizliedz tikšanās. Tiesas atkārtoti neizvērtē, vai nav zudis sākotnējā aizlieguma pamatojums, kas uzskatāms par cilvēktiesību pārkāpumu.

Samērā daudz sūdzību 2003. gada 3. ceturksnī VCB tika saņemtas par personu tiesību pārkāpumiem uz mājokli. Pēc saņemto rakstveida sūdzību skaita – 49 — šī problēma ir otrajā vietā, bet pēc sniegto mutvārdu konsultāciju skaita – 628 — pirmajā vietā. No 2003. gada 3. ceturksnī izskatītajām sūdzībām atrisinātas ir 9, izbeigtas ar ieteikumu – 28, bet atteiktas kā nepamatotas - 8 sūdzības.

Salīdzinot ar iepriekšējo laika posmu, ir palielinājies sūdzību skaits par problēmām, kas saistītas ar pašvaldības palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājuma risināšanā un galvenokārt — ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma spēkā stāšanos. Parādījusies tendence, ka personas, kuras var pretendēt uz pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā, maina dzīvesvietu un pārceļas uz dzīvi citas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Raksturīgi, ka par jauno dzīvesvietu šādas personas izvēlas lielākās Latvijas pilsētas, kur ir labvēlīgāki ekonomiskie apstākļi un mazāk izteikta bezdarba problēma. Likuma “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā” 4. panta pirmā daļa nosaka: ”Pašvaldības palīdzību personai sniedz tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgā persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu (..).” Šī likuma norma varētu nākotnē sagādāt nopietnas problēmas Latvijas lielāko pilsētu pašvaldībām, jo palielināsies to personu skaits, kam sniedzama pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā.

VCB bieži konstatē, ka nav vienotas izpratnes par likuma “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā” 4. panta pirmās daļas piemērošanu gadījumos, kad persona ir reģistrēta pašvaldības palīdzības saņemšanai dzīvokļa jautājuma risināšanai kādā no pašvaldībām, bet faktiski dzīvo vai arī pēc reģistrācijas pārceļas uz dzīvi citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur deklarē savu dzīvesvietu (tiesiskā pamata esamība, šādā gadījumā izslēdzot personu no palīdzības reģistra). Dzīvesvietas deklarēšanas likums nesniedz arī pietiekami skaidru atbildi par to, kā pašvaldībām jāpalīdz dzīvokļa jautājuma risināšanā personām, kurām nav noteiktas dzīvesvietas.

Sūdzību izskatīšanas gaitā VCB nereti nākas saskarties ar situācijām, kad dažādas valsts pārvaldes iestādes atšķirīgi interpretē un piemēro vienas un tās pašas likuma normas. Atšķirīgas normu interpretācijas dēļ veidojas situācijas, kad personai tiek liegta iespēja saņemt pašvaldības palīdzību, kaut arī tā atbilst to personu kategorijai, kam ir tiesības uz šo palīdzību pretendēt. VCB uzskata, ka šādā situācijā tiek ierobežotas personas tiesības uz mājokli un pārkāpts tiesiskās paļāvības un vienlīdzības princips valsts pārvaldē.

Lai veicinātu vienveidīgu normatīvo aktu piemērošanas praksi tiesību sfērā, kas skar personas tiesības uz mājokli, VCB sadarbībā ar LR Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju jau tuvākajā laikā plāno organizēt apaļā galda diskusiju par problēmām, kas saistītas ar likuma “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā” normu piemērošanu. Diskusijas mērķis ir apkopot ar šī likuma piemērošanu saistītās problēmas un to iespējamos risinājumus un izstrādāt priekšlikumus iespējamiem grozījumiem likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā”.

2003. gada 3. ceturksnī aktualitāti ir saglabājušas problēmas saistībā ar personas tiesībām uz sociālo drošību. Trijos mēnešos ir saņemtas 30 rakstveida sūdzības, kā arī sniegtas 418 mutvārdu konsultācijas par šo tematu. Iedzīvotāji visvairāk ir sūdzējušies par pensiju piešķiršanu un aprēķināšanu, kā arī par problēmām, kas saistītas ar pašvaldību pabalstiem – saņemtas 11 rakstveida sūdzības, kā arī sniegtas attiecīgi 124 un 147 mutvārdu konsultācijas.

Ceturtajā un piektajā vietā pēc saņemto rakstveida sūdzību skaita 2003. gada 3. ceturksnī bija problēmas saistībā ar personas tiesību uz humānu apiešanos un cieņas respektēšanu pārkāpumiem un personas tiesībsubjektības atzīšanu. Par šiem jautājumiem saņemtas attiecīgi 29 un 28 rakstveida sūdzības, kā arī sniegtas 204 un 188 mutvārdu konsultācijas.

Jau ilgāku laiku VCB īpašu uzmanību pievērš Valsts policijas Īslaicīgās aizturēšanas izolatoriem (turpmāk – ĪAI), jo uzturēšanās apstākļi vairākos no tiem (Ventspilī, Liepājā, Aizkrauklē) ir cieņu pazemojoši un neatbilst nacionālajām un starptautiskajām tiesību normām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Informācija
Dienas un darbi
Izsludinātie likumi
Tiesību prakse
Par pirmpirkuma tiesībām
Tiesību prakse
Par Latvijas pilsonības atņemšanu
Andris Guļāns, Rita Belousova
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu sistēmā ledus ir sakustējies
AUTORU KATALOGS