ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

22. Novembris 2005 /Nr.44 (399)

Franšīzes regulējums ārvalstīs
Dr.iur.
Viktorija Jarkina
zvērināta advokāte 

Franšīze Baltijas teritorijā kļūst īpaši populāra līdz ar Eiropas Savienības paplašināšanu. Saskaņota likumdošana, vienkāršāka muitošana lielu uzņēmumu pārstāvjiem sniedz drošības sajūtu, ka franšīzes ņēmējs spēs godprātīgi īstenot viņa biznesa ideju.

Franšīzes regulējums ārvalstīs

Mg. iur. Viktorija Jarkina, SIA “Belss” juriste
JARKINA-1MB.JPG (9503 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Franšīze Baltijas teritorijā kļūst īpaši populāra līdz ar Eiropas Savienības paplašināšanu. Saskaņota likumdošana, vienkāršāka muitošana lielu uzņēmumu pārstāvjiem sniedz drošības sajūtu, ka franšīzes ņēmējs spēs godprātīgi īstenot viņa biznesa ideju. Latvijā nav likumu, kas regulētu franšīzes ņemšanu. 2004.gadā tika izveidota Baltijas Franšīzes padome, kurai ir nevalstiskas organizācijas statuss. Šādas padomes darbojas arī citās Eiropas Savienības valstīs, un to būtība ir — strikti nosakot ētikas kodeksu, aizsargāt gan franšīzes devēju, gan ņēmēju intereses.

Pašlaik Latvijas Republikas likumdošanā pastāv viens franšīzes līguma definējums, kuru satur Ministru kabineta Noteikumi Nr.434 “Par vertikālo vienošanos atbrīvošanu no Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma”.

1 Saskaņā ar noteikumu 1.4.apakšpunktu, franšīzes līgums ir vertikāla vienošanās, pēc kuras franšīzes devējs par tiešu vai netiešu finansiālu atlīdzību nodod otrai līgumslēdzējpusei – franšīzes ņēmējam – tiesības izmantot intelektuālā īpašuma tiesību kopumu (īpaši firmu, preču zīmi, veikala izkārtni, dizaina objektu, speciālo profesionālo informāciju, zinātību un patentus) preču izmantošanai vai pārdošanai.

Franšīzes līgums Igaunijā

Franšīzes līguma definīcija ir iekļauta Igaunijas Republikas Saistību likuma 19.nodaļā. Saskaņā ar Igaunijas Saistību likumu franšīzes līguma slēdzējs (franšīzes devējs) uzņemas piešķirt otrai personai (franšīzes ņēmējam) konkrētas tiesības un informāciju, kas pieder franšīzes devējam, lai franšīzes ņēmējs tās izmantotu savās ekonomiskajās vai profesionālajās aktivitātēs, iekļaujot tiesības uz franšīzes devēja preču zīmes, komerciālās identifikācijas un zināšanu izmantošanu.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Mantisko nodarījumu teorētiski praktiski kvalifikācijas jautājumi
No Krimināllikuma Vispārīgajā daļā ietvertā pabeigta nodarījuma formulējuma izriet, ka šā likuma Sevišķajā daļā neatkarīgi no panta uzbūves ir formulēti pabeigtu noziedzīgu nodarījumu sastāvi. Likuma nostādnes ir skaidras, ...
2 komentāri
Informācija
Tiesneši saņem apbalvojumus
Dina Gailīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Notariāts Eiropā - tiesiskai drošībai un pilsoņu ērtībām
Valērijs Sikko
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Cilvēktiesību tiesa - par kriminālprocesu Latvijā
Pret Latviju līdz 2002.gada 1.martam Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ir pasludināti trīs spriedumi. 2001.gadā tika pasludināts spriedums Kulakovas lietā, ar ko tiesa apstiprināja mierizlīgumu, bet 2002.gadā - spriedumi Podkolzinas un ...
5 komentāri
Tiesību prakse
Par Administratīvā procesa likuma 43.panta ceturtās daļas interpretāciju
AUTORU KATALOGS