ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Decembris 2003 /Nr.46 (304)

Eiropas Savienība un Latvijas notariāts

Eiropas Savienība un Latvijas notariāts

Sarmīte Orlovska, Rīgas apgabaltiesas zvērināta notāre, Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja vietniece, — “Jurista Vārdam”

ORLOVSKA.JPG (12632 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Raksta pamatā – referāts “Eiropas Savienība un Latvijas notariāta vieta tajā”, kas nolasīts starptautiskajā konferencē “Jurists Eiropas Savienībā” Rīgā 2003. gada 21. novembrī

Latvija tautas nobalsošanā pārliecinoši apstiprināja savu vēlmi kļūt par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Taču šī vēlme uzliek arī pienākumus. Tā, iestājoties ES, Latvijai nāksies pārskatīt savas nacionālās tiesību normas un saskaņot tās ar Eiropas tiesību normām. Latvijai esot kandidātvalsts statusā, ES institūcijas jau izvirzīja savas prasības un ieteikumus attiecībā uz spēkā esošo tiesību aktu izmaiņām, lai radītu ES dalībvalstīs vienotu izpratni par tiesību principiem un dažādu darbības sfēru tiesisko regulējumu. Dažādu tiesību jomu saskaņošana ir nepieciešams priekšnoteikums dalībai Eiropas Savienībā.

Turklāt ES nav nemainīga, pasaulē notiekošie procesi ietekmē ikvienu dalībvalsti un Eiropu kopumā. Tāpēc ir svarīga informācijas un pieredzes apmaiņa par problēmām un valstu nacionālās likumdošanas saskaņošana visos līmeņos.

Lai izprastu notariāta turpmākās attīstības iespējas un lomu sabiedrības dzīvē, Latvijas Zvērinātu notāru padome 2003.gada 5. un 6. septembrī organizēja starptautisku zinātnisko konferenci “Latvijas notariāts ceļā uz Eiropas Savienību”. Šajā konferencē bija pārstāvētas 12 latīņu tipa notariāta valstis, tajā skaitā sešas ES dalībvalstis: Vācija, Francija, Itālija, Austrija, Šveice un Grieķija.

Lai plašāk iepazīstinātu sabiedrību ar notariāta lomu pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, tika rīkotas vairākas preses konferences. Uz zinātnisko referātu lasījumiem laipni aicināti tika arī Saeimas Juridiskās komisijas locekļi, Tieslietu ministrijas pārstāvji, zemesgrāmatu tiesneši un augstskolu mācībspēki. Tā bija vienreizēja iespēja izvērtēt tās priekšrocības un arī trūkumus, ar kādiem notariātam un mūsu sabiedrībai kopumā varētu nākties sastapties pēc iestāšanās ES.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Informācija
Dienas un darbi
Izsludinātie likumi
Tiesību prakse
Par pirmpirkuma tiesībām
Tiesību prakse
Par Latvijas pilsonības atņemšanu
Andris Guļāns, Rita Belousova
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu sistēmā ledus ir sakustējies
AUTORU KATALOGS