JAUNUMI

18. Septembris 2024 / 15:08

Plāno pastiprināt atbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu

Lai novērstu politisko partiju nelikumīgu finansēšanu, kas izkropļo godīgas konkurences principus starp politiskajām partijām, Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 18. septembrī, trešajam lasījumam atbalstīja grozījumus Krimināllikumā. Ar tiem iecerēts samazināt nelikumīgā finansējuma slieksni, no kura iestājas kriminālatbildība.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori, gadījumos, kad politiskās partijas iesaistītas nelikumīga finansējuma saņemšanā, tas mazina sabiedrības uzticēšanos politiskajai sistēmai kopumā.

Plānots, ka kriminālatbildība iestāsies, ja politiskā organizācija (partija) vai politisko organizāciju (partiju) apvienība būs nelikumīgi finansēta ievērojamā apmērā, proti, ne mazāk kā desmit minimālo mēnešalgu kopsummā (šobrīd – septiņi tūkstoši eiro). Līdz šim kriminālatbildību paredzēja no liela apmēra – 50 minimālo mēnešalgu kopsummas (pašlaik – 35 tūkstoši eiro).

Vienlaikus iecerēts likumu papildināt, nosakot atbildību par apzināti nepatiesas diskreditējošas informācijas izgatavošanu vai izplatīšanu, izmantojot dziļviltojuma tehnoloģiju, par valsts amatpersonas amata kandidātu, kuru amatā ievēl, ieceļ vai apstiprina Saeima. Gadījumā, ja tas tiks veikts valsts amatpersonas ievēlēšanas, iecelšanas vai apstiprināšanas amatā procesa laikā, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Septembris / 15:30
Par apzināti nepatiesu ziņojumu piespriež sabiedrisko darbu
18. Septembris / 16:14
Tiesnešu neklātienes konferencē ievēl Tieslietu padomes un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļus
18. Septembris / 15:08
Plāno pastiprināt atbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu
18. Septembris / 13:50
Senāts: Vai komunikācija var novest pie darba zaudēšanas?
18. Septembris / 10:50
Satversmes tiesa sāk izskatīt lietu par aizstāvja tiesībām administratīvo pārkāpumu lietās
AUTORU KATALOGS