JAUNUMI

22. Aprīlis 2024 / 10:45

Latvijas tiesu pārstāvji gūst pieredzi efektīva kriminālprocesa nodrošināšanā ASV
Foto no Augstākas tiesas arhīva

ASV valdības finansētās programmas “Atvērtā pasaule – Tiesiskums” ietvaros Senāta Krimināllietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Oskars Kulmanis kopā ar Rīgas apgabaltiesas un Ekonomisko lietu tiesas tiesnešiem piedalījās profesionālās pieredzes vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Gūta vērtīga pieredze un informācija par ASV tiesu sistēmu, ekspertīzēm, taisnīga un efektīva kriminālprocesa nodrošināšanu.

Sākot vizīti, Latvijas delegācija ASV Kongresa bibliotēkā noklausījās vairākus referātus. Virdžīnijas austrumu apgabala federālās apgabaltiesas vecākais tiesnesis Entonijs Džons Trenga sniedza ieskatu par ASV tiesu sistēmu un tiesnešu lomu, federālo un štata tiesu jurisdikciju. Savukārt ASV Tiesu administratīvā biroja advokāts-padomnieks Eikins Adepoju sniedza ieskatu par valsts nodrošinātā aizstāvja lomu.

Latvijas delegācija apmeklēja Ohaio štata Augstāko tiesu un tikās ar bijušo tienesi Evu Stratonu.

Apmeklēts arī Ohaio štata Ģenerālprokurora birojs, Kriminālās identifikācijas birojs un Grovsitijas policijas departaments. Ģenerālprokurora birojā, apspriežot krimināllietu virzības efektivitāti, tika uzsvērts, ka populāra kriminālprocesa pabeigšanas forma ir vienošanās process. Tas tādēļ, ka aptuveni 95% gadījumu apsūdzētā persona zina, cik smagu sodu par inkriminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem vainīguma konstatācijas gadījumā piespriedīs tiesa. Tas personas mudina piekrist vienkāršotai procesa virzībai un attiecīgi zemākam sodam.

Ohaio štata otrajā lielākajā advokātu birojā „Bricker Graydon” diskutēts par ASV un Latvijas tiesību avotu izpratni un dažādi ar civiltiesībām, konstitucionālajām tiesībām un krimināltiesībām saistīti jautājumi, tostarp par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Latvijas delegācija apmeklēja Ohaio štata Dienvidu rajona federālo tiesu un tikās ar tiesnesi Edmundu Sargus. Vērtīgi bija iepazīties ar tiesneša darbam būtisku avotu – vadlīnijām sodu noteikšanā, kas tiek izmantotas ikvienā krimināllietā, lai taisnīgi un atbilstoši lietas apstākļiem noteiktu sodu. Tajās aplūkots katrs noziedzīgais nodarījuma sastāvs, sankcijas un iespējamie sodu ietekmējošie apstākļi, aprakstīti sodu veidi un to mēri, kā arī kritēriji, kas ietekmē soda līmeni, zonas, kategorijas. Vadlīnijas ir rekomendējošas, taču tās palīdz tiesnešiem noteikt konkrētus un līdzīgus sodus līdzīgās lietās, novērš patvaļu, nesamērīgi maigu vai bargu sodu noteikšanu.

Bija iespēja sekot tiesneša vadītajām tiesas sēdēm. Viena lieta bija par organizētā grupā izdarītu vairāk nekā 1 kg kokaīna pārvietošanu un glabāšanu realizācijas nolūkā, kā arī izmantojot šaujamieročus. Tiesas sēdē tika apstiprināta starp apsūdzēto un prokuroru noslēgtā vienošanās. Šādā veidā persona atsakās no savām tiesībām uz tiesas procesu un zvērināto iesaisti, kā arī tiesībām pārsūdzēt tiesas nolēmumu. Tas apstiprina soda noteikšanas vadlīniju nozīmi. Otra lieta bija saistīta ar soda noteikšanu personai par grupā izdarītu pasta krāpniecību vairāk nekā 350 tūkstošu ASV dolāru apmērā.

Pieredzes vizītē gūtā informācija Latvijas tiesu pārstāvjiem būs noderīga turpmākajā darbā, izskatot krimināllietas, kā arī piedaloties darba grupās tiesībpolitikas veidošanā.

Open World Leadership Center (Atvērtās pasaules vadības centrs) ir 2000. gadā ASV valdības izveidots centrs pieredzes apmaiņai likumdošanas un demokrātijas jomās. Tā filiāles izvietotas 25 ASV štatos. Centra mērķis ir iepazīstināt jaunattīstības valstis ar likumdošanas funkcijām, kas nozīmīgas demokrātisku valstu izveidē un stiprināšanā. Centrs administrē Atvērtās pasaules programmu (Open World program), kas ir viena no efektīvākajām ASV īstenotajām pieredzes apmaiņas programmām. Pieredzes apmaiņas programmas dalībnieki tiek iepazīstināti ar ASV demokrātiskās pārvaldes sistēmām un brīvā tirgus darbību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
3. Maijs / 09:29
Tiešraide: EST konference “20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai”
2. Maijs / 16:42
Tiesai no jauna jāskata lieta daļā par narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu
2. Maijs / 11:41
Augstākās tiesas priekšsēdētājs EST konferencē runā par nacionālo tiesu izaicinājumiem
2. Maijs / 10:14
Bāriņtiesu ētikas pārkāpumus izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija
2. Maijs / 09:53
Sodi par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem būs lielāki
AUTORU KATALOGS