JAUNUMI

25. Februāris 2020 / 13:04

Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta grozījumus Satversmes tiesas tiesnešu neatkarības stiprināšanai

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 25. februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja likumu grozījumus, ar kuriem plānots stiprināt Satversmes tiesas tiesnešu neatkarību, paredzot sociālās garantijas pēc amata pilnvaru termiņa beigām.
 

Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir 10 gadi, līdz ar to valsts interesēs būtu pēc pilnvaru beigām šo pieredzi izmantot valsts labā, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Tieslietu ministrijā.

Ar grozījumiem paredzēts likumā nostiprināt Satversmes tiesas tiesneša tiesības pēc pilnvaru termiņa beigām pretendēt uz vakanto Augstākās tiesas tiesneša amatu, ja viņš nav sasniedzis tiesneša amata pildīšanai noteikto maksimālo vecumu. Tāpat plānots noteikt tiesības gada laikā tikt ieceltam vakantā valsts civildienesta ierēdņa amatā atbilstoši attiecīgās amata vietas pretendentam noteiktajām prasībām.

Satversmes tiesas tiesnesim pēc pilnvaru termiņa beigām iecerēts garantēt arī tiesības ieņemt līdzvērtīgu ierēdņa amatu tam, kuru viņš pildīja pirms apstiprināšanas par Satversmes tiesas tiesnesi.

Ar grozījumiem plānots arī Satversmes tiesas likumā atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam nostiprināt Satversmes tiesneša statusam un neatkarības prasībām atbilstošas materiālās garantijas pēc pilnvaru termiņa beigām, cita starpā paredzot atlaišanas pabalsta izmaksu.

Lai novērstu iespējamu Satversmes tiesas neatkarības apdraudējumu, ar grozījumiem iecerēts arī noteikt, ka tiesas administratīvo darbu organizēs un nodrošinās tās administrācijas vadītājs, nevis priekšsēdētājs.

Lai grozījumi Satversmes tiesas likumā un likumā “Par tiesu varu” stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Juridiskā komisija lūgs Saeimu skatīt grozījumus parlamenta 5. marta sēdē, informēja Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedrs Jānis Iesalnieks.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS