ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

1. Novembris 2011 /Nr.44 (691)

Privātās dzīves neaizskaramības krimināltiesiskie aspekti
19 komentāri

Privātās dzīves neaizskaramība, personu privātums un tiesības mūsdienās kļūst arvien aktuālākas. Tiesību nezināšana un neievērošana rada situācijas, kad netiek nodrošinātas personas tiesības netraucēti un brīvi baudīt ikdienu ar pārliecību, ka neviens nepamatoti neiejauksies privātajā dzīvē un tā būs neaizskarama.

Tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi ir aizsargātas gan Latvijas Republikas Satversmē, gan starptautiskos cilvēktiesību dokumentos. Tādējādi valstij ir pienākums ne vien pašai nepamatoti neiejaukties indivīdu privātajā dzīvē, bet arī pasargāt viņus no līdzpilsoņu un plašsaziņas lIdzekļu neadekvātiem aizskārumiem. Tādēļ svarīgi ir ne tikai noteikt tiesību robežas katrā konkrētā gadījumā, bet arī ieviest efektīvu aizsardzības mehānismu.

Privāttiesības ir tiesību joma, kas regulē attiecības starp personām, kuras ir līdzvērtīgas savās tiesībās un pienākumos tādās tiesiskajās attiecībās kā privātās dzīves neaizskaramība. Latvijas Republikas Satversme1 kā augstākais normatīvais akts ir noteikusi personai piešķiramo tiesību apjomu, tai pakārtotiem zemāka līmeņa likumiem normatīvo aktu hierarhijā ir jākonkretizē šīs tiesības un jānodrošina to aizsardzības mehānisms. Taču tas nenozīmē, ka gadījumos, kad attiecīgā regulējuma nav vai arī tas ir nepilnīgs, personai ir jāsamierinās ar privātās dzīves aizskārumu. Tas, ka personas privātās dzīves neaizskaramība mūsu valsts Krimināllikumā pilnībā nav noregulēta, nenozīmē, ka var iejaukties personas privātajā dzīvē, jo viena no tiesiskās aizsardzības iespējām ir, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 96. pantu, vērsties tiesā pret valsti ar prasību ņemt vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas izstrādātos principus attiecībā uz personas privātās dzīves neaizskaramību un nodrošināt pietiekamu aizsardzību pārkāpuma gadījumos.

Latvijas tiesību sistēma nepiedāvā pietiekamas iespējas cilvēkam sevi aizstāvēt privātās dzīves aizskāruma gadījumos. Piemēram, kā rīkoties, ja laikrakstā bez personas piekrišanas un citā kontekstā ir publicēta fotogrāfija, kuru laikraksts saņēmis kā ilustrāciju tikai konkrētai intervijai? Kāds būtu risinājums, ja fotodarbnīca bez fotografēto piekrišanas ir izlikusi skatlogā viņu palielinātos attēlus un pat nereaģē uz pieprasījumu tos izņemt, atsaucoties un savām autortiesībām un fotonegatīvu īpašumu. Līdzīgos gadījumos grūti būs pierādīt goda un cieņas aizskārumu, par to varētu prasīt morālā kaitējuma atlīdzību, taču, iespējams, tā ir iejaukšanās personas privātajā dzīvē – personas tiesībās uz attēlu, personas privātumu, kas valstij ir jāaizsargā. Tāpat nav vispusīga regulējuma par novērošanas kameru uzstādīšanu, filmēšanu ar slēptajām kamerām, nereti šādās situācijās atliek paļauties tikai uz ētikas principiem.

Svarīgi ir atcerēties, ka jebkuru tiesību var ierobežot, ja tam ir likumīgs mērķis, un viens no šiem mērķiem var būt citu cilvēku tiesību aizsardzība. Taču tiesību ierobežojumam vienmēr jābūt samērīgam ar mērķi un nepieciešamam demokrātiskā sabiedrībā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Krimināllikums  
komentāri (19)
19 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
androids
7. Novembris 2011 / 23:20
0
ATBILDĒT
Piekrītot visiem tiem, kas akcentē raksta paviršumu un oponējot tiem, kas aizstāv konkrētas personas godīgu un taisnprātību, gribu izcelt vienu momentu.

Tātad nevienam vairs nav šaubu, ka raksts ir paviršs un nepinīgs. Daudz kas no tiesu prakses vispār nav apskatīts, atsauces šlābanas, nav izmantots nekas vērā ņemams no ārvalstīm, u.tml.

Tad nu lūk, manuprāt, nav godīgi un taisnprātīgi ne pret citiem, ne pret sevi publicēt rakstu, apzinoties, ka neesi apskatījis visu nepieciešamo, kas saistīts ar konkrēto problēmjautājumu, ka neesi veltījis pietiekamu laiku un enerģiju, lai tērētu citu cilvēku laiku, kas lasīs Tevis rakstīto, vai arī neesi izdarījis kādu \\\"Vau\\\" secinājumu, kas pats par sevi atsvēru nepietiekamu bāzi, Nu.k.k.tā. Pēc analoģijas ar iepriekš rakstīto - var vilts paralēles ar vīra meklēšanu caur iepazīšanās protāliem un šāda raksta publicēšanu
piesta
6. Novembris 2011 / 11:35
0
ATBILDĒT
Paviršs raksts ķekša pēc. Kāpēc?



1) kā jau te minēja, tad civiltiesiskais aspekts nav apskatīts, aizstāvēt savas tiesības tā kā vajadzētu vienmēr visupirms civiltiesiski, krimināltiesības ir izņēmuma gadījums.



2) rezolūcija neko neuzdod izdarīt, autorei vajadzētu pastudēt starpt. publ. tiesības. Ja mēs paceļam gaismā visas daudzās pieņmetās rezolūcijas, tad mēs to vien darītu kā viņas pildītu, kā arī ar laiku šīs rezolūcijas nonāk pretrunās. Tas ir fakts. Ne viss, kas ir sarakstīts uz kāda papīra ir juridiski saistošs, pārsvarā šāda tipa dokumenti ir politisks instruments.



3) autores piedāvātā krimināltiesību panta dispozīcija ir tik ļoti izplūdusi, ka piemērotāji praksē(gan policijas iecirkņos, gan perifērijas prokuratūrās) aiztulkosies līdz ļoti interesantiem rezultātiem, kad tiks piemēroti prokurora priekšraksti par sodu bez jebkādas pierādījumu pārbaudes par to, ka kaimiņu Jāņonkulis 3 dienas ķīķerēja uz krustmāti Toņu caur logu pa vakariem, un Toņas dēls izrādījās iecirkņa inspektors, kas šo netaisnību dokumentēja un uzsāka kriminālprocesu, jo iedzīvotāju pamattiesības ir taču jāaizstāv! Un Jāņonkulis saņems savu kriminālsodu caur perifērijas prokurora vienpersonisko, taisno tiesu!



Šādi izplūduši panti palīdz dažādām tumšām struktūrām, nenoliedzami, arī uzsākt KP nevietā, kas neveicina stabilitāti un kopējo tiesiskumu.



4) visi mēs esam studējuši krimināltiesības un sastāvu protam analizēt, rakstā viena puse materiāla ir 3.kursa studenta atreferējums krimināltiesību sevišķajā daļā par 2 pantiem, sastāvs, objekts utt.



5) kur ir analizēta prakse? Jaunalsnes lieta, lieta \"Kurmis\" un citas, kas avīzēs bija?
juridisku tekstu lasītājs
3. Novembris 2011 / 14:31
0
ATBILDĒT
Citēju:Cik daudzas no jums, komentētājas, juristes, gudrinieces, uzreiz ieliktu savu foto iepazīšanās portālā un meklētu sev biezu un naudīgu vīru? Bet Loreta nav tāda – viņa cenšas visu paveikt saviem spēkiem.

...........

Cepuri nost!Kāds dziļums jaušams šajā tekstā!

Sajutu skaudību,nenovīdību un tieksmi uzsākt melno darbu....
IJ
3. Novembris 2011 / 10:53
0
ATBILDĒT
O, Elīna - ja jūs esat tā pati persona, kas izteica savus uzskatus pie jautājuma par valsts valodu (spriežot pēc noslieces daudz kur saskatīt sieviešu tīkojumus pēc naudīga vīra, tā pati vien esat:)), tad neapšaubāmi jums nevajadzētu atturēties no savu rakstu publicēšanas! :)
Elina T.
2. Novembris 2011 / 14:48
0
ATBILDĒT
Interesanti, kā tik JV slejās parādās jauna un skaista sieviete, skauģi un skauģes uzreiz uzsāk savu melno darbu.

Tieši šā iemesla dēļ es pati atturos un neko te nerakstu.

Rakstu lasiet un apspriediet! Rakstu, un nevis Loretu! Un, ja kas nepatīk, rakstiet paši!
Eksperts
2. Novembris 2011 / 14:10
0
ATBILDĒT
Pēc Jūsu ieteikuma apmeklēju

http://www.youtube.com/watch?v=pA9_7MU9YmI Diemžēl tur nekas tāds nebija atklāts, kā Jūsu izteiktajā atziņā par Loretu.
Elina T.
2. Novembris 2011 / 13:26
0
ATBILDĒT
Iesaku apmeklēt YouTube, ievadīt \"Loreta Skaburska\" un noklausīties autores uzstāšanos par Latvijas konstitucionālās politikas un partiju sistēmas krīzi, tās cēloņiem un novēršanas ceļiem. Dziļas pārdomas raisoša runa, kuru varbūt vajadzētu nopublicēt arī JV.
Es
2. Novembris 2011 / 13:14
0
ATBILDĒT
Skaudīgu latviešu te vairums!
Eksperts
2. Novembris 2011 / 11:01
0
ATBILDĒT
Nezinu, vai Loreta ir tik ideāla, kā Jūs aprakstāt. Ja tas tā ir, būtu vērts iepazīties ar Loretu! Īpaši mani aizkustina Jūsu atziņa, ka Loreta vismaz ir pilnīgi godīga un ka viņa nekad nemeklētu sev biezu un naudīgu vīru, jo cenšas visu paveikt saviem spēkiem.
Elina T.
1. Novembris 2011 / 23:01
0
ATBILDĒT
Uzskatu par absolūti neētisku dažu komentētāju personisko uzbrukumu raksta autorei. Saprotiet, ka katrs no mums jaunībā atrodas krustceļos un meklē sev vietu zem saules. Loreta vismaz ir pilnīgi godīga. Intervijā \"Latvijas Avīzei\" (ar virsrakstu \"Cīnītāja par taisnību un \"sili\"\") viņa saka: \"Kad pabeidzu studijas maģistrantūrā, sapratu, ka vēlos turpināt sabiedriskās aktivitātes. Tā es nonācu līdz partijām\"[...] \"SCP\" līderis Aigars Štokenbergs gan ir izbrīnīts, uzzinot, ka Loreta strādājusi arī politisko oponentu pārvaldītajā Rīgas domē. \"Man likās, ka viņai ļoti vajadzēja darbu,\" viņš saka. \"Tāpēc piedāvājām šo sekretāres vietu.\" Iespējams, Loreta cerēja, ka piedāvās ko labāku. [...] L. Skaburska pati gan neatzīst, ka būtu cerējusi uz augstāku amatu. \"Taču būtu patīkami, ja tiktu novērtēta un šāds amats tiktu piedāvāts,\" viņa saka. Sarunas laikā Loreta netieši atzīst – \"Vienotībā\" ir grūti izsisties uz augšu.\" (sk. Kuzmina I., \"Cīnītāja par taisnību un \"sili\"\", LA, 15.10.2011).

Cik daudzi no jums, gudrinieki, šādas domas klusībā perina, bet cik daudzi ir ar mieru to atklāti un vīrišķīgi atzīt?

Jā – politikā Loretai nepaveicās, tāpēc ir tikai loģiski, ka viņa tagad iemēģina arī citu \"nišu\" – tiesību zinātni. Un mēģina to drosmīgi. Cik daudzas no jums, komentētājas, juristes, gudrinieces, uzreiz ieliktu savu foto iepazīšanās portālā un meklētu sev biezu un naudīgu vīru? Bet Loreta nav tāda – viņa cenšas visu paveikt saviem spēkiem.

Tāpēc beidziet uzbrukt Loretai personīgi un koncentrējieties uz rakstu!
jocīgi
1. Novembris 2011 / 16:48
0
ATBILDĒT
Jaunā laika Saeimas frakcijas bijusī sekretāre pēkšņi kļuvusi par tik lielu zinātnieci, ka foto jāliek uz pirmā vāka?
Anonīms lietotājs
1. Novembris 2011 / 14:27
0
ATBILDĒT
pavirši
privātums
1. Novembris 2011 / 13:33
0
ATBILDĒT
Nevaru diemžēl piekrist tam, ka kriminalizējot atsevišķas darbības tikts labāk aizsargāta atsevišķu personu privātā dzīve. Krimināllikums nav tiesību sistēmas panaceja, kas spēj novērst visas tiesību sistēmas problēmas. Arī pēdējā laika politikas plānošanas dokumenti šķiet iet tieši pretējā – dekriminalizācijas virzienā. Tāpat ECT prakse drīzāk varētu kalpot par argumentu pretējam apgalvojuma, ka goda, cieņas vai privātās dzīves (privātuma) aizsardzībai pamatā ir pietiekami civiltiesiskie tiesību aizsardzības līdzekļi. Krimināltiesiskie tiesību aizsardzības līdzekļi drīzāk ir piemērojami tikai izņēmuma gadījumos.

Par rupju kļūdu jāatzīst Autores norāde, ka saskaņā ar Satversmes 116.pantu šīs personas tiesības var pārkāpt gadījumos... Šāda norāda jau acīmredzami neatbilst pat Satversmes 116. panta expressis verbis formulējumam, ka „personas tiesības, kas noteiktas ..., var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos”, nemaz jau nerunājot par pamattiesību ierobežošanas metodoloģiju. Dīvaina ir arī Autores norāde, ka Eiropas Padome ar rakstā minēto rezolūciju Latvijai „ir uzdevusi” ko izdarīt. Rezolūciju labākajā gadījumā varētu tikt uzskatīt par autoritatīvu soft law ar izteikti rekomendējošu saturu, bet nekādā gadījumā kā dokumentu, kas valstij ko uzdod darīt.

Interesanti būtu arī dzirdēt Autores viedokli par Civillikumā noteiktajām iespējam vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā pret privātās dzīves aizskārtumiem apgalvojuma „neviens no normatīvajiem aktiem neparedz atbildību ar to, ka tiek pārkāpta privātās dzīves neaizskaramība” kontekstā. Vai tad civiltiesiskā atbildība vairs netiek uzskatīta par juridiskās atbildības veidu?
bono
1. Novembris 2011 / 12:44
0
ATBILDĒT
Ļoti pabrīnījos par izcelto citātu: \\\"Vispirms jau ir jānorāda, ka pašlaik Latvijas tiesību teorijā juridiskā doma tikai sāk apjaust, ka ir nepieciešama šo tiesību un likumīgo interešu aizsardzība.\\\" Manuprāt, problēmas ir nevis tiesību teorijas līmenī, bet tp praktiskajā piemērošanā. Tas, ka aizsardzība ir nepieciešama un ka tiesību akti šādu aizsardzību paredz, jau sen ir zināms. Jautājums ir kā un cik daudz aizsargāt. Raksts būtu devis ko jaunu, ja autore analizētu, kad vispār iestājas kriminālatbildība par privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumiem un kuri gadījumi risināmi civiltiesiskā kārtā. Aktuālu piemēru ir daudz, rakstā norādītie (kā rīkoties, ja fotodarbnīcas publisko personu fotogrāfijas bez pašas personas piekrišanas) diez vai ir būtiskākie. Tāpat piekrītu komentāram, ka šāda veida rakstā neiztikt bez civiltiesiskā regulējuma apskata.
Lex
1. Novembris 2011 / 12:09
0
ATBILDĒT
Par personu fotogrāfiju publicēšanu bez personas piekrišanas - nevar šo jautājumu vērtēt tik viennozīmīgi, kā iepriekš DVI komentārā. Piemēram, būtu ļoti interesanti, ja DVI sāktu lietu pēc LAPK 204.7panta par katru tā saucamā \"street photography\" žanra fotogrāfiju (fotogrāfija ir uzņemta publiskā vietā un parasti publicēta bez tajā redzamo identificējamo personu piekrišanas) :) Varētu sākt ar, piemēram, fotogrāfiem Uldi Briedi vai Andreju Grantu.

(Protams, es ceru, ka pārpratu DVI komentāru).
Gunārs
1. Novembris 2011 / 12:06
0
ATBILDĒT
Piekrītu Signei Plūmiņai: rakstā identificētās \"problēmas\" privātās dzīves aizsardzībā jau lielā mērā ir atrisinātas LR likumos. Es ieteiktu autorei drīzāk papētīt un uzrakstīt rakstu par šādu tematu: \"Vēlēšanu biļetenu aizpildīšanas defektu tiesiskie aspekti\". Tas gan būtu interesants un apspriešanas vērts.
Eksperts
1. Novembris 2011 / 10:30
0
ATBILDĒT
Šis raksts būstībā neko jaunu nepasaka. Autore pārstāsta sen zināmas lietas. Uz to norāda kaut vai atsauces. Turklāt autores redzesloks ir visai šaurs, aprobežojoties tikai ar krimināltiesisko regulējuma apskatu. Diezin vai \"Jurista Vārdā\" būtu jāpublicē neko jaunu nedodoši raksti!
S.Plūmiņa
1. Novembris 2011 / 09:49
0
ATBILDĒT
Paldies autorei par tēmas aktualizēšanu.

Vienlaicīgi vēršu uzmanību, ka jau patreiz, piemēram, problēmas, kas minētas raksta otrajā rindkopā (nav skaidrs, kā rīkoties, ja tiek publicētas personu fotogrāfijas bez viņu piekrišanas, kā rīkoties, ja fotodarbnīcas publisko personu fotogrāfijas bez pašas personas piekrišanas) risinājums meklējams Fizisko personu datu aizsardzības likumā, kas nosaka personas datu (t.sk. personu fotogrāfiju) apstrādes (t.sk. publiskošanas) un aizsardzības principus. Tāpat gan LAPK (204.7.pants) un KL (145.pants) nosaka atbildību par nelikumīgām darbībām ar personas datiem.

Ņemot vērā minēto ir vērtējama nepieciešamība pēc jauna Krimināllikuma panta \"Privātās dzīves neaizskaramības pārkāpšana\", ko ierosina autore.
bono
1. Novembris 2011 / 07:59
0
ATBILDĒT
o, skrebelīgā plusiņa rakstiņš :)
visi numura raksti
Aleksandrs Berjozkins
Skaidrojumi. Viedokļi
Neprivileģēto prasītāju tiesības apstrīdēt Eiropas Savienības tiesību aktus
Jautājums par neprivileģēto prasītāju locus standi Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesību aktu apstrīdēšanā tradicionāli ir bijis ļoti aktuāls kā viena no jomām, kur ES tiesām ir tikusi veltīta pamatīga kritika.1 Kopš ...
Jekaterina Lapina
Skaidrojumi. Viedokļi
Mantas aresta pamats un apjoma noteikšanas kritēriji
Rakstā izvērtēts jautājums gan par to, kas var būt par pamatu aresta uzlikšanai mantai, gan arī formulēti daži arestējamās mantas apjoma noteikšanas kritēriji pašlaik spēkā esošo normatīvo aktu kontekstā, sniedzot, iespējams, ...
12 komentāri
Filips Kļaviņš
Nedēļas jurists
Filips Kļaviņš
2 komentāri
Dina Gailīte, Jānis Pleps
Akadēmiskā dzīve
Juristi piedalās Pasaules latviešu zinātnieku kongresā  
Pagājušajā nedēļā, no 24. līdz 27. oktobrim, Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī un Liepājā noritēja Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress. Tā darbs ritēja paralēli 45 dažādu zinātņu sekcijās, ...
Notikums
Darbu sākusi jaunā valdība
Jaunā Ministru kabineta pilnvaru laiks ir trīs gadi, kas attiecīgi ir arī jaunā parlamenta mandāta laiks. V. Dombrovskis kā premjerministrs vada jau trešo valdību pēc kārtas. Ministru kabineta sastāvā ir aizsardzības ministrs ...
AUTORU KATALOGS