JAUNUMI

26. Marts 2024 / 11:48

Inese Lībiņa-Egnere: par seksuālu uzmākšanos jāparedz kriminālatbildība
3 komentāri

Tieslietu ministrija šobrīd aktīvi strādā pie regulējuma izstrādes, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotāju drošību un aizsardzību pret seksuālu uzmākšanos. Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību.

Seksuālā uzmākšanās ir cilvēka cieņas aizskaršana. Tā aptver dažādas formas – tā var būt gan verbāla, gan neverbāla, gan fiziska seksuālā uzvedība, tā var tikt īstenota, izmantojot dažādus saziņas kanālus, tostarp digitālo vidi. Tieslietu ministrijas ieskatā nepieciešams uzlabot tiesisko regulējumu, lai nodrošinātu efektīvu aizsardzību pret seksuālo vardarbību, t.i., nepieļautu seksuālo uzmākšanos un noteiktu atbilstošu un adekvātu atbildību par tās īstenošanu jebkādā formā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsver: "Nevienam cilvēkam nebūtu jāpiedzīvo seksuāla uzmākšanās, kur nu vēl darbā vai mācību iestādē – vietā, kurai vajadzētu būt drošai. Uzmākšanās ne vienmēr ir fiziski vardarbīga, tie var būt arī nepiedienīgi izteikumi, personīgās telpas pārkāpšana un psiholoģiska ietekmēšana. Turklāt nereti šāda sieviešu pazemošana netiek pienācīgi izmeklēta. Tas rada nesodāmības sajūtu. Mēs kā sabiedrība un valsts varam rīkoties labāk, lai nepieļautu līdzcilvēku iebiedēšanu un aizskaršanu. Tādēļ šobrīd strādājam pie tā, lai kriminalizētu seksuālu uzmākšanos. Laiks sieviešu balsis uztvert nopietni – jebkuram darba devējam ir pienākums veidot drošu vidi un izskaust tādu darba kultūru, kas pret šādiem gadījumiem izturas ar nesaprotamu iecietību. Uzmākšanās nav glaimi, bet gan nopietna problēma, kuru attiecīgi tikpat nopietni arī jārisina."

Tieslietu ministrija, iesaistot tiesību jomas ekspertus un nevalstiskās organizācijas, gatavo priekšlikumus iesniegšanai Saeimā. Sagatavotos priekšlikumus plānots iesniegt uz 2. lasījumu darba kartībā esošajam likumprojektam "Grozījumi Krimināllikumā".

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
26. Marts 2024 / 21:40
1
ATBILDĒT
Stambulas konvenciju ratificēja 30. novembrī, un jau visai drīz darbavietā dabūju divas apsūdzības. Kolēģe Diāna apsūdzēja mani pēc formulas par pārāk ilgu skatīšanos uz viņu (excessive eye contact), kas izpaužas kā seksuāla uzmācība, pārāk ilgi skatoties uz upuri. Savukārt priekšniece apsūdzēja mani par pārāk īsu acu kontaktu (insufficient eye contact), kā rezultātā viņa jūtoties pazemota un nenovērtēta. Darba devējs nolēma atvilkt man no algas 50%, lai izmaksātu Diānai un priekšniecei kompensāciju par uzmākšanos un pazemošanu. Tomēr nepadevos, un dabūju izziņu no ārsta, ka esmu nebinārs autists, kurš neapzinās savu dzimumu, tātad nevar nevienam uzmākties, kā arī dēļ autisma neapzinās acu kontakta ilgumu. Pirmdien sniegšu darba devējam petīciju, ka tiek ierobežotas dzimumneitrāla autista tiesības uz nodarbinātību, un piedzīšu kompensāciju no mantkārīgajām kolēģēm.
Vīrietis
26. Marts 2024 / 16:49
1
ATBILDĒT
Paldies par apsveicamo iniciatīvu! Man darbā ir viena dāma kura periodiski izsaka dažādas, seksuāla rakstura piezīmes, tostarp aicinot stāties dzimumsakaros (lieki piebilst, ka man tas nav patīkami un liek justies nekomfortabli). Tagad varēšu rakstīt iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Jo plānotie grozījumi taču attiecas arī uz gadījumiem kad minētās darbības veic sievietes??
zv.adv. Toms Bordāns
26. Marts 2024 / 15:23
2
ATBILDĒT
Būtu sagaidāms skaidrojums par to, pēc kādiem skaidriem kritērijiem tiks nošķirti "nepiedienīgi" izteikumi, par kuriem cilvēkus varēs krimināli sodīt, no tādiem, kas būs pieļaujami. Kādā veidā tiesneši varēs objektīvi novērtēt, vai par konkrēto "nepiedienīgo" rīcību ir krimināli jāsoda un kad nav. Svarīgi arī kā sabiedrības ierindas iedzīvotājam būs iespējams izvērtēt, vai konkrētā "nepiedienīgā" rīcība ir vai nav krimināli sodāma. Tas ir mans viedoklis, bet uzskatu, ka ir absolūti neiespējami noformulēt šāda pārkāpua dispozīciju, tā lai ikvienam sabiedrības loceklim būtu iespējams skaidri nošķirt sodāmu no nesodāmas rīcības. Rezultātā šāda norma atļaus pilnīgi patvaļu un absolūtu subjektīvismu personu kriminālā sodīšanā. Nemaz nerunājot par resursu kādu tas prasīs policijai, lai izmeklētu katru sūdzību par "nepiedienīgiem" izteikumiem, skatieniem un žestiem, kas prasīs visu šo "noziegumu" acu liecinieku nopratināšanu, video kameru ierakstu izprasīšanu, pārbaudi, apskates protokolēšanu u.tml. izmeklēšanas darbības. Proti, būs jāizmeklē ikvienas sabiedrības locekles sūdzība par katru, viņasprāt, pārāk "nepiedienīgu" izteikumu. Nemaz nerunājot par to, kādu iespaidu šādu priekšlikumu ieviešana atstās uz sabiedrību un civlēku savstarpējām attiecībām kopumā, kur neviens vairs nebūs pasargāts no tā, ka par kādu "ne pārkāk piedienīgu" izteikumu vai kādas prāt nepieņemamu "uzmanības izrādīšanu" persona tiek saukta uz kriminālpoliciju, uz pratināšanu, saņemot pavēsti par krimināllietas uzsākšanu un aizdomās turētā statusa piemērošanu. Uzskatu, ka šāda iecere norāda uz populismu un augstākā mērā nenopietnību.
jaunumi
26. Aprīlis / 16:44
Rīgas tiesu apgabala tiesneši kopīgā sanāksmē pārrunā aktualitātes krimināltiesību jomā
26. Aprīlis / 16:43
Saeimas Valsts pārvaldes komisija darba grupā spriedīs par mākslīgā intelekta regulējuma izveidi
26. Aprīlis / 10:00
Stājas spēkā notiesājošs spriedums par nelikumīgu senlietu glabāšanu
25. Aprīlis / 16:46
Maksātnespējas procesa administratori kārto kvalifikācijas eksāmenu
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
AUTORU KATALOGS