ŽURNĀLS Tiesību prakse

9. Decembris 2008 /Nr.46 (541)

Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumu atziņas
2008. gada oktobris
6 komentāri

2008. gada oktobrī Senāts administratīvajās lietās ir taisījis 33 spriedumus, 26 lēmumus, 25 rīcības sēžu lēmumus, vienu blakus lēmumu un uzdevis vienu prejudiciālo jautājumu Eiropas Kopienu tiesai. Iespējams, ka lielākajai daļai žurnāla lasītāju tas šķiet pārsteidzoši, jo par to sīkākas informācijas nav bijis. Tāpat kā šādas informācijas nav bijis par iepriekšējiem 2008. gada mēnešiem.

Ar šo publikāciju mēs atjaunojam Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumos ietverto atziņu publicēšanu. Atjaunojam tādēļ, ka šāda tradīcija nav jauna. No 1928. līdz 1940. gadam Senāta nolēmumi saīsināti jau tika publicēti laikrakstā "Jurists". Manuprāt, ir pienācis laiks to atjaunot un tieši žurnālā "Jurista Vārds", jo žurnāls "Jurista Vārds" ir populārākais un vienīgais regulāri iznākošais un praktiski izmantojamais juridiskais izdevums visiem juristiem un tieslietu zinātņu studentiem.

Pēdējā mēneša Senāta nolēmumi administratīvajās lietās – spriedumi, lēmumi un rīcības sēžu lēmumi – tiks nodoti publicēšanai tam sekojošā mēneša žurnāla "Jurista Vārds" lappusēs.

Nolēmumi tiks saīsināti, izceļot atsevišķas svarīgākās atziņas. Mūsu mērķis ir vienīgi akcentēt galvenās Senāta atziņas, neaizņemot lasītāja laiku ar individuāliem lietas apstākļiem un lietas gaitas atreferējumu. Pilni Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedumi kā parasti pieejami elektroniski portālā tiesas.lv, bet atlasītie – Augstākās tiesas lapā www.at.gov.lv. Īpaši jāatzīmē, ka publicēšanai žurnāla "Jurista Vārds" lappusēs tiks nodotas Senāta lēmumos un rīcības sēžu lēmumos iekļautās atziņas, kuras citviet netiek publiskotas.

Aicinu visus žurnāla "Jurista Vārds" lasītājus iepazīties ar Senāta atziņām administratīvajās lietās, izmantot tās valsts pārvaldē, juridiskajā praksē un zinātniskajā darbā!

Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumu atziņas

I nodaļa. Valsts pārvaldes tiesību jautājumi

Nodokļu tiesības

Senāta ALD kopsēdes 2008. gada 13. oktobra spriedums lietā Nr. SKA–327/2008

Lietas apstākļi

Lietā tika izšķirts strīds, vai pār Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu par nodokļu parāda bezstrīdus piedziņu veicama administratīvās tiesas kontrole kā pār administratīvo aktu, vai šāds lēmums ir izpildrīkojums.

Senāta atziņas

Senāts secināja, ka par Valsts ieņēmumu dienesta lēmumiem par nodokļu parāda bezstrīda piedziņu tiesā nav veicama kontrole tādā pašā kārtībā kā pār administratīvo aktu, bet gan atbilstoši administratīvo aktu izpildes tiesiskumu reglamentējošām tiesību normām. Šāda secinājuma pamatā ir konstatējums, ka likuma "Par nodokļiem un nodevām" 37. panta sestās daļas vārdiskā redakcija ir par plašu, jo normas tiesiskās sekas ("ir pārsūdzami tiesā") attiecina to arī uz tādiem Valsts ieņēmumu dienesta lēmumiem, kuri kā izpildrīkojumi Administratīvā procesa likuma D daļas izpratnē ir pārsūdzami vienīgi Administratīvajā rajona tiesā. Šāds tiesību normas tekstuālais apjoms ir par plašu un pārkāpj tiesību normas mērķi, tādēļ tam ir nepieciešams ierobežojums. Izmantojot teleoloģiskās redukcijas metodi, Senāts piemēroja likuma "Par nodokļiem un nodevām" 37. panta sestajai daļai ierobežojumu, proti, ka Valsts ieņēmumu dienesta lēmumi, kuri ir izpildrīkojumi, ir pārsūdzami vienīgi Administratīvajā rajona tiesā, tādējādi nodrošinot Administratīvā procesa likuma D daļas un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 37. panta sestās daļas mērķi pārbaudīt izpildrīkojumu tiesā. Ar šo spriedumu Senāts atkāpās no iepriekšējās prakses (sk., piemēram, Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2005. gada 30. marta spriedumu lietā Nr. SKA25/2008).

 

Valsts amatpersonas interešu konflikts

Senāta ALD 2008. gada 23. oktobra spriedums lietā Nr. SKA–456/2008

Lietas apstākļi

Lietā tika izšķirts jautājums, vai likums visos gadījumos aizliedz valsts amatpersonai pieņemt attiecībā pret sevi lēmumus.

komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Anonīms lietotājs
14. Decembris 2008 / 20:12
0
ATBILDĒT
Ha ha! Nu liels paldies, gudriniec.



Mans jautājums gan bija par rakstā pieminēto prejudiciālo jautājumu, ko ALD esot uzdevis EKT. Būtu jauki, ja Neimanis (vai kāds cits) pastāstītu sīkāk, par kuru Kopienu tiesību aktu bija runa un kāds bija jautājums. Un cik vispār līdz šim uzdoti prejudiciālie jautājumi.
Evija
12. Decembris 2008 / 13:20
0
ATBILDĒT
Par prejudiciālo jautājumu:

Prejudiciāls jautājums Eiropas Kopienu tiesai. Rīga: LR Tieslietu ministrija, 2006. http://www.tm.gov.lv/lv/daliba_es/ekt/TM%20buklets.pdf



Mosties, tauta, ak jel!
Anonīms lietotājs
11. Decembris 2008 / 09:45
0
ATBILDĒT
Un kad citi Senāta departemanti sāks vismaz nolēmumus sakarīgi rakstīt?
Anonīms lietotājs
10. Decembris 2008 / 10:57
0
ATBILDĒT
Paldies, tiešām ļoti laba ideja! Un kas tas par prejudiciālo jautājumu? Varbūt par tiem arī varētu?
Ella
10. Decembris 2008 / 09:50
0
ATBILDĒT
Izcila ideja! Paldies! N.B. Kas šajos laikos nav mazsvarīgi - ar šo ātrs up-date administratīvajās tiesībās aizņēma vien padsmit minūtes.
Anonīms lietotājs
10. Decembris 2008 / 00:36
0
ATBILDĒT
paldies Neimainim

šī ir laba lieta
visi numura raksti
Kristīne Strada-Rozenberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Privātās apsūdzības process:
likums un prakse Latvijā
Rakstā tiks aplūkota privātās apsūdzības tiesiskā reglamentācija Latvijā, nepilnības un radītās problēmsituācijas, kā arī sniegts neliels ieskats privātās apsūdzības procesa praksē. Tas veidojies, pamatojoties uz Tieslietu ...
Martins Osis
Skaidrojumi. Viedokļi
Rakstiska civiltiesiska līguma subjektīvās interpretācijas metode
Interpretācija kā darbība ir rakstiska civiltiesiska līguma jēgas noskaidrošana, izmantojot noteiktus procesa tehnikas elementus. Subjektīvās metodes būtība slēpjas rakstiska civiltiesiska līguma dalībnieku patiesās gribas ...
5 komentāri
Ieva Višķere
Juridiskā literatūra
Jaunākās attīstības tendences Senāta praksē
Gatis Litvins
Juridiskā literatūra
Jauns pētījums krimināltiesībās
Nesen sabiedriskās politikas centrs "Providus" ir publicējis jaunu pētījumu, kura rezultāti apkopoti grāmatā "Ar brīvības atņemšanu nesaistītie drošības līdzekļi". Pētījuma autors ir Andrejs Judins, un grāmata iznākusi ar ...
Mārtiņš Dambergs
Informācija
Eiropas konstitucionālo tiesu
prakse par Kopienas tiesību integrāciju
AUTORU KATALOGS