ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

28. Decembris 2004 /Nr.50 (355)

Satversmes tiesai nav mazsvarīgu lietu

Satversmes tiesai nav mazsvarīgu lietu

Dr.iur.

Aivars Endziņš, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, intervijā “Jurista Vārdam”

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Mūsu saruna notika dažas dienas pirms Ziemassvētkiem un arī Jaunā gada gaidās. Saprotams, ka valodas raisījās par aizvadāmo gadu, Satversmes tiesas šogad paveikto un darāmo 2005.gadā.

Raksturīgākās iezīmes Satversmes tiesas ikdienā

Pastāstiet, lūdzu, par raksturīgākajām tendencēm Satversmes tiesas (ST) darbā šajā gadā (piemēram, cik un kādas kategorijas lietas izskatītas – sēdēs, rakstveida procesā, noraidītas u.tml.). Kā tas ir salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu?
– Atskatoties uz šajā gadā paveikto un salīdzinot to ar iepriekšējiem gadiem, pirmajā brīdī šķiet, ka Satversmes tiesas darbā 2004.gads nav ienesis būtiskas izmaiņas. Darba slodze saglabājusies aptuveni tāda pati kā divos iepriekšējos gados. Vienlaikus šis gads ir atklājis arī jaunas dimensijas Satversmes tiesas darbā. Svarīgākā no tām, manuprāt, ir vispārējās jurisdikcijas tiesu un administratīvo tiesu aktīvā pieteikumu iesniegšana Satversmes tiesā. Vairāk nekā trešā daļa no 2004.gadā ierosinātajām Satversmes tiesas lietām ierosinātas pēc citu tiesu pieteikumiem.
Galvenais Satversmes tiesas darba rezultāts, protams, ir izspriestās lietas. 2004.gadā kopumā pabeigtas 19 no 2003.gadā un 2004.gadā ierosinātajām lietām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Informācija
Dienas un darbi
Informācija
Projekts tiesu sistēmas atbalstam turpināsies
Reinhards Dombrovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālprocess: forma, saturs un būtība
1 komentāri
Dace Avena
Informācija
Maksātnespējas administrācija aizsargā darbiniekus
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Uz mūžīgiem laikiem
2 komentāri
AUTORU KATALOGS