ŽURNĀLS Redaktora sleja

31. Augusts 2010 /Nr.35 (630)

Priekšvēlēšanu līgumu (ne)juridiskā daba
12 komentāri

Vilks apsola zaķim, ka turpmāk ēdīs tikai sēnes un ogas, pele kopā ar visu dzimtu apņemas labprātīgi kļūt par kaķa pusdienām, visi kopā apstiprina vienošanos, ka vasaras nebūs mokoši karstas, bet ziemā valdīs saprātīgs vēsums... Sapnis? Nē, priekšvēlēšanu laiks.

Šoreiz jaunas vēsmas aģitācijas procesā ienesuši politisko partiju un nevalstisko organizāciju “līgumi” (memorandi, saprašanās protokoli u. tml.). Tie savā ziņā turpina uz 8. Saeimas vēlēšanām prezentēto Odiseja Kostandas ideju par individuālu līgumu starp deputāta kandidātu un vēlētāju par priekšvēlēšanu solījumu izpildi. (Minētais kandidāts parlamentā gan neiekļuva, tādēļ nav iespējams vērtēt šādu līgumu īstenošanas praksi.) Tiesa, individuālu vēlētāju vietā tagad stājušās veselas organizācijas, sākot ar Latvijas Safari klubu un beidzot ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību.

Vērojot šos procesus, rodas viela pārdomām. No vienas puses, apsveicami, ka nevalstiskais “sektors”, kas līdz šim daudzu politiķu retorikā definēts kā mūžīgi pārāk uzbāzīgs, “vienkāršo” vēlētāju gribu nomācošs un tādēļ traucējošs elements, beidzot guvis plašu atzīšanu partiju vidū.

No otras puses, urda jautājumi. Piemēram, cik patiess savos solījumos var būt lielkapitālu pārstāvošs politisks spēks, kurš slēdz saprašanās līgumu ne vien ar uzņēmēju lobija organizācijām, bet arī arodbiedrībām? Vai arī – cik stingra ir tādas sociāldemokrātiskas apvienības ideoloģija, kas sadarbības protokolā ar konkrētas nozares uzņēmējiem piekrīt nodokļu samazināšanai šajā biznesa jomā (kas taču gandrīz automātiski nozīmē budžeta ieņēmumu un tātad arī sociālo garantiju sarukumu)?

Savukārt juristu vidū gluži saprotams ir jautājums – vai šādiem priekšvēlēšanu līgumiem blakus politiskajam gāzveida saturam piemīt jelkāda “taustāma” juridiska daba? Kura tiesību nozare varētu regulēt to izpildi? Un vai vispār tie ir jāpilda?

Bet, ja atmetam šīs nevajadzīgās šaubas, dabiski parādās bažas, ka juristu organizācijas šajā saprašanās memorandu laikmetā varētu palaist garām iespēju ar topošajiem deputātiem vienoties par sev svarīgu mērķu realizāciju, piemēram, par to, ka tiesu vara ir ne vien neatkarīga, bet arī efektīva, ka Latvijā valda likuma spēks, ka viens likums – viena taisnība visiem... Pēdējais laiks sarosīties!

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Maķedonija
6. Septembris 2010 / 14:51
0
ATBILDĒT
Citāts no Jūsu komentāra "galva dota priekš domāšanas" diemžēl liecina par lieliem robiem latviešu valodas gramatikā. Labāk būtu "galva dota domšanai", vēl labāk "galva paredzēta domāšanai".

Prievārds "priekš" kā analoģija angļu "for" vai vācu "fuer" ir kļūdaini lietots, latviešu valodā to aizstāj ar lietvārda locījumu datīvā. Jo atšķirībā no angļu vai vācu valodas latvuiešu valodā vārdus loka!
aleksandrs
4. Septembris 2010 / 10:53
0
ATBILDĒT
Izlasot komentārus rodas sajūta, ka rakstu komentē.. "vecas bobas" ne juristi. Kungi galva dota priekš domāšanas.
Tiesnesis
2. Septembris 2010 / 01:07
0
ATBILDĒT
Žēl, ka ELSA ir tikai studentu organizācija un tās biedri kaut kur pēc tam pazūd prakse katrs par sevi. Tās vairākas elsiešu paaudzes, kas Latvijā bijušas kopš deviņdesmitajiem, kopā būtu varējušas izveidot rietumniecisku, demokrātisku un profesionāli augstvērtīgu juristu organizāciju.
Neo
1. Septembris 2010 / 19:40
0
ATBILDĒT
Noslēgt līgumu ar politiķi/ politisko spēku ir tas pats kā noslēgt līgumu, ar ko apsolos padomāt par kādu lietu. Tāpēc šeit nav vietas runāt par civiltiesībām, pretējā gadījumā romieši apvainosies :)
Armands
1. Septembris 2010 / 18:36
0
ATBILDĒT
Mans komentārs vairāk bija domāts kā joks ;)

Kas attiecas uz Jūsu komentārā rakstīto:

a) politiķu solījumi nav civiltiesiskās apgrozības priekšmets - visumā piekrītu, lai gan par to vēl varētu pastrīdēties (Civillikuma 1401. pants - saistība ir pienākums izdarīt darbību (arī atturēties no tās), kurai ir mantiska vērtība; ja apsola skolotājiem algu 2 min.mēnešalgas, tad taču ir darbība ar mantisku vērtību) :D

b) solījumu izpilde nav atkarīga no atsevišķa politiķa un partijas gribas un darbības - šādam secinājumam nevaru piekrist; ja politiķis pasaka (apsola), ka nesamazinās pensijas, tad nesaprotu, kā var nepildīt solīto, jo pašas no sevis taču pensijas nesamazinās, kāds tās samazina; no juridiskā viedokļa līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei atkāpties no līguma (Civillikuma 1587.p.); tātad, ja solīji, tad pildi, kaut gan solīts makā nekrīt :D

c) izpildījums bieži nemaz nav pārbaudāms un pierādāms - es teiktu otrādi: ļoti reti izpildījums nav pārbaudāms un pierādāms; sola nesamazināt pensijas, bet otrā dienā pensijas samazina - kas tur ko nepārbaudīt un nepierādīt!? :D

Kika
1. Septembris 2010 / 17:22
0
ATBILDĒT
Man liekas, ka tieši par to arī šī sleja ir.

Ka tie nav līgumi juridiskā izpratnē, jo (a) līguma priekšmets - politiski solījumi - neatrodas civiltiesiskajā apgrozībā, (b) šādu solījumu izpilde nav atkarīga no atsevišķa politiķa un partijas gribas un darbības, (c) izpildījums ļoti bieži nemaz nav pārbaudāms un pierādāms utt.
Alternatīva
1. Septembris 2010 / 16:56
0
ATBILDĒT
Bez morāli novecojušās LJB ir jau arī citas alternatīvas Latvijā.

Piemēram, ELSA (eiropas tiesību studentu asociācija), krimināllietu advokātu biedrība, Advokātu atbalsta biedrība, kā arī Latvijas Tiesnešu biedrība!!!
Armands
1. Septembris 2010 / 16:54
0
ATBILDĒT
Saskaņā ar Civillikuma 1413. pantu par saistību tiesību priekšmetu var būt tikai kas iespējams; pretējā gadījumā darījums nav spēkā.

Ņemot vērā ilgstošā laika gaitā praksē apstiprinājušos aksiomu, ka politiķi solījumus nepilda, visas šīs vienošanās nav spēkā, jo to priekšmets - politiķis pildīs sevis dotos solījumus - nav iespējams. :D
Nez
1. Septembris 2010 / 16:21
0
ATBILDĒT
Pēc sarakstiem spriežot, it kā LJB ir arī kāds progesīvi domājošs (piemēram Levits), bet LJB ir tāda kāda tā ir - nekāda. LJB nosaukums neatbilst patiesībai, tā sen nepārstāv Latvijas juristus. Ja LJB nemainās, tad ir jāveido alternatīva organizācija.
jusis
1. Septembris 2010 / 12:37
0
ATBILDĒT
borovkovs arī ir noslēdzis sadarbības līgumu ar baltkrievu juristu biedrību. vēl vajadzētu ljb draudzēties arī ar citām totalitāru valstu juristu 'biedrībām'. bet ja nopietni, katrs jurists var iestāties ljb un mainīt tās postpadomju kursu.
Justas
1. Septembris 2010 / 00:49
0
ATBILDĒT
Tas gan. Borovkovs jau noslēdzis paktu ar Labu Latviju. Tikai nez vai par labu likuma varai.
arī jurists
1. Septembris 2010 / 00:19
0
ATBILDĒT
Bravo, Dina!

Tik trāpīgi salīdzinājumi par šiem Leiputrijas biznesmeņiem - politiķiem.

Tikai diemžēl nav jau juristiem organizācijas, kas varētu sarosīties- Juristu biedrība ir tukša čaula, bet tās t.s.prezidents Borovkovs piedalās PLL organizētajā negatīvisma kampaņā pret valsti un valdību t.s. Latvijas Neatkarīgajā (?) Televīzijā
visi numura raksti
Sanita Osipova
Domu mantojums
Taisna tiesa Senajā Ēģiptē
Taisnas tiesas ideja un tās realizācijas pamatprincipi ir mūžseni. Cilvēki vienmēr ir tiekušies pēc patiesības un taisnības. Patiesības un taisnības garantēšanai sabiedrībā ir izveidota tiesa. Tiesas neitralitāte, objektivitāte, ...
8 komentāri
Andrejs Judins
Skaidrojumi. Viedokļi
Probācijas uzraudzība un dzimumnoziegumu recidīvs
Noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību jeb dzimumnoziegumi ir smagi likumpārkāpumi, kas rada lielu kaitējumu gan tiešajiem to upuriem, gan arī visai sabiedrībai kopumā. Dzimumnoziedzība ir atzīstama par aktuālu ...
Juris Juriss
Skaidrojumi. Viedokļi
Atbildība par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu
Mārtiņš Paparinskis
Nedēļas jurists
Mārtiņš Paparinskis
9 komentāri
Ludvigs Švarcs
Notikums
Diskusija par Starptautiskās tiesas konsultatīvo viedokli Kosovas jautājumā  
Rīgas Juridiskā augstskola 20. augustā rīkoja starptautisko tiesību diskusiju par Starptautiskās tiesas 2010. gada 22. jūlija konsultatīvo viedokli.1 Šī diskusija turpināja profesores Dr.iur. Inetas Ziemeles aizsākto tradīciju pulcēt ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS