ŽURNĀLS Tiesību prakse

28. Septembris 2010 /Nr.39 (634)

Par nekustamā īpašuma labticīga ieguvēja aizsardzības priekšnoteikumiem
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–11/2010
2010. gada 12. maijā

Tiesisks darījums ir tiesību subjektu gribas akts, par katra tiesiska darījuma pamatelementu Civillikuma 1427. panta izpratnē atzīstams gribas izteikums, t. i., uz noteiktu tiesisku seku iestāšanos vērsts privāts gribas izpaudums, savukārt, kamēr griba nav vēl izteikta, tai nav nekāda tiesiska spēka.

Lietu tiesības atbilstoši Civillikuma 927. pantam ir absolūtas tiesības, un tās ir spēkā pret jebkuru trešo personu, tāpēc to pastāvēšanai un saturam jābūt darītam zināmam trešajām personām. Šajā ziņā par lietu tiesību publicitātes līdzekli kalpo zemesgrāmatas.

Noteikumi par nekustamās lietas iegūšanu īpašumā paredz būtisku un praksē ļoti nozīmīgu izņēmumu no principa, atbilstoši kuram neviens nevar nodot citam vairāk tiesību, kā pieder viņam pašam; to mērķis ir nodrošināt civiltiesiskās apgrozības stabilitāti un uzticības aizsardzību.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā paplašinātā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators V. Jonikāns, senatore referente M. Zāģere, senatore I. Garda, senators A. Laviņš, senators K. Torgāns, senatore E. Vernuša un senatore A. Vītola, piedaloties prasītājas pārstāvim advokātam R.E., atbildētājam R.R. un viņa pārstāvei advokātei I.K., atbildētājam G.M. un viņa pārstāvei advokātei G.V., atbildētājam V.M., atklātā tiesas sēdē izskatīja civillietu sakarā ar atbildētāju R.R. kasācijas sūdzību un G.M. kasācijas sūdzību par Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas 2008. gada 9. oktobra spriedumu S.L. prasībā pret R.R., S.S., V.M. un G.M. par pirkuma līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem un īpašuma tiesību atzīšanu uz dzīvokļa īpašumu.

Aprakstošā daļa

Dzīvokļa īpašums Rīgā piederēja A.S., kurš 2000. gada 29. februārī miris vardarbīgā nāvē – noslepkavots.

A.S. likumiskā mantiniece – māsa S.L. – cēlusi tiesā prasību pret R.R., S.S., V.M. un G.M. par pirkuma līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem un īpašuma tiesību atzīšanu uz dzīvokļa īpašumu.

Prasības pieteikumā norādīts, ka pēc A.S. nāves P.J., izmantojot viltotu pilnvaru, minēto nekustamo īpašumu 2000. gada 22. martā atsavinājis R.R., kurš to 2000. gada 7. jūlijā pārdevis S.S., bet viņa savukārt 2000. gada 2. augustā dzīvokļa īpašumu atsavinājusi V.M., no kura uz pirkuma līguma pamata to īpašumā ieguvis G.M.

Minētie darījumi noslēgti pretēji Civillikuma 1404., 1405., 1440., 1459. panta noteikumiem, tāpēc tie atzīstami par spēkā neesošiem.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Diskusija
Partijas sola, eksperti vērtē
Šonedēļ Latvijas vēlētājiem jāizvēlas, lemjot par to, kuri politiķi pārstāvēs viņu intereses nākamajos četros gados. Savus priekšlikumus par Latvijas turpmāko attīstību politiskās partijas formulējušas savās programmās. ...
1 komentāri
Reinhards Dombrovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Dokumenta izpratne: saturs, forma un funkcijas
Kā zināms, krimināllietu veido izmeklēšanas darbības protokoli un citi dokumenti. Izmeklēšanas darbības protokolā tiek dokumentēti fakti un apstākļi, kas noskaidroti izmeklēšanas darbības gaitā. Izmeklēšanas darbības protokols ir ...
Silvija Kuškina
Skaidrojumi. Viedokļi
Saeimas pilnvaru pirmstermiņa izbeigšanas mehānisma pilnveide
Valsts prezidenta iniciatīvas rezultātā Saeima 2009. gada 8. aprīlī pieņēma Juridiskās komisijas izstrādātos grozījumus Satversmē, ar 10. Saeimas sanākšanu paredzot daļai tautas tiesību rosināt tautas nobalsošanu par ...
1 komentāri
Pēteris Dzalbe
Nedēļas jurists
Pēteris Dzalbe
7 komentāri
Ludvigs Švarcs
Notikums
Eksperti apspriež starptautisko tiesību aktualitātes
Jau ierasti Rīgas Juridiskā augstskola pēc profesores Inetas Ziemeles iniciatīvas pulcē starptautisko tiesību ekspertus un interesentus uz diskusijām par aktualitātēm šajā tiesību nozarē. Aizvadītajā nedēļā tika sperts nākamais ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS