DOMNĪCA ESEJA

9. Marts 2021 / 08:47

Vai zvērinātu advokātu biroju pārveide un pārreģistrācija par komercstruktūrām neizrādīsies par cilpu, kurā iekritīs paši zvērināti advokāti – lielās peļņas tīkotāji?
1 komentāri
Mg. iur.
Ilze Krastiņa
Zvērināta advokāte, ilgstoši bijusi Zvērinātu advokātu ētikas komisijas priekšsēdētāja 

2021. gada 18. februārī Saeima ir pieņēmusi būtiskus grozījumus LR Advokatūras likuma 116. pantā, kas nosaka zvērinātu advokātu biroju tiesisko formu, pieļaujot to pārreģistrāciju par personālsabiedrību ( pilnsabiedrība vai komandītsabiedrība) vai sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Tas papildināts ar 116.1 un 116.2 pantu, kas reglamentē advokātu biroju reģistrācijas noteikumus papildus Komerclikuma regulējumam.

Joprojām uzskatu, ka Advokātu profesija nekad nav tikusi un nevar tikt vērsta uz peļņas gūšanu. Tas noteikts Advokatūras likuma 107. pantā. Advokāti ir intelektuālā darba veicēji un nav saimnieciskās darbības veicēji. Advokāti strādā par atlīdzību, bet noteikti ne atlīdzības dēļ.

Likuma “Par tiesu varu” 106.2 panta atzinums ir būtisks – zvērināti advokāti ir tiesu sistēmai piederīgas personas. Nevienam komercsabiedrību loceklim nav tiesību būt par tiesai piederīgu personu.

Pie šāda tiesiskā statusa būtiski mainīsies klienta un advokāta attiecības, savstarpējo uzticēšanos nomainīs galvenais kritērijs – honorāra lielums. Advokāts zaudēs savu neatkarību un pakļautību tikai likumam un advokātu profesionālās ētikas noteikumiem.

Advokāti – komersanti, kuri sniegs pakalpojumus, nevis juridisko palīdzību, zaudēs savu imunitāti, kāda noteikta Advokatūras likuma 6. pantā. Zaudēs kriminālprocesa likuma 122. pantā noteiktās privilēģijas un garantijas, imunitātes aizsardzību un profesionālā noslēpuma aizsardzību.

Līdz ko zvērināts advokāts zaudē savu imunitāti, viņš kā uzņēmējdarbības veicējs var kļūt par subjektu saukšanai pie kriminālatbildības pēc KK 199. panta (komerciālā uzpirkšana), 198. panta (neatļauta labuma pieņemšana), 197. panta (nolaidība), 200. panta (neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušana), 211. panta (negodīga konkurence, maldinoša reklāma, negodīga komercprakse) un citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Zvērinātu advokātu profesionālā un korporatīvā darbība pēc LR Satversmes, likuma “Par tiesu varu”, 1990. gada 27. augusta Havannas sesijā pieņemtajiem ANO pamatprincipiem par advokātu lomu, Eiropas Savienības Ētikas kodeksa un Advokātu profesijas pamatprincipu hartas, likuma “Par advokatūru”, Latvijas zvērinātu advokātu Ētikas kodeksa, pēc savas būtības un nojēguma nav savienojama ar to nomaiņu uz komercstatusu.

Advokāts ir taisnīguma uzraugs, kurš devis zvērestu būt godīgam likumu izpildē un uzticīgam attiecībās ar klientu.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Advokāts
11. Marts 2021 / 11:19
0
ATBILDĒT
Rakstā trūkst juridisku argumentu tajā izdarītajiem secinājumiem. Izteikti formāls un no realitātes atrauts skatījums.
jaunākās esejas
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Kopš neatkarības atjaunošanas materiālo krimināltiesību joma Latvijas tiesību sistēmā piedzīvojusi vismaz divas būtiskas reformas, kas cita starpā ievērojami mainīja kriminālsodu politiku: vienu – 1999. gadā, spēkā ...
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Teorētiskā ceļakarte tiesiskuma maiņas krustcelēs

I. Kas bija pirmā – vista vai ola?

Normunds Šlitke
Eseja
Indulgences, imunitātes un amatpersonu atbildības līkloči
Latīņu teiciens “Quod liced lovi, non licet bovi” (kas atļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim) izceļ dubultmorāles un dubultstandartu pastāvēšanu sabiedrībā, kur vienai sabiedrības daļai tiek atļauts vai piedots tas, kas citiem – ...
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
Tiesiskuma un taisnīguma identitātes krīze
“Nihil novi sub sole.” [1]  Pirms kāda laika nedēļas žurnālā “Jurista Vārds” bija lasāma intervija ar pašreizējo ģenerālprokuroru Juri Stukānu. [2] Līdztekus ne mazumam interesi un pārdomas raisošu apgalvojumu šīs ...
AUTORU KATALOGS