ŽURNĀLS Redaktora sleja

22. Jūnijs 2010 /Nr.25/26 (620/621)

"Kristīgais Jurista Vārds"
pagānu svētku priekšvakarā

Pagājušajā “Jurista Vārdā” publicētā Jura Rudevska eseja “Par Dievu, cilvēku un cilvēktiesību metafizisko dabu” izraisīja vēl nepieredzētas kaislības mūsu žurnāla mājaslapā. Izvilkumus no komentāriem publicējam šajā žurnālā, kaut arī divās lapās ietilpst vien neliela daļa no tiem. Pieļauju, ka arī abi šīs esejas turpinājumi izsauks līdzīgu reakciju. Redakcija jau saņēmusi pārmetumus, ka esam no “Jurista Vārda” kļuvuši par “Kristīgo Jurista Vārdu”.

Vēlos atvēsināt iekarsušos prātus un atgādināt, ka ““Jurista Vārds” ir forums brīvai un kritiskai juristu diskusijai [..] Ārštata autoru publikācijas nepauž redakcijas viedokli” (sk. žurnāla pasi) un “vairāk nekā 90% lasītāju ir augstākā juridiskā izglītība [..] šāda – augsti kvalificēta un profesionāla – auditorija, balstoties uz dažādajiem, pat pretrunīgajiem žurnālā lasāmajiem uzskatiem, spēj izdarīt patstāvīgus secinājumus un veidot savu, neatkarīgu viedokli” (sk. sadaļu “Par mums” www.juristavards.lv).

Jāpiekrīt, ka J. Rudevska esejā paustie uzskati par tiesību ģenēzi un filozofiju lielai daļai Latvijas juristu varbūt ir jaunums un varbūt arī runā pretī šeit valdošajai “skolai”. Taču nevar noliegt, ka autors savu pozīciju izklāsta argumentēti un aizraujoši, labā latviešu valodā, turklāt demonstrē gluži vai enciklopēdiski universālu erudīciju. Vai tādēļ viņam piekrist, – tas paliek katra lasītāja ziņā.

Vārda un domu brīvība taču ļauj paust gan savus (no citiem atšķirīgus) uzskatus, gan palikt pie tiem pat tad, ja kāds cits cenšas pārliecināt par pasaules redzējuma maiņu. Vairums izglītotu cilvēku uzskata, ka vienas absolūtas patiesības nemaz nav. Un kurš gan cits to vēl labāk varētu zināt, ja ne juristi, kas vienu un to pašu notikumu (līgumu, situāciju) traktē radikāli pretēji atkarībā no tā, kuras puses pozīciju pārstāv, tomēr respektē principu audiatur et altera pars.

Rezumējot visu iepriekš teikto: braukt šovasar gremdēties pārdomās pie Kanta kapa Kēnigsbergā, uz Trīri fotografēties pie Marksa mājas vai augustā tepat uz Aglonu, – tā ir brīva cilvēka brīva izvēle.

Arī jūsu priekšā esošais “Jurista Vārda” numurs demonstrē latviskā pasaules uzskata (vēsturiski nosacīto) raibumu: mēs publicējam J. Rudevska esejas otro daļu, bet “Nedēļas jurista” rubriku esam pieskaņojuši rītdienas svētkiem, aicinot tajā Dr.iur. JĀNI Rozenbergu. Līgo!

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Mārtiņš Paparinskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Atrunas jēdziens un atbilstība līguma objektam un mērķim
Atrunu tiesiskais regulējums ir neatņemama starptautisko līgumtiesību daļa. Vismaz pēdējos 55 gadus atrunu tiesiskais regulējums pastāvīgi ir mainījies, un, kaut arī to galvenie noteikumi ir ietverti plaši atzītos un skaidros ...
4 komentāri
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Nodrošinātais kreditors fiziskās personas maksātnespējas procesā
Neraugoties uz Saeimā 17. jūnijā pieņemto jauno Maksātnespējas likumu (paredzams, ka tas stāsies spēkā 2010. gada 1. novembrī), joprojām turpinās spēkā esošā Maksātnespējas likuma aprobēšana praksē. Tas neizbēgami nozīmē ...
1 komentāri
Juris Rudevskis
Tiesību politika
Par Dievu, cilvēku un cilvēktiesību
metafizisko dabu
32 komentāri
Jānis Rozenbergs
Nedēļas jurists
Jānis Rozenbergs
5 komentāri
Notikums
Izvirzīts ģenerālprokurora amata kandidāts
Aizvadītajā nedēļā, 15. jūnijā, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs izvirzīja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokuroru Ēriku Kalnmeieru Latvijas ...
AUTORU KATALOGS