ŽURNĀLS Tiesību prakse

26. Oktobris 2010 /Nr.43 (638)

Patērētāja tiesības saistībā ar līgumam neatbilstošas preces remontu
AT Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKA–27
2010. gada 10. februārī

Patērētājam, kuram pārdota līguma noteikumiem neatbilstoša prece, ir tiesības pieprasīt, lai pārdevējs attiecīgi samazina preces cenu, bez atlīdzības novērš preces neatbilstību līguma noteikumiem vai atlīdzina patērētājam izdevumus par neatbilstības novēršanu, apmaina preci pret tādu pašu vai ekvivalentu līguma noteikumiem atbilstošu preci vai atceļ līgumu un atmaksā patērētājam par preci samaksāto naudas summu.

Ja patērētājs izvēlējies iespēju prasīt preces neatbilstības novēršanu (proti, preces remontu), pārdevējam tas jānodrošina saprātīgā termiņā, neradot neērtības patērētājam un ņemot vērā preces raksturu, kā arī paredzamo tās lietošanas nolūku.

Ja patērētājs izvēlējies iespēju prasīt preces remontu, patērētājam ir jārēķinās, ka pārdevējs preci labos un tas prasīs zināmu laiku. Tomēr patērētājam ir tiesības paļauties, ka preces remonts tiks veikts saprātīgā termiņā, neradot patērētājam neērtības. Ja minētie noteikumi par preces remontu netiek ievēroti, patērētājam ir tiesības izvēlēties citu savu tiesību aizsardzības iespēju, proti, prasīt preces cenas samazināšanu, preces apmaiņu vai līguma atcelšanu un par preci samaksātās naudas summas atmaksu.

Izvērtējot, vai preces remonts ticis veikts saprātīgā laikā un neradot patērētājam neērtības, jāvērtē preces defekta raksturs un tas, cik ilgā laikā objektīvi attiecīgais preces defekts var tikt novērsts tā, lai nesagādātu patērētājam liekas neērtības. Vērtējot ar preces remontu patērētājam radītās neērtības, citstarp jāņem vērā arī preces raksturs un tās paredzamais lietošanas nolūks, piemēram, vai tā ir ikdienā lietojama prece.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators A. Guļāns, senatore J. Briede, tiesnese V. Kakste, piedaloties atbildētājas Latvijas Republikas pusē pieaicinātās iestādes Ekonomikas ministrijas pārstāvei un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvim un trešās personas SIA "Latvijas Mobilais telefons" pārstāvim, atklātā tiesas sēdē izskatīja administratīvo lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz A.R. pieteikumu par Ekonomikas ministrijas 2006. gada 7. augusta lēmuma atzīšanu par prettiesisku, atcelšanu un labvēlīga administratīvā akta izdošanu, sakarā ar A.R. kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2009. gada 7. aprīļa spriedumu daļā.

Aprakstošā daļa

[1] 2005. gada 7. decembrī A.R. (turpmāk – pieteicējs) noslēdza trīspusējo līgumu ar SIA "DT Mobile" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" par mobilā telefona pirkumu uz nomaksu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenfelds
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu prakse lietu tiesību jomā
Zemesgrāmatu aktu publiskā ticamība ir viena no jomām, kur tiesu prakse nav nostabilizējusies. Tiesu prakse spiesta risināt problēmas neatkarīgi no tā, vai zinātne tās risina. Mūsdienu latviešu juridiskajā literatūrā nav būtiski ...
15 komentāri
Inese Nikuļceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiešā demokrātija Eiropā
Mūsdienās galvenā valsts pārvaldes forma ir reprezentatīvā demokrātija, tomēr Eiropas valstīm ir arī sena tiešās demokrātijas institūtu izmantošanas vēsture. Vispirms jau jāmin Šveices pieredze, vēlāk tiešās demokrātijas ...
Jūlija Āboltiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Pirmstiesas process lietās par nepilngadīgo noziedzīgiem nodarījumiem
Rakstā pievērsīsimies pirmstiesas procesa īpatnībām lietās par nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, veltot uzmanību gan nepilngadīgā personībai, gan arī papildu garantijām, ko paredz Latvijas normatīvie akti, ...
1 komentāri
Daiga Rezevska
Nedēļas jurists
Daiga Rezevska
12 komentāri
Kaspars Gailītis
Juridiskā literatūra
Jauna grāmata Eiropas Savienības tiesībās
Tiesu namu aģentūra ar Baltijas un Vācijas Augstskolu biroja atbalstu un par Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta (Deutscher Akademischer Austauch Dienst (DAAD)) līdzekļiem ir izdevusi Tomasa Šmica (Thomas Schmitz) grāmatu "Kāzusi ...
AUTORU KATALOGS