ŽURNĀLS Diskusija

10. Marts 2009 /Nr.10 (553)

Ar kādiem līdzekļiem sargājams gods un cieņa
1 komentāri

"Jurista Vārda" elektroniskajā versijā īpašu rezonansi un lasītāju diskusiju ir izraisījis 2009. gada 24. februāra numurā publicētais LU Juridiskās fakultātes profesores Dr.iur Valentijas Liholajas raksts "Rekviēms godam". Šajā numurā publicējam dažus no lasītāju viedokļiem – komentāriem saistībā ar konkrēto rakstu, bet ar tiem pilnībā var iepazīties un paust arī savas domas, lasot žurnālu tā elektroniskajā versijā (www.juristavards.lv).

Steņka Razins

[..] Es tā arī nesapratu, kādēļ Latvijas krimināltiesību sistēmā būtu jāsaglabā kriminālsods par goda aizskaršanu un/vai neslavas celšanu.

V.L.: "Aizliegums apdraudēt godu un cieņu ietverts vairākos starptautisko tiesību aktos, piemēram [..] Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10. pantā un vairākos citos."

Šis apgalvojums vienkārši neatbilst patiesībai. Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10. p. nesatur nekādu "aizliegumu apdraudēt godu un cieņu". Tā otrā daļa patiešām pieļauj, ka valsts ierobežo izteiksmes brīvību, lai aizsargātu citu personu godu un cieņu, taču tā neuzliek valstij nekādu pienākumu šādus ierobežojumus noteikt.

V.L.: "Starptautiskie standarti neiedala personas pamattiesības un pamatbrīvības primārās un sekundārās, to nepieļauj arī Latvijas Republikas Satversme.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Gods
10. Marts 2009 / 09:17
0
ATBILDĒT
Latvijā vēl ir ļoti tālu līdz brīdim, kad par cilvēka godu, morāli, iekšējām ciešanām sāks runāt kompensācijas kategorijās. Mums ir tā domāšana, kad zaudējumu un kaitējumu pierāda ar kvītīm unčekiem. Viss, kas iziet ārpus čeka un kvīts nav nekas. Diemžēl arī tie, kas spriež tiesu ir no mūsu vidus. Varbūt pat nav vēlams, ka aiziet precedents, kad cilvēks savu sāpi novērtēja ar lielu summu un saņēma to, tad jau visi savas sāpes augstu vērtēs. Protams, ļoti gribētu dzīvot starp tiem, kuri par apdedzināšanos ar mak donnalda bulciņu saņem tūkstošus, starp tiem, kuri par lidojumu lidmašinā, blakus ar resnu un svīstošu cilvēku saņem lielu kompensāciju, bet diemžēl nekā, varbūt citā dzīvē. Laikam tie cilvēki ir no vērtīgākas substances veidoti, viņu sāpes ir daudz vērtīgākas nekā mūsu. Bet ja padomā valstiskā mērogā, tad kādas nu vairs kompensācijas par ciešanām, ja domājam kā samazināt valsts pārvaldi, neizmaksājot atbrīvošanas kompensāciju, bet nosūtot cilvēku bezalgas atvaļinājumā.
visi numura raksti
Andrejs Judins
Skaidrojumi. Viedokļi
Nosacītas notiesāšanas aktuālās problēmas
Valsts reakcija uz noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu parasti izpaužas dažādu kriminālsodu un krimināltiesisko instrumentu piemērošanā. Jau ilgus gadus starp tiem pirmo vietu ieņem nosacīta notiesāšana. Kopš Latvijas valsts ...
1 komentāri
Kristīne Jaunzeme, Artis Stucka
Skaidrojumi. Viedokļi
Rajonu pašvaldību reorganizācijas aktuālie jautājumi
Jāpiekrīt tautas gudrībai, ka nekas nav tik pastāvīgs kā kāda jautājuma pagaidu risinājums. Tieši tā ir sanācis arī ar rajona pašvaldībām, par kuru pagaidu raksturu līdz novadu pašvaldību izveidošanai un reorganizācijas ...
1 komentāri
Vita Liberte
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesiskās attiecības starp kapitālsabiedrību un valdes locekli
Pēdējā laikā Latvijas juridiskajos plašsaziņas līdzekļos tiek plaši diskutēts par valdes locekļa tiesisko statusu, tā tiesībām un pienākumiem. Pēc vairāku nozīmīgu Augstākas tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedumu ...
24 komentāri
Irina Oļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Kultūras īpašuma tiesiskā aizsardzība
Pret kultūras īpašumu vērsto noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugums rada arī cilvēku satraukumu un paaugstinātu interesi. Neapzināti mēs kļūstam par lieciniekiem sabiedrības nesagatavotībai pretoties šim noziegumu veidam.
Kalvis Torgāns
Akadēmiskā dzīve
Jauns papildinājums Latvijas Universitātes profesoru rindās
4 komentāri
AUTORU KATALOGS