ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Marts 2009 /Nr.10 (553)

Rajonu pašvaldību reorganizācijas aktuālie jautājumi
1 komentāri
Mg.iur.
Artis Stucka
 

Jāpiekrīt tautas gudrībai, ka nekas nav tik pastāvīgs kā kāda jautājuma pagaidu risinājums. Tieši tā ir sanācis arī ar rajona pašvaldībām, par kuru pagaidu raksturu līdz novadu pašvaldību izveidošanai un reorganizācijas nepieciešamību konceptuāli nolēma jau 1996. gadā, bet, tā kā politiķi nespēja vienoties par formālām lietām, galalēmums allaž tika atlikts. Laiks ritēja, un beidzot pēc divpadsmit gadiem esam nonākuši pie tā, ka ir uzsākta reāla rajonu pašvaldību reorganizācija. Ar Rajona pašvaldību reorganizācijas likuma pieņemšanu 2008. gadā ir paredzēts, ka rajona pašvaldību manta, finanšu līdzekļi, institūcijas, tiesības un saistības tiek sadalītas starp novadu un jaunizveidoto republikas pilsētu pašvaldībām.

Jāatzīmē, ka šāds lēmums ir unikāls visas Eiropas līmenī, jo līdzīgas prakses, kad sadala pašvaldību, līdz šim nav bijis, tāpēc to ir vērts aplūkot sīkāk. Jāpiebilst, ka daudzi joprojām nav samierinājušies ar šādas rīcības pamatotību, saskatot rajonu pašvaldību reorganizācijā arī negatīvos aspektus. Protams, tādus arī nevar noliegt, jo katrām izmaiņām ir savas labās un sliktās puses. Katrā gadījumā ikviens, kas ir saskāries ar rajona pašvaldību darbību, kaut vai kā pasīvs klausītājs, piedaloties rajona pašvaldības padomju sēdēs, ir pārliecinājies, ka šīs valsts pārvaldes iestādes darbību ir grūti nosaukt par efektīvu.

Raksturīgi, ka vairumā gadījumu vietējo un rajona pašvaldību kompetence pārklājās (piemēram, sociālās palīdzības jautājumos) vai tiek mākslīgi "sameklēta", finanšu izlietojuma jautājums no lietderības apsvērumiem ir diskutējams (bieži rajoni pilda vietējo pašvaldību papildu finanšu nodrošināšanas "donoru" lomu), daudziem vietējo pašvaldību priekšsēdētājiem rajona pašvaldību padomju sēdes liek garlaikoties.

Tajā pašā laikā ir rajonu pašvaldības, kas lielā mērā kalpo kā palīgs vietējām pašvaldībām to funkciju izpildei, piemēram, rajona pašvaldībās tiek izveidotas apvienotās būvvaldes, kas pilda visu rajonā ietilpstošo vietējo pašvaldību funkcijas būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšanā, vai arī – rajona pašvaldības centrālā administrācija vietējām pašvaldībām sniedz konsultācijas, to skaitā juridiskas, finanšu un par citiem vietējo pašvaldību funkciju izpildes jautājumiem. Tādējādi jāatzīst, ka rajonu pašvaldības nereti būtiski atbalsta vietējās pašvaldības, taču ir izveidojusies situācija, ka atsevišķu vietējo pašvaldību vājuma dēļ vēl viens pārvaldes līmenis nodarbojas ar tiem pašiem jautājumiem. Šādu situāciju, no administratīvo tiesību viedokļa, valsts pārvaldē nedrīkst pieļaut.

 

Tiesiskā regulējuma raksturojums un īpatnības

Rajona pašvaldību reorganizāciju pamatā regulē Rajona pašvaldību reorganizācijas likums un Ministru kabineta 2008. gada 2. septembra noteikumi Nr. 713 "Rajona pašvaldības reorganizācijas kārtība". Pa­pildus ir izdarīti grozījumi vairākos likumos un Ministru kabineta noteikumos, kuros paredzēta rajona pašvaldības kompetences sadale starp vietējām pašvaldībām un plānošanas reģioniem.

Izstrādājot Rajona pašvaldību reorganizācijas likumu, tā autori saskārās ar vismaz trim būtiskām problēmām, pirmkārt, kā jau tika minēts, līdzīgi gadījumi Latvijas un Eiropas praksē, kad sadala atvasinātu publisku personu – pašvaldību, līdz šim nav bijuši, tāpēc pārņemt pozitīvo ārvalstu pieredzi nebija iespējams; otrkārt, vietējo pašvaldību reorganizācija notiek divreiz – pēc vietējo pašvaldību vēlēšanām, kad izveidojas jaunās novadu pašvaldības un 2010. gadā, kad noslēdzas rajonu pašvaldību vēlēšanas un rajona pašvaldības padomes administrācija iekļaujas atbildīgā novada pašvaldības administrācijā, kas ir pietiekami neefektīvi no pašvaldības darba organizācijas viedokļa, kā arī var ietekmēt pašvaldību sniegto pakalpojumu kvalitāti; treškārt, joprojām nav konceptuāla lēmuma par apriņķa pašvaldību izveidošanas nosacījumiem, tādējādi izraisot neskaidrības par apriņķa pašvaldību kompetenci un iespējamajām attiecībām ar vietējām pašvaldībām.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
M
10. Marts 2009 / 09:22
0
ATBILDĒT
Arguments par labu likvidācijai- pašvaldību likvidācijas rezultātā jaunizveidojamam novadam nebūtu sava darbība jāuzsāk ar milzīgā budžeta deficīta segšanu, jo vairumam \"mazo\" pašvaldību ir milzīgi parādi. Turpinot šo tēmu, manuprāt, nebija prātīgi nestabilizējot mazturīgo pašvaldību ekonomiku, vēl jo vairāk šajos ekonomiskajos apstākļos, kad vietējās lēmējvaras nav spējīgas norēķināties pakalpojumu sniedzējiem,apvienot ar spēcīgākām un \"bagātām\" pašvaldībām. Rezultātā- lielā pašvaldība (novads), nespējot pavilkt finanšu slogu, kas nāks mantojumā, grims.
visi numura raksti
Andrejs Judins
Skaidrojumi. Viedokļi
Nosacītas notiesāšanas aktuālās problēmas
Valsts reakcija uz noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu parasti izpaužas dažādu kriminālsodu un krimināltiesisko instrumentu piemērošanā. Jau ilgus gadus starp tiem pirmo vietu ieņem nosacīta notiesāšana. Kopš Latvijas valsts ...
1 komentāri
Vita Liberte
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesiskās attiecības starp kapitālsabiedrību un valdes locekli
Pēdējā laikā Latvijas juridiskajos plašsaziņas līdzekļos tiek plaši diskutēts par valdes locekļa tiesisko statusu, tā tiesībām un pienākumiem. Pēc vairāku nozīmīgu Augstākas tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedumu ...
24 komentāri
Irina Oļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Kultūras īpašuma tiesiskā aizsardzība
Pret kultūras īpašumu vērsto noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugums rada arī cilvēku satraukumu un paaugstinātu interesi. Neapzināti mēs kļūstam par lieciniekiem sabiedrības nesagatavotībai pretoties šim noziegumu veidam.
Diskusija
Ar kādiem līdzekļiem sargājams gods un cieņa
"Jurista Vārda" elektroniskajā versijā īpašu rezonansi un lasītāju diskusiju ir izraisījis 2009. gada 24. februāra numurā publicētais LU Juridiskās fakultātes profesores Dr.iur Valentijas Liholajas raksts "Rekviēms godam". Šajā ...
1 komentāri
Kalvis Torgāns
Akadēmiskā dzīve
Jauns papildinājums Latvijas Universitātes profesoru rindās
4 komentāri
AUTORU KATALOGS