ŽURNĀLS Tiesību prakse

19. Janvāris 2010 /Nr.3 (598)

Par pašvaldības izpilddirektora atlaišanu no darba
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–403
2009. gada 3. jūnijā

Pašvaldības izpilddirektors nav uzskatāms par politisku amatpersonu; atbrīvojot prasītāju no amata, piemērojamas Darba likumā un likumā "Par pašvaldībām" ietvertās tiesību normas.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators referents A. Laviņš, senatore I. Garda, senatore A. Vītola, piedaloties A.A. pārstāvim un Rīgas domes pārstāvim zvērinātam advokātam S. Petrovičam, atklātā tiesas sēdē izskatīja lietu sakarā ar Rīgas domes kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2008. gada 29. oktobra spriedumu A.A. prasībā pret Rīgas domi par uzteikuma, rīkojuma un lēmuma atzīšanu par spēkā neesošiem, atjaunošanu darbā un vidējās izpeļņas piedziņu par darba piespiedu kavējuma laiku.

Aprakstošā daļa

[1] Saskaņā ar Rīgas domes 2005. gada 12. jūlija lēmumu Nr. 220 A.A. iecelts Rīgas Kurzemes rajona izpilddirektora amatā. Tajā pašā dienā starp Rīgas domi un A.A. noslēgts darba līgums.

Rīgas pilsētas izpilddirektors 2007. gada 2. jūlijā parakstījis uzteikumu, kurā norādīts, ka ar A.A. tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības sakarā ar to, ka viņš bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu. 2007. gada 27. novembrī Rīgas pilsētas izpilddirektors izdevis rīkojumu Nr. 656-ip par A.A. atstādināšanu no darba, pamatojoties uz Darba likuma 58. panta pirmo un trešo daļu. Tajā pašā datumā Rīgas dome pieņēmusi lēmumu Nr. 3164 par A.A. atbrīvošanu no Rīgas Kurzemes rajona izpilddirektora amata, vienlaicīgi atzīstot par spēku zaudējušu Rīgas domes lēmumu par viņa iecelšanu amatā un ieceļot amatā O.H.

[2] A.A. 2007. gada 27. decembrī cēlis Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā prasību pret Rīgas domi par minētā uzteikuma, Rīgas pilsētas izpilddirektora 2007. gada 27. novembra rīkojuma un Rīgas domes 2007. gada 27. novembra lēmuma atzīšanu par spēkā neesošiem, atjaunošanu darbā un darba algas piedziņu par visu darba piespiedu kavējuma laiku.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Jurista īpašais pienākums pret valsti
7 komentāri
Kristaps Tomsons
Skaidrojumi. Viedokļi
Eitanāzijas institūta izpratne, nošķiršana un iedalījums
Eitanāzijas jautājums ir aktuāls daudzās pasaules valstīs. Pēdējo desmit gadu laikā vairākām valstīm ir izdevies pieņemt likumus, kas legalizē eitanāziju, kā arī iedzīvināt tos praksē. Vairākās Eiropas valstīs – Nīderlandē, ...
2 komentāri
Ludvigs Švarcs
Notikums
Juridiskā komisija atbalsta Tieslietu padomes izveidi
Jau vairākus gadus Latvijas tiesneši un citi ar tiesu sistēmu saistītie tradicionāli atsaucas uz jauno Tiesu iekārtas likumu, proti, ar tā pieņemšanu notikšot būtiskas pārmaiņas tiesu sistēmā. Pagaidām gan ar jaunā likuma ...
Jānis Načisčionis
Nedēļas jurists
Jānis Načisčionis
1 komentāri
Dace Blese
Skaidrojumi. Viedokļi
Terorisms un tā kvalifikācija starptautisko tiesību aspektā
Rakstā tiks vērsta uzmanība uz asimetrisko draudu radītajām izmaiņām starptautisko tiesību attīstībā, bet īpaši tiks akcentēta to ietekme uz terorisma kvalifikāciju. Juristu diskusijas un pilnīgi pretējie viedokļi parāda, cik ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS