JAUNUMI

30. Maijs 2023 / 14:29

Senāts atzīst par pamatotu Valkas novada domes lēmumu par liegumu rīkot sapulci laikā, kad valstī bija izsludināta ārkārtas situācija

Senāta Administratīvo lietu departaments 30. maijā atstāja negrozītu Administratīvās rajona tiesa spriedumu, ar kuru noraidīts biedrības „Sabiedriskie Satversmes Sargi” pieteikums par sapulces rīkošanu Valkā. Senāts atzina, ka pirmās instances tiesa ir pareizi piemērojusi tiesību normas, pamatojot sapulces rīkošanas aizliegumu un šāds aizliegums bija samērīgs.

Lietā tika risināts jautājums par to, vai Valkas novada dome pamatoti aizliedza biedrībai rīkot sapulci laikā, kad valstī bija izsludināta ārkārtas situācija un bija noteikti dažādi ierobežojumi sakarā ar Covid-19 vīrusa izplatīšanos.

Administratīvā rajona tiesa pieteikumu noraidīja, pamatojot, ka uz sapulci, visticamāk, ieradīsies vairāk personu, nekā tobrīd atļauts pulcēties, un tas apdraudēs sabiedrības veselību. Tiesa deva priekšroku sabiedrības tiesībām uz veselību, nekā biedrības tiesībām rīkot sapulci Covid-19 ierobežojumu laikā.

Senāts nesaskatīja kļūdas tiesas vērtējumā par pieteicējas tiesību ierobežojuma samērīgumu iepretim cilvēku tiesībām uz veselības aizsardzību. Senāts spriedumā norāda, ka dome un pirmās instances tiesa ir pamatoti atzinušas, ka pulcēšanās nedrīkst būt pretrunā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem. No ikvienas personas ir sagaidāms, ka tā tai piešķirtās tiesības izmantos godprātīgi – tādā veidā, lai neapdraudētu citu cilvēku tiesības, tostarp citu cilvēku veselību. Cilvēku nekontrolēta pulcēšanās, pārkāpjot valstī noteiktos ierobežojumus, kas pieņemti ar mērķi samazināt Covid-19 izplatību, aizskartu citu cilvēku tiesības uz veselības aizsardzību.

Lieta Nr. SKA-134/2023 (A420279820)

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
26. Aprīlis / 10:00
Stājas spēkā notiesājošs spriedums par nelikumīgu senlietu glabāšanu
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
AUTORU KATALOGS