ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

22. Novembris 2005 /Nr.44 (399)

Eiropas Cilvēktiesību tiesa - par kriminālprocesu Latvijā
5 komentāri

Pret Latviju līdz 2002.gada 1.martam Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ir pasludināti trīs spriedumi. 2001.gadā tika pasludināts spriedums Kulakovas lietā, ar ko tiesa apstiprināja mierizlīgumu, bet 2002.gadā - spriedumi Podkolzinas un Laventa lietās, kur tiesa konstatēja Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa – par kriminālprocesu Latvijā

Dipl. iur. Valērijs Sikko, zvērināta advokāta palīgs

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pret Latviju līdz 2002.gada 1.martam Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ir pasludināti trīs spriedumi. 2001.gadā tika pasludināts spriedums Kulakovas lietā, ar ko tiesa apstiprināja mierizlīgumu, bet 2002.gadā – spriedumi Podkolzinas un Laventa lietās, kur tiesa konstatēja Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumus.

Lietā Kulakova pret Latviju iesniedzēja sūdzējās par to, ka nav bijis iespējams panākt, lai tiesa saprātīgā laikā izskatītu viņas civilprasību kriminālprocesa ietvaros. Par pamatu tam kļuva apstāklis, ka krimināllietas izmeklēšana ir vilkusies nesamērīgi ilgi un ar to ticis pārkāpts minētās konvencijas 6.panta 1.punkts. Kā jau tika minēts iepriekš, šajā lietā tika panākts mierizlīgums, un Latvija kompensēja iesniedzējai zaudējumus un izdevumus 5000 latu vērtībā.

1

Lieta Podkolzina pret Latviju tika saistīta ar garantēto vēlēšanu tiesību interpretāciju un tādēļ netiks izskatīta, jo tai nebija saistības ar kriminālprocesu.

2002.gada 6.jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludināja savu galīgu lēmumu par iesnieguma Nr.43293/98 pieņemamību izskatīšanai lietā Agnese Lasmane pret Latviju.

2 Šī lieta tiek saistīta ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktajām tiesībām uz lietas izskatīšanu, nodrošinot pusēm vienlīdzīgas iespējas.

Klasiskākie veidi, kādos ECT ir atzinusi vienlīdzīgas iespējas principa pārkāpumu, ir, piemēram, gadījumi, kad prokurors ir uzaicināts piedalīties tiesas sēdē, kurā tiek izskatīts prokurora lūgums, kas nav labvēlīgs apsūdzētajam, bet apsūdzētais nav uzaicināts uz šo tiesas sēdi. Arī vienas puses neiepazīstināšana ar otras puses iesniegtajiem rakstiskajiem paskaidrojumiem ir klasisks veids, kā pusēm netiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas tiesas procesā.

Lietā Lasmane pret Latviju, kur cita starpā iesniedzēja sūdzējās par vienlīdzīgu iespēju nenodrošināšanu ekspertu nozīmēšanā laikā, ECT atzina, ka fakts, ka eksperts strādā pie vienas no pusēm, nav pietiekams, lai nosauktu procesu par netaisnīgu; vēl ir jāņem vērā šā eksperta loma visa procesa laikā, viņa pienākumu izpildes veids un, visbeidzot, tiesneša pieeja viņa atzinuma izvērtēšanā.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jap
28. Novembris 2005 / 10:50
0
ATBILDĒT
Raksts tāda vidēja augstskolas referāta līmenī.

Vispār raksts rada sajūtu, ka autors nevis vēlējās izteikt savu viedokli šajā jautājumā, bet vienkārši vēlējās publicēties.
ak sausmas
22. Novembris 2005 / 13:15
0
ATBILDĒT
kas ta par eseju?
pajolins
22. Novembris 2005 / 13:09
0
ATBILDĒT
Jurista Vardam ir loti savdabiga un drosmiga humara izjuta!
tet-a - tet
22. Novembris 2005 / 12:57
0
ATBILDĒT
pilnīgi nekā jauna, rakstiņš novecojis, tagad ir spēkā KP likums.
iki
22. Novembris 2005 / 11:21
0
ATBILDĒT
Piedošanu, autor, jums vēl jāpamācās. Līdz 5. lpp. - paldies, domāju, ka vairums to, kas par Laventa lietu interesējas, būs jau iepazinušies ar tās faktiem un ECT spriedumu (kaut arī atkārtošana esot zināšanu māte). Bet sākot ar 5. lpp.... Ar to, ka premjerministrs un tieslietu ministrs izteicās (nelabi, saprotams), viņi nevarēja pārkapt vārda brīvību. Tas, ka apgabaltiesas tiesneši atkāpās, nu nekādi nepārkāpa 6. panta tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu - neraugoties uz autora neargumentēto viedokli (par spīti tam, ka ECT par so jautājumu neizteicās). bet priekšlikums par pantu KPK, ka lietu var izskatīt staptautiskā tiesā, ir kronis visam.

Tas, ka pa šo laiku paspējis stāties spēkā Kriminālprocesa likums, vēl būtu pusbēda(kau arī par to prasītos kaut vai zemsvītras piezīme, norādot arī, uz kuru brīdi raksts bija aktuāls). Bet šajā rakstā taču vispār nekā nav!!! Jurista vārd, quo vadis? Publicejot šādus rakstus, jūs taču kompromitējat visus savus jurista vārda cienīgos autorus. Un vēl - kura ir ta mācību iestāde, kuru (jādomā, jau 21. gadsimtā) spēj pabeigt jurists ar šādu izpratni par cilvēktiesībām? Nebūtu slikti to publiskot. Ak tā - atradu gan internetā: BKI. No more comments.
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Mantisko nodarījumu teorētiski praktiski kvalifikācijas jautājumi
No Krimināllikuma Vispārīgajā daļā ietvertā pabeigta nodarījuma formulējuma izriet, ka šā likuma Sevišķajā daļā neatkarīgi no panta uzbūves ir formulēti pabeigtu noziedzīgu nodarījumu sastāvi. Likuma nostādnes ir skaidras, ...
2 komentāri
Informācija
Tiesneši saņem apbalvojumus
Dina Gailīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Notariāts Eiropā - tiesiskai drošībai un pilsoņu ērtībām
Viktorija Jarkina
Skaidrojumi. Viedokļi
Franšīzes regulējums ārvalstīs
Franšīze Baltijas teritorijā kļūst īpaši populāra līdz ar Eiropas Savienības paplašināšanu. Saskaņota likumdošana, vienkāršāka muitošana lielu uzņēmumu pārstāvjiem sniedz drošības sajūtu, ka franšīzes ņēmējs spēs ...
Tiesību prakse
Par Administratīvā procesa likuma 43.panta ceturtās daļas interpretāciju
AUTORU KATALOGS