ŽURNĀLS Nedēļas jurists

14. Jūlijs 2009 /Nr.28 (571)

Sandra Strence
19 komentāri

1. Jūsu nozīmīgākais līdzšinējais sasniegums juristes karjerā

Viennozīmīgi – mans lielākais sasniegums juristes karjerā ir tiesneša amats. Par to domāju, kad vēl pirms daudziem gadiem biju tiesas piesēdētāja.

2. Jūsu profesionālais sapnis

Nebūtu prātīgi izvirzīt utopiskus sapņus. Vēlos, lai maniem kolēģiem, teikšu vienkārši, būtu vieglāk strādāt, lai darba dienas beigās būtu padarīta darba sajūta, nevis slogs, nebeidzama darba gūzma, kas, liekas, nekad nebeigsies.

komentāri (19)
19 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
TT
20. Jūlijs 2009 / 22:42
0
ATBILDĒT
Vai tad butu japateicas S.S., ka CPL uzlabosanas grupas dalibniecei, par tiem regulariem veiksmigiem CPL 'uzlabojumiem' attieciba uz prasibas nodrosinajumu, ko baudam pedejos tris gadus?
R
17. Jūlijs 2009 / 04:12
0
ATBILDĒT
Katrs izglītots cilvēks arī bez īpašas skatīšanās enciklopēdijās zina, ka Dāvida un Zālamana valsts sadalījās divās valstīs: Izraēlā ziemeļos un Jūdejā dienvidos; Izraēlu sagrāva asīrieši un kolonizēja; Jūdeja pastāvēja ilgāk, to iekaroja jaunbabilonieši un aizveda Jūdejas virsotni t.s. "Bābeles gūstā". Kad Jaunbabiloniju satrieca persieši, ebreju virsotne atgriezās Jūdejā, kur pēc šīs atgriešanās tika izveidota tagadējā Bībeles redakcija un nodibināta teokrātiska valsts iekārta. Detaļas, tajā skaitā precīzus gadskaitļus, kas grib, var pameklēt enciklopēdijās.
diehard
15. Jūlijs 2009 / 11:40
0
ATBILDĒT
'Edouard de Lauzac d’Estouteville' augstprātīgais pārmetums, ka Bībeles (gan Vecās, gan Jaunās derības) normas normas nedrīkstētu saukt par Jūdejas tiesībām, ir stipri pārspīlēts. Komentētājs 'R' jau neminēja Jūdejas valsti, bet gan Jūdeju (Yahuda, Ioudaia), kas var apzīmēt vienkārši Izraēla tautas apdzīvoto teritoriju.



Neiedziļines vēsturiskās detaļās, minēt Bībeli kā Rietumu tiesību pirmsākumu vai stūrakmeni, nebutu ieteicams. Un ne jau tāpēc, ka Bībeli it kā aizēnojot mācītāju interpretācija, bet iespējams īpaši tāpēc, ka kāds fundamentālists (sal. Sveiki > 14.07.2009 11:50) varētu iedomāties, ka ir kaut kāda neapstridama teksta nozīme par sevi, kas nozime, ka butu jaaizmirst par toleranci.
labrīt
15. Jūlijs 2009 / 09:03
0
ATBILDĒT
Ierosinu par nedēļas juristu, tiesību vēsturnieku un tiesību filozofu nominēt Edouard de Lauzac d’Estouteville! :DDD
Jautrītes skolnieks
14. Jūlijs 2009 / 23:07
0
ATBILDĒT
Nešaubos par Sandras Strences kompetenci un īpašībām. Taču kad vienreiz par "Nedēļas juristi" tiks nominēta tā, kura visvairāk pelna būt gan par nedēļas, gan par mēneša, gan par gada, gan par gadsimta juristi?
Edouard de Lauzac d’Estouteville
14. Jūlijs 2009 / 23:04
0
ATBILDĒT
Ikviens, kuram ir sajēga par Rietumeiropas tiesību vēsturi, zina, ka to pamatā ir romiešu tiesības, bet ne tikai tās. Tāpēc jau tā arī bija un ir Eiropa, nevis Romas impērija.

Un vēl – viens tēvišķīgs padoms, par tām "Jūdejas tiesībām". Nekad nevajag lietot svešvārdus, lai cik skaisti un "gudri" tie ārēji skanētu, ja līdz galam nezināt to nozīmi. Tā var bieži nonākt ļoti nesmukās situācijās. Paskatieties jebkurā enciklopēdijā, kas īsti bija Jūdejas valsts, kādas bija tās robežas un kad īsti tā pastāvēja, – un tad padomājiet, vai Bībelē ietvertās normas var nosaukt par "Jūdejas tiesībām".
R
14. Jūlijs 2009 / 21:28
0
ATBILDĒT
Ikviens, kuram ir kaut neliela sajēga par Rietumu tiesībām, zina, ka tās ceļas no Romas - un nevis Jūdejas - tiesībām.
pēteris
14. Jūlijs 2009 / 15:53
0
ATBILDĒT
Var jau būt, ka S.Strence ir nedēļas jurists un visādi citādi labs cilvēks, bet neizskaidrojami ir tas, kādēļ viņa rekomendēja Grūtupa kolēģi tiesnesi Freimani kā augsti kvalificētu un godīgu tiesnesi uz 1.klasi. Tas tomēr kaut kādu fonu Strencei dod. Tāpat, ja atceramies, pirms gada šis "tirdziņš" starp TP un TB/LNNK par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja vietu. Simpātijas pret TP gan jau ir saglabājušās. Tāpat S.Strencei jau nevajadzētu gausties par nenovērtētajiem tiesnešiem, ja pati ir piedalījusies nekustamā īpašuma 'vārīšanas' procesā, kā rezultāti nu mums visiem redzami. Nu, jā, gada laikā jau nekas Rīgas apgabaltiesā nav mainījies salīdzinājumā ar Jāņa Muižnieka vadīto iestādi. Tos pašus pārmetumus, ko toreiz izteica JM, var bliezt vaļā. Ak, nē, ir jaunas RA ēkas būvniecības projekts :)
Lasītājs
14. Jūlijs 2009 / 14:52
0
ATBILDĒT
Nedomāju vis, ka Rietumu civilizācijas likumu pirmsākumi ir meklējami Bībelē. Tomēr droši var apgalvot, ka Rietumu civilizācija ir radusies uz grieķu filozofijas, romiešu tiesību un kristietības pamata. Likumu pirmsākumi ir meklējami kopā ar valsts rašanos. Tieši ar valsts piespiedu mehānismu var sociālo (uzvedības) normu pārvērst par likumu. Likumi ir bijuši arī senajās civilizācijās. Protams, pēc satura katrā civilizācijā likumos bija gan atšķirīgi, gan kopīgi elementi.
Edouard de Lauzac d’Estouteville
14. Jūlijs 2009 / 14:20
0
ATBILDĒT
Tipiska muļķība, par kuru pat smieties vairs negribas. Kā Hammurabi likumu, Manu likumu, vai Ming-Ping-Bing likumu, vai Mumbo-Džumbo likumu esamība var apgāzt to, ka Rietumu civilizācijas likumu pirmsākumi meklējami Bībelē? Vajag sākumā padomāt, un tad rakstīt. :-)
labrīt
14. Jūlijs 2009 / 14:05
0
ATBILDĒT
Runa ir par likumu pirmsākumiem, gudrīši! Es nenoliedzu, ka Bībele satur daudz uzvedības normu, kas ir arī mūsdienu tiesību normu pamatā, it sevišķi baušļi. Taču uzskats, ka likumu pirmsākumi meklējami Bībelē, ir aplams. To pamatu pamatos apgāž kaut vai Hammurapi izdotie likumi.
par Bībeli
14. Jūlijs 2009 / 13:09
0
ATBILDĒT
esmu lasījusi vienas autores referātu, kura tēma bija par Bībeli kā tiesību normas saturošu darbu. Sev par pārsteigumu atklāju, ka Bībele satur ļoti daudz uzvedības noteikumus un pat reglamentē tiesneša profesiju - tiesības un pienākumus.

Tāpēc tiem, kas ir sašutuši, iesaku paņemt rokā Bībeli un to palasīt :)

zināšanai - Bībele sastāv no divām derībām - Vecā un Jaunā :)
Sveiki
14. Jūlijs 2009 / 11:50
0
ATBILDĒT
Vispār jau uz Bībeli var skatīties kā uz \"mācītāju\" interpretējumu (geju, lezbieši gājiens u.tml.), bet var arī skatīties kā uz cilvēku mīlestības ābeci. \"Mācītāju\" runas un Bībele nav viens un tas pats.
Tomo
14. Jūlijs 2009 / 10:59
0
ATBILDĒT
Viena svarīga Bībeles vērtība (no Kalnu sprediķa):

"Netiesājiet, lai jūs netopat tiesāti"



;)
G
14. Jūlijs 2009 / 10:40
0
ATBILDĒT
Tad viss tas, kas pertēji Bībelei, nebūtu pieļaujams? Geju&lebiešu gājiens \"nespīd\"?
sveiki
14. Jūlijs 2009 / 10:37
0
ATBILDĒT
Domāju, ka bez Bībeles vērtībām jurists (īpaši tiesnesis) ne soli nedrīkst spert.
labrīt
14. Jūlijs 2009 / 10:29
0
ATBILDĒT
Ja ir juristi (vēl jo vairāk - tiesneši), kas uzskata, ka likumu pirmsākumi meklējami Bībelē, tad Die`s tas kungs - sargā mani no šādiem juristiem (tiesnešiem)!
hm
14. Jūlijs 2009 / 10:11
0
ATBILDĒT
"diezin vai Bībelē būtu meklējami likumu pirmsākumi"



Te nu gan Jums nevarētu piekrist! Pat ECT dažā savā spriedumā citē Bībeli.
Benedikts
14. Jūlijs 2009 / 09:35
0
ATBILDĒT
Nedēļas juriste Sandra Strence atzīst:"Nedz tiesneša darbs, nedz administratīvais darbs tiesā nav medus maize. Diemžēl tas līdz pat šim brīdim ir nenovērtēts darbs." Manuprāt, ja personas aicinājums un sūtība ir būt juristam, tad viņa nekad neteiktu tādus vārdus. No šiem vārdiem ikviens domājošs cilvēks var izdarīt nekļūdīgu secinājumu, ka šādas personas vieta ir citur, jo cilvēks nekad par savu aicinājumu nesaka nevienu sliktu, pat niecīgu,vārdu. Žēl, ka ļ.cien. tiesnese nevar nosaukt nevienu ārvalstu juristu, kas ir viņas autoritāte, kā arī nevienu interesantāko ārvalstu tiesas spriedumu. No tā ir jāizdara secinājums, ka tiesneši maz lasa zinātniskus darbus un spriedumus svešvalodās. Tas ļoti stipri ietekmē Latvijas tiesnešu zināšanu līmeni tiesībās. Tāpat ir jāsaka, ka diezin vai Bībelē būtu meklējami likumu pirmsākumi.
visi numura raksti
Kristīne Jaunzeme
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšana
Publiskās pārvaldes jēdziens mūsdienu demokrātiskajās valstīs ietver ne tikai valdības lēmumus un likumu ieviešanu vai administratīvo lēmumu pieņemšanu, bet arī politikas izstrādi un politisko padomu sniegšanu. Parasti valsts ...
14 komentāri
Gatis Litvins
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības mainīt likumā noteikto pieteikuma pakļautību
Ar Augstākās tiesas Senāta departamentu priekšsēdētāju sēdes 2009. gada 10. marta lēmumu lietā Nr. SKA-1701 (turpmāk – Lēmums) nolemts, ka personas tiesību uz pieeju tiesai nodrošināšana ir būtiskāka tiesiska vērtība par ...
2 komentāri
Ieva Čudina
Skaidrojumi. Viedokļi
Bērna izcelšanās noteikšana: materiālo tiesību nepilnības
Ar Satversmes tiesas 2004. gada 11. oktobra spriedumu1 Latvijas Republikas Civillikumā (turpmāk – Civillikums) 155. panta sestā daļa atzīta par neatbilstošu Satversmes 110. panta pirmajam teikumam un Eiropas Konvencijas par to bērnu ...
Dina Gailīte, Latvijas Zvērinātu notāru padome
Notikums
Vācu notāri meklē sabiedrotos Latvijā
Mēneša sākumā, 2. un 3. jūlijā, Rīgā viesojās ietekmīgās vācu juristu apvienības – Federālās notāru kameras (Bundesnotarkammer) – prezidents Dr. Tilmans Gete (Tilman Götte) un kameras pārstāvniecības Briselē ...
Tiesību prakse
Uzņēmumu reģistra amatpersonu lēmumu atziņas
AUTORU KATALOGS