JAUNUMI

10. Jūlijs 2020 / 14:48

Augstākās tiesas priekšsēdētājs pieņem ģenerālprokurora Jura Stukāna zvērestu

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs šodien, 10. jūlijā, pieņēma jaunā ģenerālprokurora Jura Stukāna zvērestu. Līdz ar to ģenerālprokurors būs tiesīgs stāties pie amata pienākumu pildīšanas pēc tam, kad 11.jūlijā pilnvaras beigsies līdzšinējam ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs atzīmēja, ka šodienas pasākums ir unikāls – ģenerālprokurora zvērestu nodod tiesnesis. Līdz šim vienīgais ģenerālprokurora zvērests Latvijā ir dots 1994. gadā, kad saskaņā ar jauno Prokuratūras likumu zvērestu deva toreizējais ģenerālprokurors Jānis Skrastiņš.  Tomēr atšķirībā no Jāņa Skrastiņa, kurš nāca no prokuratūras un jau bija iecelts par ģenerālprokuroru līdz ar Latvijas Republikas prokuratūras izveidošanu 1990. gadā, Juris Stukāns ir no tiesnešu un ne prokuratūras vides.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs atzīmēja, ka šis notikums ir zināmā mērā simbolisks arī tādēļ, ka arī Augstākās tiesas priekšsēdētāju, kurš pieņem šo zvērestu, mediji ir nodēvējuši par “tiesnesi no malas”, jo viņa pieredze tiesneša amatā nav ilga. Ņemot vērā savu pieredzi, Aigars Strupišs ir pārliecināts, ka no “vadītājiem no malas” nav jābaidās. “Protams, ienākšanai sistēmā no malas ir savi trūkumi, taču tos var viegli pārvarēt atvērts cilvēks, kurš ir gatavs apgūt informāciju, mācīties un strādāt. Ienākšanai no malas ir priekšrocības, kuras, manuprāt, pārspēj trūkumus,” sacīja Aigars Strupišs. Taču katram vadītājam jebkurā gadījumā ir jāiegūst kolēģu uzticība, jāparāda spēja iedvesmot, organizēt un vadīt, un Augstākās tiesas priekšsēdētājs pauda pārliecību, ka jaunajam ģenerālprokuroram ir visas īpašības, lai to paveiktu.

Uzrunas noslēgumā Augstākās tiesas priekšsēdētājs atzīmēja – lai gan tiesai un prokuratūrai ir dažādas funkcijas un kompetence, tās ir vienas sistēmas – tiesu sistēmas – daļas. Tiesa nevar sadarboties ar prokuratūru konkrētās lietās, tomēr ir jautājumi, kur sadarbība, ideju un informācijas apmaiņa ir iespējama un pat nepieciešama visas tiesu sistēmas kvalitātes celšanai. Augstākās tiesas priekšsēdētājs apliecināja gatavību nodrošināt šādu sadarbību.

Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko un Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, kuri arī bija klāt ģenerālprokurora zvēresta došanas pasākumā, pasniedza Jurim Stukānam prokurora nozīmi un prokurora apliecību.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns apliecināja, ka strādās pēc labākās sirdsapziņas un ar savu darbu centīsies sekmēt prokuratūras darba pilnveidošanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS