ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

19. Janvāris 2010 /Nr.3 (598)

Jurista īpašais pienākums pret valsti
Jurista ētika un rīcība valstisku satricinājumu laikā
7 komentāri
Gunārs Kūtris
Satversmes tiesas priekšsēdētājs 

[1] Satversmes tiesā pašlaik izskatīšanā ir samērā daudz lietu, kas tieši ir saistītas ar konkrēto situāciju valstī – finansiālajām grūtībām (valstisko satricinājumu). Tāpēc pastāv dažādi ētiski un tiesiski priekšraksti, kas noteic, kāpēc man nav tiesību komentēt šīs lietas. Tomēr arī tiesneši ir sabiedrības sastāvdaļa un es esmu šīs valsts pilsonis, kuram rūp tās liktenis. 1985. gadā Milānā apstiprinātie tiesu neatkarības pamatprincipi citastarp noteic: "Saskaņā ar Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju tiesu varai piederīgajām personām, tāpat kā citām personām, ir tiesības uz vārda, ticības, pulcēšanās un biedrošanās brīvību; tomēr jāievēro, ka, baudot šīs tiesības, tiesnešiem ir vienmēr jāizturas tādā veidā, lai saglabātu sava amata godu un tiesu varas neatkarību un objektivitāti (taisnīgumu)." Līdz ar to izmantošu savas tiesības normatīvajos aktos un ētikas kodeksa noteiktajās robežās.

[2] Jebkurš tiesnesis pieņem lēmumus, kas būtiski ietekmē to personu dzīvi un intereses, uz kurām lēmumi attiecas. Satversmes tiesas nolēmumi lielākoties ietekmē sabiedrības intereses kopumā – tās sabiedrības, kuras vārdā un kuras aizsardzībai (interesēs) tiesa darbojas. Tomēr, gan ievērojot neviennozīmīgo situāciju, kad Satversmes tiesa izvērtē daudzus ļoti sensitīvus jautājumus, gan arī to, ka strīdu izšķiršana tiesā ir tikai viena ierobežota daļa no juristu darbībām, es vēlētos apskatīt jautājumu plašāk, proti, runāt par jebkura jurista – gan tiesneša, gan prokurora, gan advokāta, gan ierēdņa, gan arī citu juristu – rīcību un atbildību valsts priekšā.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
obligātā literatūra
25. Janvāris 2010 / 13:50
0
ATBILDĒT
ne tikai ierēdņiem, bet arī veselai kaudzei valsts pārvaldes likumniekiem, kam tīk sevi saukt par juristiem!

Neo
21. Janvāris 2010 / 13:35
0
ATBILDĒT
Tiesikuma apziņai ir jāpiemīt katrā, neatkarīgi vai esi jurists privātā vai publiskajā sektorā, vai neesi jurists. Valsts un valstiskuma sajūta ir jālolo, jāmīl un jāciena tāpat kā attiecības/ mīlestība. Tikai tad varam sasniegt pašu augstāko vētību - laimi.
Čaiņiks
20. Janvāris 2010 / 13:12
0
ATBILDĒT
Piekrītu, ka valsts sektoram tas ir aktuāli, bet manuprāt privātā sektora juristiem tas nav mazāk aktuāli.
juriste
20. Janvāris 2010 / 09:36
0
ATBILDĒT
Vairākkārt ar šādu pārliecību esmu apelējusi pie savu kolēģu sirdsapziņas. Šīs idejas jāpopularizē studentu vidē. Taisnīguma apziņa un pienākums pret valsti pats no sevis neuzradīsies.
jurists
19. Janvāris 2010 / 19:47
0
ATBILDĒT
Manuprāt, ļoti lietderīgi šo rakstu ir izlasīt valsts pārvaldē strādājošajiem juristiem!
equitas
19. Janvāris 2010 / 16:57
0
ATBILDĒT
Visu cieņu Kūtra kunga aicinājumam! Es pievienojos, tikai neticu, ka kādam, kam ētikas standarti sveši, pēkšņi tie liksies svarīgāki par naudas un varas kāri. Skumji, bet fakts!
Pauls
19. Janvāris 2010 / 14:03
0
ATBILDĒT
Ļoti aktuāls raksts. Jācer, ka apmaldījušies juristi ieklausīsies un izpildīgums atkāpsies taisnīguma izjūtas priekšā.
visi numura raksti
Kristaps Tomsons
Skaidrojumi. Viedokļi
Eitanāzijas institūta izpratne, nošķiršana un iedalījums
Eitanāzijas jautājums ir aktuāls daudzās pasaules valstīs. Pēdējo desmit gadu laikā vairākām valstīm ir izdevies pieņemt likumus, kas legalizē eitanāziju, kā arī iedzīvināt tos praksē. Vairākās Eiropas valstīs – Nīderlandē, ...
2 komentāri
Ludvigs Švarcs
Notikums
Juridiskā komisija atbalsta Tieslietu padomes izveidi
Jau vairākus gadus Latvijas tiesneši un citi ar tiesu sistēmu saistītie tradicionāli atsaucas uz jauno Tiesu iekārtas likumu, proti, ar tā pieņemšanu notikšot būtiskas pārmaiņas tiesu sistēmā. Pagaidām gan ar jaunā likuma ...
Jānis Načisčionis
Nedēļas jurists
Jānis Načisčionis
1 komentāri
Dace Blese
Skaidrojumi. Viedokļi
Terorisms un tā kvalifikācija starptautisko tiesību aspektā
Rakstā tiks vērsta uzmanība uz asimetrisko draudu radītajām izmaiņām starptautisko tiesību attīstībā, bet īpaši tiks akcentēta to ietekme uz terorisma kvalifikāciju. Juristu diskusijas un pilnīgi pretējie viedokļi parāda, cik ...
1 komentāri
Andrejs Dovguško
Skaidrojumi. Viedokļi
Saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā
9 komentāri
AUTORU KATALOGS