ŽURNĀLS Redaktora sleja

19. Janvāris 2010 /Nr.3 (598)

Telšu komūnas paraugs
9 komentāri

Vinstons Čērčils savulaik esot atzinis, ka demokrātija ir slikta sabiedrības pārvaldīšanas forma, bet nekas labāks par to neesot izgudrots. Pasaules politiskajos procesos gan dominējusi vēlme pārskatīt šīs klasiskās atziņas noslēgumu. Brīžos, kad demokrātija dažādās valstīs ir buksējusi, allaž bijuši centieni piedāvāt kādas alternatīvas. Vai nu fašismu un citas autoritārisma formas, vai arī dažādas proletariāta diktatūras un attīstīta sociālisma fāzes.

Latvijā pēdējos gados arvien biežāk izskan viedoklis par dziļu demokrātijas krīzi, varas un sabiedrības atsvešinātību un pastāvošā politiskā režīma pārveidošanas nepieciešamību. Salīdzinoši nesen plašsaziņas līdzekļos izskanēja samērā negaidīts risinājuma piedāvājums – atgriezties pie anarhisma idejām. Sabiedrība spējot pašregulēties un pilnvērtīgi pastāvēt arī bez valsts varas, un tādēļ esot pēc iespējas jāattīsta pašas sabiedrības autonoma funkcionēšana. Sabiedrība pat politiskajos procesos esot spējīga efektīvi līdzdarboties līdztekus tradicionālajām demokrātijas formām.

Anarhisms ar brīva cilvēka, atbildīgas sadarbības un brīvas mīlestības idejām dažādos laikos ir bijis valdzinošs. Iespējams, šodien tam pienācis aktuālais laiks arī Latvijā. Jebkurā gadījumā – sekmīgi funkcionējošas brīvas kopienas paraugs jau vairākus mēnešus ikvienam Rīgā ir brīvi aplūkojams. Telšu komūna, par kuras dzīvi un politiskajām prasībām gana daudz vēstīts plašsaziņas līdzekļos, pēc būtības funkcionē atbilstoši anarhisma ideāliem. Kopiena efektīvi pašregulējas, spēj nodrošināt iekšējo kārtību un labumu sadali, kā arī ir panākusi alkoholisko dzērienu lietošanas aizliegumu komūnā. Papildus tam komūnas ietvaros ir nodrošināta arī sabiedriskā kārtība – vienas partijas jauniešu organizācijas pārstāvji pēc nepakļaušanās komūnas noteikumiem ātri un efektīvi tika no turienes izraidīti.

Telšu komūnas funkcionēšana varētu būt arī juristu izpētes objekts par sabiedrības pašregulēšanos bez valsts piespiedu mehānisma. Tas arī pierāda, ka Nestora Mahno Guļaipoļes anarhistu republika nepieder tikai pagātnes ekscentriskām sabiedrības formācijām.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mazgudrais
23. Janvāris 2010 / 17:28
0
ATBILDĒT
Guļaipoļes anarhistiskās iekārtas uzturēšana prasīja daudzu ložmetēju, naganu un mauzeru un karabīņu esamību tās iemītnieku īpašumā, ja LR iedzīvotāju īpašumā būtu ložmetēji, nagani, mauzeri un karabīnes tieši tādā pat proporcijā attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, kā arī to lietošana būtu tikpat reglamentēta kā bija reglamentēta Guļaipoļē, tad ja arī ne anarhija, tad demokrātija LR valdītu pavisam noteikti.
Kursis
23. Janvāris 2010 / 13:40
0
ATBILDĒT
Jautājums ir pacelts nopietnā līmenī. Parlamenta pastāvēšana Latvijā vēl nenozīmē, ka pastāv arī demokrātija. Parlaments bija arī Anglijā 14.gs., bet vai bija demokrātija? Deputāti Saeimā balso pēc partijas līdera prasībām obligāto balsojumu. Tas ir galīgi izkropļots parlamentārisms. Diskutēt var par to vai Latvijā pastāv elitārā demokrātija, vai demokrātijas nav vispār. Tas ir nopietns valsts tiesību jautājums.

Telšu pilsētiņa ir kā lakmuss ķīmijā, kas dod signālu, ka ar mūsu demokrātiju kaut kas nav kārtībā.

Par šiem jautājumiem varat lasīt www.satversmei.lv
Mademoiselle
22. Janvāris 2010 / 15:25
0
ATBILDĒT
Jāni, tas raksts mudina pārvērsties anarhistos... kopš kura laika JV publicē tik filozofiskus /politizētus rakstus?



Manuprāt, ja jau sāki ko rakstīt, tad tas jāturpina..varbūt izdosies izprovocēt kādu interesantu juristu diskusiju par utopismu mūsdienu konstitucionālajās tiesībās (piem., ar piedāvājumiem attiecīgi grozīt Satversmes 1.pantu)?
Kaspars
21. Janvāris 2010 / 06:15
0
ATBILDĒT
Svarīgāks šajā kontekstā ir jautājums par paša režīma (anarhijas) ne tik daudz atsevišķas komūnas ilgdzīvotspēju, citiem vārdiem komūna nav pašmērķis bet varētu būt iespējamais līdzeklis (piemērs pārējai sabiedrībai) ar ko nonākt pie mērķa. Taču ja šādai komūnai ir saredzams gals (kā tas ir Kristiānijas gadījumā), nav nozīme, vai tā ir pierādījusi savu ilglaicību, pastāvot varbūt pat 50 gadus, vai nē, jo mērķis nav sasniegts. Šaubos, vai mūsu kopienai veiksies labāk.

Arī tas, ka normatīvo aktu izstrādes un pieņemšanas sistēmā ir haoss, nav anarhijas vēstnesis un tā pilnīgi noteikti nav nekāda slēptā anarhija (kā anarhija vispār var būt slēpta???). Anarhija nav bardaks, tieši otrādi - tā ir kārtība. Īpatnēja, sui generis kārtība, kura pamatā balstās uz publisko un privāto tiesību dalījuma neesamību.
Naktsvijole
20. Janvāris 2010 / 18:35
0
ATBILDĒT
Tas ka Kopenhāgenas iedzīvotājiem sakārojies iegūt savā īpašumā visnotaļ tīkamos Kristiānijas zemes pleķīšus apbūvei vēl nenozīmē ka Kristiānijas komūna nav pierādījusi sevi kā ilgdzīvotspējīgu.

Anarhija pie mums jau tāpat iestājusies, neatkarīgi ne no kādām teorijam. Tikai sleptā formā. It kā pieņemot normatīvos aktus priekšrakstos noteiktajā kārtībā, taču visai nosacīti orientējoties to saturā.
Kaspars
19. Janvāris 2010 / 18:38
0
ATBILDĒT
Ņemot vērā to, ka telšu pilsētiņas iemītnieku vidū nav neviena letāla gadījuma galvenokārt pateicoties tam, ka viņi regulāri saņem dažāda veida palīdzību no "demokrātiskās ārpasaules", autora salīdzinājums man šķiet ne visai veiksmīgs.Jāatceras, ka viss sākās ar viena cilvēka badastreiku, protesta akciju pret pastāvošajām nejēdzībām, un līdz šim brīdim šī akcija savu būtību nav mainījusi.

Precīzākais mums zināmais anarhijas komūnas piemērs varētu būt Kristiānija,taču Dānijas valsts varas pēdējā laika un nākotnē plānoto pūliņu rezultātā šajā rajonā agri vai vēlu tiks nodibināta kārtība, kas raksturīga visai Kopenhāgenai.



Ja autors vēlas apskatīt veiksmīgākās mūsdienu teorijas, kuras piedāvā alternatīvu demokrātijai, iesaku iepazīt neomarksistu darbus, īpaši viņu kritiskās teorijas. Jāsaka gan, ka viņiem (tāpat kā lielā mērā visu pārējo teoriju gadījumā) trūkst viena svarīga un kritiska pazīme - sasaiste ar realitāti, ar faktisko situāciju. Tās pagaidām ir un vēl ilgu laiku paliks tikai teoriju līmenī.
Anonīms lietotājs
19. Janvāris 2010 / 15:16
0
ATBILDĒT
Man gan nav īstas skaidrības, vai telšu pilsētiņa ir anarhija vai ļoti maza organizēta sabiedrība uz (apmēram) savas teritorijas un, iespējams, ar savu pārvaldi. :)
Ilze
19. Janvāris 2010 / 13:27
0
ATBILDĒT
Atkal alhokoliskie dzērieni un brīva mīlestība:(
Guļai, poļe!
19. Janvāris 2010 / 10:21
0
ATBILDĒT
Gandrīz vai jāpaskatās, kas tā par anarhistu republiku!
visi numura raksti
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Jurista īpašais pienākums pret valsti
7 komentāri
Kristaps Tomsons
Skaidrojumi. Viedokļi
Eitanāzijas institūta izpratne, nošķiršana un iedalījums
Eitanāzijas jautājums ir aktuāls daudzās pasaules valstīs. Pēdējo desmit gadu laikā vairākām valstīm ir izdevies pieņemt likumus, kas legalizē eitanāziju, kā arī iedzīvināt tos praksē. Vairākās Eiropas valstīs – Nīderlandē, ...
2 komentāri
Ludvigs Švarcs
Notikums
Juridiskā komisija atbalsta Tieslietu padomes izveidi
Jau vairākus gadus Latvijas tiesneši un citi ar tiesu sistēmu saistītie tradicionāli atsaucas uz jauno Tiesu iekārtas likumu, proti, ar tā pieņemšanu notikšot būtiskas pārmaiņas tiesu sistēmā. Pagaidām gan ar jaunā likuma ...
Jānis Načisčionis
Nedēļas jurists
Jānis Načisčionis
1 komentāri
Dace Blese
Skaidrojumi. Viedokļi
Terorisms un tā kvalifikācija starptautisko tiesību aspektā
Rakstā tiks vērsta uzmanība uz asimetrisko draudu radītajām izmaiņām starptautisko tiesību attīstībā, bet īpaši tiks akcentēta to ietekme uz terorisma kvalifikāciju. Juristu diskusijas un pilnīgi pretējie viedokļi parāda, cik ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS