FOTO UN VIDEO

16. Maijs 2024 / 13:13

VIDEO: Ar EST tiesnešu un jauno juristu diskusiju atklāj "Jurista Vārda" grāmatžurnālu

9. maijā Eiropas Savienības (ES) mājā Rīgā "Jurista Vārda" redakcija kopā ar autoriem, studentiem, ES Tiesas un Vispārējās tiesas tiesnešiem, kā arī citiem interesentiem atklāja ES tiesībām veltīto grāmatžurnālu. 

Grāmatžurnāla atklāšanas centrālais notikums bija diskusija, kurā piedalījās tagadējie un bijušie ES Tiesas un Vispārējās tiesas tiesneši – Ingrīda Labucka, Ineta Ziemele, Inga Reine un Pēteris Zilgalvis. "Jurista Vārda" galvenā redaktore Dina Gailīte katram tiesnesim uzdeva jautājumu saistībā ar viņu pieredzi un rakstiem, kas publicēti grāmatžurnālā.

"Mūsu dzīve bija Rīga-Brisele," par Latvijas ceļu, integrējoties ES institūcijās un Latvijas juristu nesavtīgo darbu 20. gadsimta 90. gados, atminas Ingrīda Labucka. "Tas bija ārkārtīgi interesants un iedvesmojošs komandas darbs. Par to šiem visiem cilvēkiem ir jāsaka paldies, jo netika skaitītas stundas."

Savukārt par to, cik ļoti ES ir mainījusi pamattiesības Latvijā, Inga Reine pauž: "Mēs visi esam attīstījušies kopā. Arī pašas pamattiesības ir attīstījušās. Ir ļoti mainījusies izpratne, ko pamattiesības nozīmē gan ES, gan ārpus ES."

"Tehnoloģijas ir vajadzīgas. Inovācijas ir vajadzīgas. Kāds vienā sarunā man teica, lai ASV inovē, mēs bremzēsim tās inovācijas. Tas tā nevar būt. Mums Eiropā vajag attīstīt mākslīgo intelektu, vajag pielietot jaunās tehnoloģijas tiesību jomā," atbildot uz jautājumu par digitalizācijas ietekmi uz tiesiskumu, uzsver Pēteris Zilgalvis.

Savukārt Inetai Ziemelei diskusijā tika uzdots jautājums par pamatvērtībām, kurās ES dalībvalstīm jābūt vienotām, neskatoties katrai uz savu vēsturisko, konstitucionālo identitāti. "Kodols ir trīsvienība – pamattiesību aizsardzība, tiesiskums, demokrātija," viņa atbildēja.

"Jurista Vārda" rīkotajā diskusijā ar EST tiesnešiem piedalījās četru Latvijas augstskolu – Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa Universitātes, Rīgas Juridiskās Augstskolas un Daugavpils Universitātes – tiesību zinātņu studenti, kā arī citi interesenti. Viņiem šī bija unikāla iespēja uzdot jautājumus un dalīties viedokļos ar visaugstākās raudzes ES tiesību speciālistiem, kuri izspriež lietas, kas ietekmē Latvijas un ES tiesisko attīstību nākotnē.

Studentus īpaši interesēja jautājumi par mākslīgo intelektu, Latvijas tiesu dialogu ar ES Tiesu, kā arī iespējamie ES tiesību attīstības scenāriji, piemēram, tādās nozarēs kā ES kopējā aizsardzība un direktīvu horizontālās piemērošanas iespējas.

Tiesnešu atbildes uz studentu un citu interesentu jautājumiem šeit:

Grāmatžurnāls "Latvijas pirmie 20 gadi Eiropas Savienības tiesību telpā" brīvpieejā lasāms portālā juristavards.lv, bet bezmaksas papīra žurnālu interesenti var pasūtīt "Jurista Vārda" internetveikalā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
26. Jūlijs / 15:30
Senāts vērtē, vai ienākumi no videospēļu spēlēšanas tiešraižu veidošanas un straumēšanas ir apliekami ar nodokli
25. Jūlijs / 14:46
Zemgales rajona tiesa soda ar brīvības atņemšanu personu, kura nepildīja nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību
25. Jūlijs / 14:28
2024. gada OECD pētījums: pieaug Latvijas sabiedrības uzticēšanās tiesām un tiesu sistēmai
25. Jūlijs / 12:44
Stājas spēkā notiesājošs spriedums par noziegumu, kurā cieta jaunietis ar Ukrainas karogu
24. Jūlijs / 16:37
2024. gada ziņojums par tiesiskumu: ar piekto ziņojumu ES ir labāk sagatavota problēmu risināšanai tiesiskuma jomā
AUTORU KATALOGS