ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

7. Decembris 2010 /Nr.49 (644)

Prettiesiski iegūta īpašuma tālākpārdošanas sekas
10 komentāri
Dr.habil.iur.
Kalvis Torgāns
LU profesors, Augstākās tiesas senators 

Tikai studentiem dotos kāzusos kāds praksē noticis gadījums ir vienkāršots, uzsverot vienu, divus risināmos jautājumus. Tiesu praksē šāda vienkāršošana nenotiek, kaut arī jāizceļ mezglu punkti. Kā liecina profesora Jāņa Rozenfelda plašā spriedumu kolekcija lietās par tādu īpašumu atsavināšanu, kurā pirmais darījums atzīstams par spēkā neesošu (Tiesu prakse lietu tiesību jomā // Jurista Vārds, 26.10.2010., Nr. 43), stabila judikatūra vēl nav izveidojusies. Tas izskaidrojams gan ar teorētiskām neskaidrībām, gan Civillikuma dažādās nodaļās izvietoto normu pretrunām un atšķirīgu iztulkošanu, neizslēdzot arī kādu tiesas kļūdu. Pēc pamatīgā teorētiskā ievada, ko "Jurista Vārdā" devis profesors J. Rozenfelds, apskatīsim principu un argumentu sadursmes četrās konkrētās lietās, kurās spriedumus 2008.–2010. gadā taisījis Augstākās tiesas Senāts, iezīmējot judikatūras attīstības virzienus.

Vai nepareizi likumi liedz atgūt prettiesiski privatizēto?

Trīs no četrām apskatītajām lietām saistītas ar privatizāciju, kas nu jau lielos vilcienos pabeigta. Taču arī ārpus privatizācijas paliek iespējas kaut ko no valsts vai pašvaldības mantas atdot "par sviestmaizi", kam vēlāk seko pūles novērst nelikumības. ("Principiālā shēma" šajās lietās attēlota pirmajā shēmā).

Shema1

Ceturtajā lietā privatizētu dzīvokli bija pārdevis noslepkavota īpašnieka viltus pilnvarnieks, kurš vēlāk notiesāts, bet pirms tam jau pārdevis dzīvokli tālāk un sekojuši vēl trīs pirkuma līgumi. Par šo lietu runāsim atsevišķi vēlāk.

Trijos pirmajos gadījumos prasību cēlis prokurors attiecīgi pašvaldības vai valsts interesēs, ceturtajā – noslepkavotā īpašnieka mantiniece.

Izlasot prasības pieteikumus trīs lietās, pirmā doma ir, ka aizskartas pašvaldības vai valsts īpašuma tiesības, kas tāpat kā privātais īpašums ir svētas, pēc sabiedriskās nozīmības pat svētākas par fiziskas personas privāto īpašumu. Un tātad, ja Latvija grib būt tiesiska valsts, šī netaisnība jānovērš. Kā? Protams, atdodot atpakaļ zaudēto īpašumu! To būtu viegli izdarīt, ja dzīvoklis, māja, zeme vēl atrastos pie prettiesiskā (pirmā) ieguvēja. Taču īpašuma objekti jau aizgājuši apgrozībā, pārdoti tālāk vēl vienu, divas, trīs reizes. Un prasības pieteikumos lūgts atzīt par spēkā neesošiem visus šādus pirkuma līgumus.1

Pirmajā lietā prokuratūras 2005. gadā celtajā prasībā norādīts, ka 1998. gada 15. decembrī atbildētāja Inese T. (pirms laulībām Inese B.) bez tiesiska pamata reģistrēta kā persona, kura ir tiesīga saņemt pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā. Inese nav likuma "Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā" 6. pantā minētā persona, tai jau bija dzīvojamā platība 41,3 m2. Tomēr Jūrmalas pilsētas dome 2002. gadā nolēma (vēlāk strīdā tiek izcelta domes iniciatīva) noslēgt īres līgumu ar Inesi B. un tāds arī noslēgts. Turpinājumā Inese T. izmantoja privatizācijas iespēju un 2003. gadā ar privatizācijas komisiju noslēdza pirkuma līgumu par dzīvokļa īpašumu 87,2 m2 platībā. Ineses T. īpašuma tiesības uz minēto nekustamo īpašumu nostiprinātas zemesgrāmatā. Pēc tam dzīvoklis pārdots Sintijai Š. par Ls 11 000, savukārt tikai mēnesi vēlāk Sintija Š. ar Armandu T. noslēdza hipotēkas līgumu, kurā norādīts, ka nekustamā īpašuma vērtība ir Ls 50 000.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Hamlets
8. Marts 2012 / 03:24
0
ATBILDĒT
Pie pirmā konstatētā fakta par speka neesamību ,pārejiem nav tiesiska spēka. Tatad Īpāsnieks paliek pirmais valdītajs. Parejie ir krapniecības rezultata radusies(kriminallietas ietvaros japierada labticiba).Jo ir tad japierāda pirmā īpašnieka ipašumtiesību atsavināšana!? Ja es eju uz veikalu un noperku desu par viltotu naudu,es nevaru paturet desu!
ED
1. Janvāris 2011 / 16:50
0
ATBILDĒT
Nu tad vajag arī to ZG 102.pantu izlietot - lūgt tiesnesei parādīt dabā vai izsniegt izrakstu no ZG LIETAS, kas ar likumu IR ATĻAUTS. Protams, ziņkārīgai kaimiņienei neko nerādīs...
Liene
8. Decembris 2010 / 09:07
0
ATBILDĒT
"Attiecībā uz zemesgrāmatu publiskās ticamības principu - ar \"zemesgrāmatu\" jāsaprot VISA zemesgrāmatas LIETA, ne tikai kāds izraksts no tās !!"

Nju, nju... princips ta princips, bet kā ar publiskumu, lai noticētu?

Man nez vai izdotos ieskatīties Jums piederošā dzīvokļa zemesgrāmatu lietā...



Zemesgrāmatu likuma 102. pants "Ieskatīties nostiprinājumu žurnālos, nekustamu īpašumu lietās un dokumentu grāmatās, tāpat arī saņemt no tām uzziņas, izrakstus, norakstus un apliecības, privātas personas, izņemot nekustama īpašuma īpašnieku un personas, kuram ir kādas tiesības uz nekustamu īpašumu, var vienīgi ar zemesgrāmatu nodaļas tiesneša atļauju."



ED
7. Decembris 2010 / 22:36
1
ATBILDĒT
Līdz grozījumiem CL jāgaida vēl ilgi un dikti, jo tikai 31.08.2010 MK ir iesniegta koncepcija par vēlamajiem grozījumiem likumā attiecībā uz lietu tiesību labticīgu iegūšanu, proti: jādefinē 1)labticīga ieguvēja jēdziens;2)labticīgas iegūšanas priekšnoteikumi; 3) kam ir pienākums pierādīt labticīgo iegūšanu;4)labticīgas iegūšanas tiesiskās sekas. Krievijas Federācijas Civilkodeksā tas definēts jau sen : labticīgs pircējs tiek aizsargāts tikai tad, ja 1)īpašums iegūts pret atlīdzību;2)darījums nav fiktīvs vai affilitīvs, bet tiešām vērsts uz īpašuma tiesību pāreju;3)lieta ir nodota faktiski;4)lieta nav izņemta no apgrozības;5)lieta izgājusi no titulētā īpašnieka valdījuma pēc viņa gribas ( nav nozaudēta, nozagta, izkrāpta);6) pircējs ir labticīgs.Ja iztrūkst kāds no šiem nosacījumiem,pircējs netiek aizsargāts. Savukārt labticības juridiskās pazīmes ir: 1)subjektīvās - nav ļauna nodoma; ir ievērota piesardzība, saprātīga rīcība; 2)objektīvās - tiek darījumā slēgšanā pieprasīta aktīva rīcība un rūpība, jāpielieto VISI mēri, noskaidrojot kontrahenta tiesības uz atsavināmo īpašumu; nav tādi apstākļi, kuri pircējam būtu jāzina (ja pērk lietu izsolē,ja lietu iegūst mazgadīgais).Attiecībā uz zemesgrāmatu publiskās ticamības principu - ar \"zemesgrāmatu\" jāsaprot VISA zemesgrāmatas LIETA, ne tikai kāds izraksts no tās !!
Māris Leja
7. Decembris 2010 / 13:18
0
ATBILDĒT
Neskarot jautājumu par CL 1003.panta attiecināšanu uz ceturto rakstā minēto lietu, t.i., pat tādā situācijā, ja CL 1003.pants uz šo situāciju nebūtu attiecināms, šaubas par ieguvēju labticīgumu konkrētā situācijā rada tas, ka darījumu ķēde notikusi īsā laika posmā – 2000.gada 22.marts, 2000.gada 7.jūlijs, 2000.gada 2.augusts.

Tātad mans komentārs skars jautājumu par kritērijiem labticīga ieguvēja noteikšanai.

Domāju, ka vismaz trīs darījumu noslēgšana tik īsā laika posmā, ir vērtējama kā viena no būtiskām pazīmēm tam, ka ieguvējus nevar atzīt par labticīgiem.

Šajā kontekstā citēšu vienu no pirmskara Senāta spriedumiem, - saskaņā ar Baltijas VLK 680.р. (tagad CL 910.p.) par valdītāju labā ticībā uzskatāms tas, kurš pārliecināts, ka nevienam nav lielāku tiesību uz lietas valdīšanu: par iz¬šķirošu likumdevējs domājis taisni iekšējo, subjektīvo (kaut arī maldīgo) pārliecību par savām tiesībām, cik tālu šāda pārliecība nav pamatota uz neattaisnojamu likuma nezināšanu (juridisku maldību). Turpretim par valdītāja mala fide būtu uzskatāms katrs, kurš kaut mazākā mērā šaubītos par savas valdīšanas pareizību vai kuram konkrētos apstākļos bija pietiekošs pamats šaubīties, vai pie parastās uzmanības un rūpības bija jāredz materiālā netaisnība, kas guļ viņa valdīšanas pamatā. (1931.gada 22.aprīļa spriedumā lietā Nr. 486, Senāta Civilā kasācijas departamenta 1931.gada spriedumi. Oficiālais izdevums, 1937, 60-61 lpp).

Nekustamais īpašums nav nedz mobilais telefons, nedz velosipēds, kuru cilvēks, kas nopietni vēlas to iegādāties, dara uz vienu vai dažiem mēnešiem, ja vien tas nav noticis spekulācijas mērķiem. Tāpēc šāds apstāklis pats par sevi rada šaubas par šo ieguvēju labticīgumu, kas nekustamo īpašumu iegūst, lai tūlīt pat to atsavinātu tālāk. Arī darījuma ķēdē pēdējam ieguvējam, redzot šādu darījumu ķēdi, būtu jārodas zināmām šaubām, ka kaut kas tomēr ar nekustamo īpašumu nav kārtībā, ja katrs nākamais īpašnieks steidzas to atsavināt. Šādas darījumu ķēdes īsā laika periodā ir visai tipiskas nekustamo īpašumu prettiesiskas iegūšanas gadījumā. Praksē nereti nākas sastapties, ka šāda pirmā un sekojošo pircēju „sarunāšana” notikusi iepriekš ar mērķi sarežģīt tiesāšanās procesu gadījumam, ja tiktu celta prasība par nekustamā īpašuma attiesāšanu.

Nav gan, protams, iemesla šādās situācijās absolutizēt prezumpciju par ieguvēju ļaunticīgumu, bet katrā ziņā ieguvējiem būtu jāuzliek pienākums ticami izskaidrot un pierādīt šāda nekustamā īpašuma iegādāšanās mērķi, lai tos atzītu par labticīgiem.

Utopists
7. Decembris 2010 / 11:58
0
ATBILDĒT
Nav apstrīdams tas, ka nav godīgi ja labticīgam ieguvējam atņem to, ko likumīgi ieguvis. Tai pašā laikā nav godīgi arī tas, ja kāds noziedzīga nodarījuma vai tiesiska darījuma defektu dēļ, pazaudē to, kas tam pieder un nav no kā reāli piedzī zaudējumu atlīdzību, piemēram, krāpniekam nekas nepieder. Ko darīt? Varbūt ja valsts ir tik vāja, ka nevar šo situāciju atrisināt, tad apzinoties sava nespēju jāiestrādā likumos tiesību normas, kas paredz sapratīgās robežās kompensēt no valsts budžeta zaudējumus cietušajam?:)
Rolands Neilands
7. Decembris 2010 / 11:49
0
ATBILDĒT
Cienījamā profesora rakstā aprakstītā problēma ir raksturīga likuma roba radīta problēma, kuru Senātam nav bijis pa spēkam atrisināt.

Kā jau parasti, mēs ejam nopakaļ mūsu kaimiņvalstīm. Piemēram, Lietuvas Republikas Civillikuma 4.96.pantā ar nosaukumu „Lietas vindikācija no labticīga ieguvēja” ir noteikts tiesiskais regulējums gan kustamu, gan nekustamu lietu vidikācijas ierobežojumiem un pieļaujamībai no labticīga ieguvēja. Šī panta otrajā daļā ir noteikts, ka nekustamu lietu nevar vindicēt no labticīga ieguvēja, izņemot gadījumus, kad īpašnieks lietu zaudējis trešo personu noziedzīgu darbību rezultātā. Savukārt panta trešajā daļā ir noteiks, ka īpašniekam ir tiesības vindicēt lietu visos gadījumos, kad labticīgais ieguvējs to ieguvis no neīpašnieka bezatlīdzības ceļā.

2008.gadā Erlens Kalniņš Tieslietu ministrijas uzdevumā veica pētījumu par Civillikuma lietu tiesību daļas pirmās, otrās un trešās daļas modernizācijas nepieciešamību. Šajā pētījumā E. Kalniņš ir devis labu priekšlikumu - CL 996.pantu izteikt jaunā redakcijā: „Trešā persona, kas ar tiesisku darījumu un, labticīgi paļaujoties uz zemes grāmatu ierakstiem, iegūst īpašuma tiesību uz nekustamu īpašumu, ir aizsargājama arī tad, ja zemes grāmatu ieraksti neatbilst patiesajam tiesiskajam stāvoklim. Trešā persona nevar labticīgi iegūt īpašuma tiesību uz noziedzīgā ceļā iegūtu nekustamu īpašumu. Šie noteikumi attiecīgi piemērojami arī citu lietu tiesību labticīgai iegūšanai uz nekustamu īpašumu”. Manuprāt, varētu šo priekšlikumu papildināt ar Lietuvas Civillikumā paredzēto, ka īpašniekam ir tiesības vindicēt lietu visos gadījumos, kad labticīgais ieguvējs to ieguvis no neīpašnieka bezatlīdzības ceļā.

13.09.2010. Ministru kabinets apstiprināja rīkojumu „Par Koncepciju Civillikuma lietu tiesību daļas modernizāciju”, kurā noteica uzdevumu Tieslietu ministrijai izveidot darba grupu un līdz 31.12.2010. Ministru kabinetā iesniegt likumprojektus, kas modernizēs CL lietu tiesību daļu. Interesanti, kādi būs konkrēti priekšlikumi jautājumā par labticīga ieguvēja aizsardzību. Pieļauju domu, ka tiks izmantots E. Kalniņa piedāvātais risinājums.

Atgriežoties pie tagadnes formas un situācijas, kurā nav skaidrs normatīvais regulējums, negribās piekrist profesora nostājai par CL 1003.pantu.

Juridiskajā literatūrā ir pamatoti norādīts, ka Civillikuma 1003.pants attiecas uz visiem noziedzīgā kārtā dabūtu lietu iegūšanas gadījumiem, jo to, ko nevar iegūt īpašumā ar ieilgumu, nevar iegūt īpašumā arī citādā veidā (Balodis K. Ievads civiltiesībās. Rīga: Zvaigzne ABC, 2007, 139.lpp.).

Civillikuma 1003.panta norma visai kategoriski nosaka, ka arī trešā persona, kura mantu ieguvusi no noziedzīgā nodarījuma izdarītāja, neatkarīgi no šīs personas labticības, nevar šo mantu paturēt un tā jebkurā gadījumā vindicējama par labu īpašniekam. Šis pants norāda būtisku atšķirību starp noziedzīgā ceļā iegūtas mantas atprasīšanu un Civillikuma 1065.pantā paredzēto gadījumu, kad no labticīga ieguvēja vairs mantu atprasīt nevar (Grūtups A., Kalniņš E. Civillikuma komentāri. Trešā daļa. Lietu tiesības. Īpašums. 2.izd. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2002, 140.lpp.).

Tādu pašu nostāju pauda arī senators Aldis Laviņš savās atsevišķajās domās lietā Nr. SKC-11/2010, kura nostāja bija pretēja pārējiem senatoriem. Zīmīgi, ka šajā lietā viens no senatoriem bija arī profesors K. Torgāns.

Rezumējot, galvenais akcents ir uz nosacījumu „noziedzīgā ceļā” vai „noziedzīgu darbību rezultātā”, kas dod tiesības vindicēt nekustamo īpašumu no labticīga ieguvēja, īpaši uzsverot, ka tas ir izņēmums no zemesgrāmatu publiskās ticamības principa.
Egle
7. Decembris 2010 / 11:37
0
ATBILDĒT
Man senatora Torgāna viedoklis šajā lietā liekas pārliecinošs. Reiz saskāros ar līdzīgu lietu, kur prokurors cēla prasību pret veikalu, kurš kā 3. pircējs nopircis zemi, kas sākotnēji nelikumīgi privatizēta. Izpētot situāciju, CL un tiesību doktrīnu, nonācu pie tāda paša secinājuma kā šajā rakstā. Pretējs viedoklis vienkārši neatbilst tiesiskai stabilitātei un tam ir daudz mazāk pamata CL (piekrītu, ka 1003. p. nevar pēc analoģijas piemērot).
ED
7. Decembris 2010 / 09:24
1
ATBILDĒT
Nekā jauna! Cienījamais senators faktiski maldās tajās pašās 3 priedēs kā visa Latvijas tiesu sistēma: 1) jādefinē beidzot, kas ir \"labticīgs ieguvējs\" (skat. KF Civilkodeksu un Konstitucionālās tiesas spriedumus par to);2)labticību nedrīkst pieņemt \"a priori, tā ir JĀPIERĀDA;3) izskatot darījumu lietas ar nekustamajiem īpašumiem,NEDRĪKST JAUKT lietu un saistību tiesību pantus. Un beidzot - jāuzraksta jauns CL - mūsdienu valodā, precīzs un skaidrs - kā to 20 gadus atpakaļ izdarīja Igaunija. Tāpēc jau viņi ir mums visur priekšā, jo vispirms modernizēja savu tiesību sistēmu un tikai tad ķērās pie īpašuma pārdales.
ce
7. Decembris 2010 / 08:40
0
ATBILDĒT
Interesanti ko par SKC-11 teiks Eiropas Cilvēktiesību tiesa, ja lietas dalībniekiem pietiks prāta iesniegt sūdzību?
visi numura raksti
Numura tēma
Tiesnešu algas – viedokļu krustugunīs
Kopš pēdējā Satversmes tiesas sprieduma tiesnešu atalgojumu lietā pagājuši aptuveni pieci mēneši. Abi spriedumi līdzšinējo tiesnešu atlīdzības sistēmu, kas ir paredzēta likumā "Par tiesu varu", atzina par atbilstošu Satversmei un ...
9 komentāri
Dzintra Pededze
Notikums
Leģendāra personība Latvijas juristu vidū  
Aivars Endziņš. Bez šī vārda nav iedomājama nedz Latvijas neatkarības atjaunošana, nedz arī Latvijas tiesību sistēmas izveidošana un attīstība. Aivars Endziņš ir leģendāra personība Latvijas juristu vidū: viens no Neatkarības ...
Gunta Višņakova
Nedēļas jurists
Gunta Višņakova
Numura tēma
Kāda ir tiesnešu atlīdzība šobrīd un kāda tā varētu būt
Budžeta pieņemšanas priekšvakarā aktivizējusies diskusija par tiesnešu algu sistēmu. Pagājušajā nedēļā, 30. novembrī, Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijā ar Saeimas pārstāvjiem tikās tiesneši, Tieslietu ...
4 komentāri
Aldis Gobzems
Numura tēma
Tiesnešu atalgojums Atlīdzības likumā – Satversmes pārkāpums
Viena no pēdējā laika aktuālākajām diskusijām ir par tiesnešu amata atlīdzībām. Saeima šobrīd izskata vairāku likumu grozījumus ar mērķi radīt vienotu tiesisko regulējumu, kurā cita starpā noteiks arī tiesnešu algas. Tiesisko ...
30 komentāri
AUTORU KATALOGS