ŽURNĀLS Tiesību prakse

12. Janvāris 2010 /Nr.2 (597)

Procesuāla tiesas lēmuma pārsūdzēšanas kārtība
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta lēmums
Lietā Nr. SKA–363
2009. gada 25. martā
3 komentāri

Procesuāla tiesas lēmuma pārsūdzēšanas kārtība izriet no gala nolēmuma (sprieduma, lēmuma) pārsūdzēšanas kārtības. Ja par galīgo nolēmumu nav paredzēta pārsūdzība, tā nav attiecināma arī uz procesuālu lēmumu šīs lietas ietvaros.

Tā kā Administratīvā procesa likums tieši noteic, ka nav pārsūdzams galīgais nolēmums par sūdzību administratīvā akta piespiedu izpildes jautājumā, nav pārsūdzams arī procesuāls lēmums par šādas sūdzības virzību.

Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: senatore J. Briede, senators A. Guļāns, senatore I. Skultāne, rakstveida procesā izskatīja SIA "Latgales enerģija" blakus sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas tiesneses 2009. gada 22. janvāra lēmumu, ar kuru atteikts ierosināt apelācijas tiesvedību sakarā ar SIA "Latgales enerģija" blakus sūdzību par Administratīvās rajona tiesas tiesneses 2008. gada 30. decembra lēmumu.

Aprakstošā daļa

[1] Administratīvās rajona tiesas tiesnese ar 2008. gada 30. decembra lēmumu atstāja bez virzības SIA "Latgales enerģija" sūdzību par Rēzeknes pilsētas domes 2008.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Buu
12. Janvāris 2010 / 13:12
0
ATBILDĒT
Šī teorija varētu tikt izmantota arī ļaunpratīgi. Piemēram, ja pieņem, ka kāds ART spriedums ir pārsūdzams, bet tiesa sainterpretējas tā, ka pataisa to par nepārsūdzamu. Dalībnieka iesniegto apelācijas sūdzību un blakus sūdzību par to ART arī nelaiž arā. Ko personai iesāk šadā gadījumā?



Būtu saprātīgi, ka augstākas tiesas instancei būtu saglabājama kompetence izskatīt vismaz blakus sūdzību par atteikumu par apelācijas sūdzību. Tādā veidā augstākas instances tiesai arī ar obiter dictum varētu sniegt ieskatu par pamatlietas pārsūdzēšanas kārtību.



Pretējā gadījumā ART var iespītēties savā interpretācijas robežās un nelaist dokumentus arā pamatojoties uz šo AT teoriju. Beigās personai var tikt liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu.
Anonīms lietotājs
12. Janvāris 2010 / 09:59
0
ATBILDĒT
Pakārtotais
12. Janvāris 2010 / 09:14
0
ATBILDĒT
Kā tad būs gadījumos, kad lietu izskata divās instancēs (Administratīvā rajona tiesa un AT), piemēram, par faktsiko rīcību neatbilsot uz iesniegumu? Blakus sūdzību par tiesneša lēmumu par atteikšanos ierosnāt lietu izskatīs arī uzreiz AT, bet nevis Administratīvā apgabaltiesa?
visi numura raksti
Sandra Lielbārde
Skaidrojumi. Viedokļi
Roterdamas noteikumi – jauns tiesiskais režīms kravu pārvadājumiem pa jūru
Pagājušā gada 23. septembrī Roterdamā svinīgā pasākumā tika parakstīta ANO Konvencija par līgumiem starptautiskajos pārvadājumos daļēji vai pilnībā pa jūru (Roterdamas noteikumi),1 kas paredz nozīmīgas izmaiņas esošajā ...
Baiba Lielkalne, Guna Paidere
Skaidrojumi. Viedokļi
Komercreģistrā nepārreģistrēto uzņēmumu papildu likvidācijas kārtība
Pagājušā gada nogalē spēkā stājās likums "Grozījumi Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā"1 (turpmāk – grozījumi), ar kuru tiek papildināta kārtība komercreģistrā nepārreģistrēto uzņēmumu ...
Jānis Kubilis
Skaidrojumi. Viedokļi
Līgumsoda samērīguma un taisnīguma izvērtēšanas kritēriji
Augstākās tiesas Senāta tiesu prakse attiecībā uz līgumsodu nav bijusi viennozīmīga, kas norāda uz šī tiesību institūta piemērošanas problemātiku. Dažos gadījumos tiesa secina, ka līgumsoda apmērs ir pārmērīgs un tiesas ...
2 komentāri
Lelde Broka
Nedēļas jurists
Lelde Broka
3 komentāri
Anna Prozumenta
Skaidrojumi. Viedokļi
Atbildību mīkstinošie apstākļi
Runājot par soda noteikšanas vispārīgajiem principiem, kas noteikti Krimināllikuma 46. pantā, viennozīmīgi aktuālākais ir jautājums par atbildību mīkstinošiem apstākļiem. Par šo krimināltiesību institūtu juridiskajā literatūrā ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS