ŽURNĀLS Tiesību prakse

12. Aprīlis 2011 /Nr.15 (662)

Daudzdzīvokļu mājas jēdziens; mājas statuss; nedzīvojamās ēkas jēdziens
AT Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKA–49
2011. gada 24. janvārī

No likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 1. panta 1. punkta kopsakarā ar citām tiesību normām interpretācijas secināms, ka, lai kādu māju atzītu par daudzdzīvokļu māju minētā likuma izpratnē, tajā saskaņā ar mājas inventarizācijas plānu ir jābūt vismaz vienam dzīvoklim, kā arī vēl vismaz vienam dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai vai neapdzīvojamai telpai. Nav pamata uzskatīt, ka ar daudzdzīvokļu māju minētā likuma izpratnē domāta dzīvojamā māja, kurā obligāti ir vismaz divi dzīvokļi.

Likums "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" pamatā reglamentē (tostarp garantē) tieši īrnieku tiesības privatizēt savus īrētos dzīvokļus. Tomēr, ņemot vērā, ka dzīvojamās mājās ir arī telpas, kuras netiek izmantotas dzīvošanai, bet nav arī funkcionāli saistītas ar dzīvojamām telpām, likums "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo telpu privatizāciju" reglamentē arī šo telpu privatizāciju, apzīmējot tās kā neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas.

No likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 1. panta 1. punkta izriet, ka, lai konstatētu, vai kāda māja ir atzīstama par daudzdzīvokļu māju minētā likuma izpratnē, būtisks ir arī mājas statuss, proti, tai ir jābūt dzīvojamai mājai.

Pēc administratīvā procesa sakarā ar nedzīvojamo telpu privatizāciju mājā uzsākšanas, mainot mājas statusu un attiecīgi iesniedzot zemesgrāmatā dokumentus par mājas statusa maiņu, iestāde nevar izbeigt tās tiesības, kuras piešķir likums "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju".

Nedzīvojamās ēkas likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" izpratnē ir specifiska rakstura ēkas, kas paredzētas noteiktu publisku funkciju veikšanai. Apstāklis, ka ēkā līdztekus dzīvoklim ir arī neapdzīvojamās telpas, kas var tikt izmantotas, piemēram, kā tirdzniecības telpas, nenozīmē, ka šāda ēka tādēļ vien atzīstama par nedzīvojamo ēku.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Admini­stratīvo lietu departaments šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētāja senatore V. Krūmiņa, senators N. Salenieks, senatore R. Vīduša, piedaloties pieteicējas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rendas Uplejas" pārstāvim L.B., atklātā tiesas sēdē izskatīja administratīvo lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rendas Uplejas" pieteikumu par Rendas pagasta padomes 2005. gada 24. augusta lēmuma (sēdes protokols Nr. 12) 2. punkta un 2005. gada 30. jūnija lēmuma (sēdes protokols Nr. 9, 21.§) 1.1. punkta atzīšanu par prettiesisku un labvēlīga admini­stratīvā akta izdošanu, sakarā ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rendas Uplejas" kasācijas sūdzību par Admini­stratīvās apgabaltiesas 2010.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktors Skudra
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmē garantētās tiesības uz advokāta palīdzību
Man ir ne vien liels gods, bet arī patiess prieks sveikt Latvijas Zvērinātu advokātu padomi un visus Latvijas zvērinātus advokātus Latvijas advokatūrai nozīmīgajā jubilejā. Lai arī šobrīd pildu Satversmes tiesas tiesneša pienākumus, ...
Dina Gailīte
Notikums
Advokātu kopsapulce pieņem lēmumus
Iepriekšējā darba nedēļa noslēdzās ar ikgadējo zvērinātu advokātu kopsapulci 8. aprīlī, kurai šoreiz darba kārtībā līdzās gada pārskata un budžeta apstiprināšanai bija arī uzdevums ievēlēt Zvērinātu advokātu padomes ...
6 komentāri
Lauris Matisāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Operatīvā darbība un pierādījumi kriminālprocesā
Par operatīvās darbības pasākumos iegūto ziņu izmantošanas iespējām pierādīšanā kriminālprocesā un to tiesiskajiem priekšnosacījumiem līdz šim juristu vidū ir bijušas neskaitāmas diskusijas un dažādu viedokļu apmaiņa. Daļa ...
11 komentāri
Pāvels Gruziņš
Nedēļas jurists
Pāvels Gruziņš
Juris Janums
Akadēmiskā dzīve
Beigušās pirmās krimināltiesību izspēles  
Augstākajā tiesā 2. aprīlī ar Idem per idem uzvaru beidzās pirmās profesora Paula Minca tiesas procesa izspēles krimināltiesībās. Otro vietu ieguva fināla aizstāvības puse Viss mierīgi!, kuras pārstāvi Viesturu Lāci tiesa ...
AUTORU KATALOGS