JAUNUMI

30. Marts 2020 / 18:42

Bordāns: Konkurences trūkums var radīt sabiedrības šaubas par piemērotākā kandidāta izraudzīšanos AT vadītāja amatam
3 komentāri

Pirmdien, 30. martā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedalījās Tieslietu padomes sēdē, kur tika uzklausīts vienīgais pretendents uz Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatu.

Saskaņā ar likumā noteikto kompetenci Tieslietu padome uzklausa amata kandidātus un par viņiem sniedz viedokli Austākās tiesas plēnumam, kas rosinās Saeimai apstiprināt amatā piemērotāko Augstākās tiesas vadītāju.

J. Bordāns: “Lai gan Tieslietu padomes sēdes ir atklātas, sabiedrībai netika nodrošināta iespēja sekot līdz pretendenta uzklausīšanai un iztaujāšanai. Tieslietu padomes sēde notika attālināti, tomēr mūsdienu tehnoloģijas ļauj sabiedrībai piedalīties arī šāda formāta apspriedēs, kā to ir pierādījusi Ministru kabineta pieredze. Diemžēl Tieslietu padomes vadītājs, neskatoties uz Tieslietu ministrijas gatavību sniegt nepieciešamo tehnisko atbalstu, sabiedrībai šādu iespēju šajā nozīmīgajā padomes sēdē nenodrošināja.”

Augstākās tiesas priekšsēdētāja amats ir augstākais amats tiesu varas hierarhijā. Vienlaikus AT priekšsēdētājs ir Tieslietu padomes priekšsēdētājs – viņš vada Tieslietu padomes darbu, sasauc Tieslietu padomes sēdes un nosaka to darba kārtību.

J. Bordāns: “Kandidātu savstarpēja atklāta un godīga konkurence ir priekšnoteikums, kas nodrošina piemērotākā kandidāta izvēli. Diemžēl no 35 Augstākās tiesas senatoriem uz šo amatu pieteicies ir tikai viens kandidāts, tādējādi pilnvērtīga konkurence faktiski nav iespējama.” Konkurences trūkums uz augstāko tiesu varas amatu var veicināt sabiedrības šaubas par piemērotākā kandidāta izraudzīšanos, konkurences nozīmi uzsver J. Bordāns.

Tas liek uzdot jautājumu, vai nepieciešamas izmaiņas AT priekšsēdētāja atlases un iecelšanas kārtībā. “Jau tagad redzams, ka TM rosinātie un Saeimā pieņemtie Prokuratūras likuma grozījumi un jaunā ģenerālprokurora atlases kārtība ir devusi pozitīvu rezultātu – pēc publiski pieejamās informācijas uz šo amatu varētu pretendēt vairāki kandidāti,” uzsver tieslietu ministrs.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jautājums
31. Marts 2020 / 11:42
0
ATBILDĒT
(c) pēc publiski pieejamās informācijas uz šo amatu varētu pretendēt vairāki kandidāti,” uzsver tieslietu ministrs.
===========

Ministram, ja viņš patiešām ir par atklātību un nevis par politikāniskām spēlītēm, vajadzētu skaidri un gaiši atklāt - gan šīs publiskās informācijas avotius, gan arī citus kandidātus, kuri būtu gatavi. Un jautājums - ja kandidāti "bija gatavi", kāpēc viņi nekandidēja?
Προμηθεύς > Jautājums
1. Aprīlis 2020 / 09:17
0
ATBILDĒT
Šis ministrs ir apsēsts ar kontroli, veidojot sev pakļautu tiesu. Tāds mums vēl nav bijis. Viņam vajag paklausīgus tiesu priekšsēdātajus caur kuriem kontrolēt visu sistēmu. Principā Strupišam nav alternatīvas un viņu nevarēs kontrolēt. Tāpēc Bordānam viņš ir kā dadzis acī.
.
31. Marts 2020 / 09:46
0
ATBILDĒT
Amats ir ļoti atbidīgs, un tas būtu absurdi, ja twiteristiem būtu iespēja noteikt, kas būs augstākās tiesas priekšsēdētājs.
jaunumi
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
AUTORU KATALOGS