ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

3. Jūlijs 2007 /Nr.27 (480)

Procesuālā likuma intertemporālā piemērošana administratīvajā un civilprocesā

"Satversmei atbilstoša tiesību normu piemērošana ietver sevī pareizās tiesību normas atrašanu un atbilstošu interpretēšanu, intertemporālās un hierarhiskās piemērojamības izvērtēšanu, atbilstošās judikatūras izmantošanu, kā arī tiesību tālākveidošanu" (no Satversmes tiesas 2005. gada 4. janvāra sprieduma lietā Nr. 2004-16-011).

Procesuālā likuma intertemporālā piemērošana administratīvajā un civilprocesā

 

I. Ievads pārejas tiesībās

 

Mg.iur. summa cum laude Baiba Rudevska, LU doktorante

 

“Satversmei atbilstoša tiesību normu piemērošana ietver sevī pareizās tiesību normas atrašanu un atbilstošu interpretēšanu, intertemporālās un hierarhiskās piemērojamības izvērtēšanu, atbilstošās judikatūras izmantošanu, kā arī tiesību tālākveidošanu” (no Satversmes tiesas 2005. gada 4. janvāra sprieduma lietā Nr. 2004-16-011).

 

01.JPG (10903 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Latvijas juristu sabiedrība pēdējā laikā noteikti ir pamanījusi biežos grozījumus Latvijas Civilprocesa likumā (turpmāk – CPL). Tie katru reizi no jauna liek ielūkoties šajā likumā, un pārejas noteikumu trūkuma vai nepilnību gadījumos uzdot jautājumus: kā šie grozījumi ietekmēs jau uzsāktu civilllietu izskatīšanu? Kura norma būs jāpiemēro – vecā vai jaunā? Kādā veidā būs jāpiemēro vecā vai jaunā norma un līdz kurai procesuālajai stadijai?

Līdzīgs liktenis sācis piemeklēt arī Administratīvā procesa likumu (turpmāk – APL). Tādēļ tieši šobrīd ir pienācis īstais brīdis, lai sāktu pievērst uzmanību procesuālo likumu intertemporālajai piemērošanai, un tādējādi atdzīvinātu un piepildītu ar saturu gan CPL 3. pantu, gan APL 102. panta otro daļu.

Tā kā procesuālā likuma intertemporālā piemērošana ir viena no vissarežģītākajām pārejas tiesību problēmām, tad autore uzskata, ka vispirms būtu jāsniedz ieskats vairākos citos ievadaspektos, kas saistīti ar procesuālo normu piemērošanu laikā. Šim nolūkam autore ir sagatavojusi rakstu sēriju, kurā lasītājam tiks piedāvāts iepazīties ar vairākiem jautājumiem.

Pirmajā daļā tiks sniegts vispārējs ievads pārejas tiesībās, īsumā aplūkojot dažus svarīgākos terminoloģijas jautājumus, intertemporālo tiesību jēdzienu un izpētes galveno objektu, kā arī mūsdienu intertemporālo tiesību darbības divus galvenos virzienus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Prokūras tiesību apjoms
[1] Pirms trim gadiem, 2004. gada 7. aprīlī, Senāta Civillietu departaments (CLD) izskatīja SIA "Ķīpsalas peldbaseins" kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2003. gada 9. decembra spriedumu Līgas Arājas ...
1 komentāri
Valērijs Pogosjans
Citu pieredze
Kā ir saistīti jēdzieni konstitūcija un pamatlikums
Autoritāru un totalitāru režīmu valstis pieņem konstitūcijas, kuras faktiski ir veidotas, lai noslēptu šo valstu nedemokrātisko raksturu. Tās nav konstitūcijas šī vārda īstajā nozīmē, jo to mērķis nav ierobežot varu, bet - ...
Elīna Eihmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Hamleta jautājums nodokļu tiesībās
Nevar apiet causa causarum no nodokļu maksātāju puses - tūlītēja summas samaksa (un tātad tās pieņemšana), var nopietni apdraudēt viņu maksātspēju. Tūlīt "ieslēdzas" arī post factum atlīdzinājuma teorijas argumenti, kas ...
14 komentāri
Informācija
Konceptuāli akceptē grozījumus Konkurences likumā
Imants Bergs
Juridiskā literatūra
Noderīgs un drošs ceļvedis Eiropas tiesībās
1 komentāri
AUTORU KATALOGS