ŽURNĀLS Aptauja

13. Decembris 2011 /Nr.50 (697)

Kāpēc ir jālasa "Jurista Vārds"
22 komentāri

Sagaidot "Jurista Vārda" Nr.700 iznākšanu, redakcija vēlas sagatavot īpašu žurnāla numuru. Viens no iecerētajiem materiāliem atspoguļos mūsu auditorijas domas par "Jurista Vārdu". Tāpēc visi lasītāji ir aicināti paust savu viedokli, atbildot uz jautājumu: "Kāpēc juristam būtu jālasa "Jurista Vārds"?"

Savu viedokli lūdzam paust, izmantojot raksta komentēšanas iespēju (sk. zemāk), lai arī citiem lasītājiem uzreiz būtu redzamas kolēģu domas.

Interesantākās no šīm atbildēm, kā arī "Jurista Vārda" redakcijas uzrunāto tiesību zinātnieku un praktiķu viedokļi tiks publicēti jubilejas numurā - 2012. gada 3. janvārī.

Lai "Jurista Vārdā" atspoguļotu pēc iespējas vairāku juristu domas, atbildes lūdzam formulēt pēc iespējas lakoniski.

Redakcija būs pateicīga un iepriecināta par katru saņemto vērtējumu – gan kritisku, gan atzinīgu!

komentāri (22)
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
topošais jurists
25. Decembris 2011 / 19:06
0
ATBILDĒT
Jurista Vārds ir nopietnākais žurnāls valstī, kas noder gan juristam, gan ārstam, gan ierēdnim.Tur var lasīt ambiciozu iesācēju emocionālus rakstus un nosvērtu profesoru izsvērtas pārdomas.

Paldies redakcijai!

Laimīgu Jauno gadu un daudz laimes dzimšanas dienā!
jautājums
22. Decembris 2011 / 17:13
0
ATBILDĒT
izlasot komentārus, šis jautājums joprojām paliek
Domāšana kā māksla
21. Decembris 2011 / 17:17
0
ATBILDĒT
Jurista Vārda lasīšana atbilst visos laikos aktuālajam sakāmvārdam \"Mūžu dzīvo, mūžu mācies\"! Tas nozīmē, ka, lasot jaunas intervijas, tiesu prakses analīzi, kolēģu pētījumus notiek nepārtraukta attīstība, arvien tiek izkopta domāšanas māksla. Paldies par to!
Aleksandra Tifenberga
21. Decembris 2011 / 13:12
0
ATBILDĒT
Analizējot dažāda līmeņa autoru rakstus, tiesību zinātņu lietpratējs priekš sevis definē to profesionalitātes standartu, kuram jālīdzinās, sniedzot juridiskus pakalpojumus.
Taupīgā
21. Decembris 2011 / 11:26
0
ATBILDĒT
Bet var taču abonēt lētāko - žurnāla papīra versiju - un elektronisko lietot bez maksas?!
Zanda
21. Decembris 2011 / 10:19
0
ATBILDĒT
Es pazīstu kādu kundzi, kas ir daudzdzīvokļu mājas īpašniece un sev piederošos dzīvokļus izīrē citām peronam. Katru reizi, kad viņu satieku, viņa man jautā: „Kas jauns „Jurista Vārdā”; vai tur šoreiz ir kaut kas arī par īres tiesībām?” Mūsu sarunas rezultātā tiek apspriestas īres tiesību aktualitātes un atsevišķos gadījumos pat kopēti „Jurista Vārda” raksti. Tādejādi, ja jau vienkāršs cilvēks apzinās „Jurista Vārda” praktisko nozīmi savā dzīvē, tad juristam, lai saprastu šo vienkāršo cilvēku un apvienotu viņa lietu skatījumu ar profesionālu tiesību interpretāciju, vēl jo vairāk būtu jālasa „Jurista Vārds”.
he
21. Decembris 2011 / 10:16
0
ATBILDĒT
No mana skatu punkta Jurista Vārdu der palasīt, lai gūtu nelielu ieskatu, kas notiek man apkārt un kādas problēmas ir citiem. Taču Jurista Vārdam ir viens liels mīnuss - augsta elektroniskās versijas abonēšanas maksa.
Vizbulīte
19. Decembris 2011 / 12:58
0
ATBILDĒT
A kas cits atliek - gribas būt zinošai! Tāpēc veldzējos \"Jurista Vārds\" lapās.
nezinīts
18. Decembris 2011 / 13:11
0
ATBILDĒT
\"Robu aizpilda JV, kas gan ir populārzinātnisks izdevumus, uz ko nevar īsti atsaukties akadēmiskos pētījumos.\"



Kāpēc nevar atsaukties? Un jo īpaši Latvijas apstākļos, kur tā jau ir maz publikāciju? Ja Jūs rakstītu savu akadēmisko publikāciju par tēmu, kas diskutēta tikai Jurista Vārdā, tad Jūs tos argumentus neņemtu vērā? Vai ņemtu vērā, bet neatsauktos?



Ir jau arī Jurista Vārdā daudz švaku publikāciju, taču tāpēc nevajadzētu kļūt snobiskam. Ir nācies lasīt it kā akadēmiskas un it kā rediģētas publikācijas, kur no zinātnes ne smakas, sarakstītas galīgas aplamības. Tajos izdevumos, ko subsidē augstskolas, jau ir izveidojies savējo pulciņš, un tie tad arī skaitās tā zinātne, kas publicējas un atsaucas tik viens uz otru.
Policists
18. Decembris 2011 / 00:02
0
ATBILDĒT
Traģiski, bet ne Valsts policija, kurā esmu dienestā jau ilgus gadus, ne arī pašvaldības policijas, ar kurām nākas sadarboties, JV praktiski nelasa un neabonē. Arguments - nav naudas. Toties nauda ir dienesta auto izmantošanai privātiem braucieniem.

Arī JV nav publikācijas no Valsts policijas. Daudzi priekšnieki, kad pie šiem ierodos ar dažādām pārbaudēm, sūdzas par likumu nebūšanu. Kad tiek piedāvāts rakstīt JV ar argumentāciju un prakses izklāstu, atrod visāda veida atrunas. Pamatā, kā saprotams, tas ir slinkums, vāja normatīvo aktu zināšana, pieredzes, prakses apkopošana netiek veikta, analīze ir primitīva vai vispār izpaliek un par to no policijas priekšniekiem neviens neprasa atbildību. Retais kaut cik nodarbojas ar kādu zinātnisku darbu. Taču pēc Polic.akad. likvidācijas šis darbs vispār netiek veikts. Policijas koledžā pamatā vieslektori pelna naudu, nevis veic pētījumus, analīzi. Arī apmācamie netiek apmācīti pētījumu veikšanai, analītisko rakstu sagatavošanai. To pašu var attiecināt uz Valsts robežsardzi un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Atbildīga par šo bēdīgo situāciju ir Iekšlietu ministrija un tās vadība Valsts sekretāres personā. Tā viņai ir vieglāk strādāt. Kā saka, paši cepa, paši ēda, citiem drupatas un nejēdzības baudīt. Praktiskais darbinieks no iesaistīšanās normatīvo aktu analīzē, priekšlikumu ierosināšanā tiek nobīdīts malā.
Teson
17. Decembris 2011 / 13:08
0
ATBILDĒT
Akadēmiskas/zinātniskas periodikas īsti nav, ja neskaita šo to, ko nosubsidē augstskolas. Robu aizpilda JV, kas gan ir populārzinātnisks izdevumus, uz ko nevar īsti atsaukties akadēmiskos pētījumos. Jālasa vispārējai erudīcijai.
mazgudrais
16. Decembris 2011 / 23:19
0
ATBILDĒT
formulējums \"ir jālasa\" smird pēc totalitārisma, tā var sanākt, ka tiek atzīts tikai viens viedoklis un viena patiesība - \"Jurista vārda\" viedoklis un patiesība, pareizāk būtu \"vajadzētu lasīt\",
Jeļena P.
16. Decembris 2011 / 14:50
0
ATBILDĒT
Juristiem \"Jurista Vārds\" palīdz būt formā. Savukārt topošajiem juristiem tas palīdz par tiem kļūt!
ai_bi
16. Decembris 2011 / 08:52
0
ATBILDĒT
\\\"Jurista Vārds\\\". Bībelē teikts, ka iesākumā bija Vārds. Kas gan būtu no Dievišķā atrodams tajā lasīšanai, bet varbūt mums ir juristu bībele? Tāds nosaukums ir kā ļoti augsts ētiskais standarts un kaut nu tāds tas paliktu vienmēr.
Andis Titorenko
16. Decembris 2011 / 04:16
0
ATBILDĒT
Par jautājuma formulējumu: \"Kāpēc juristam būtu jālasa \"Jurista Vārds\"?



Cilvēka dabā ir nodalīt. Vai sagadīšanās, ka jautājuma formulējumā ir rodama šī tieksme? Vai veiksmīgāks jautājuma formulējums nebūtu izlaižot vārdu „jurists”? Bez aroda izcelšanas arī skanējums būtu lakoniskāks.



Par lasāmvielu un sapni



Sapnis, ka ikdienā mūsu brīva izvēle būtu par labu vērtīgai lasāmvielai, tostarp žurnālam „Jurista Vārds” un tikai pa retam ne tik nopietnai lasāmvielai. Vēlētos jau ļoti, ka izglītojošie žurnāli būtu tikpat pieejami un iecienīti sabiedrības vairākumam kā dzeltenā prese. Cik erudītiem mum sabiedrībai jābūt, lai reiz tā būtu, cik mēs sabiedrība tad izglītota būtu?



Kāpēc jālasa ...?



Lai mēs būtu interesanti sev un citiem, kas mums dod iespēju attīstīties. Lai mēs būtu savu un citu ideju bagāti. Lai mūsu prāti būti būtu gaiši. Lai būtu dažādu, vēlams idejiski pretēju, domu vēlīga apmaiņa un sintēze, kuras rezultātā rastos labi risinājumi un, ja labi, tad tie būs arī skaisti. Lai mācītos no savām un citu kļūdām. Lai ļautos kritikai, no kuras mēs tik ļoti baidāmies. Lai teorija, gūtā pieredze un nākotnes redzējums apvienotos kopīgā, vienotā veselumā. Lai valoda kurā rakstām un lasām tiktu izkopta un pilnveidota!
Andrejs
15. Decembris 2011 / 23:20
0
ATBILDĒT
Juristam un ne tikai juristam, bet daudziem, kas kaut kādā mērā piemēro normatīvos aktus, būtu jālasa \"Jurista Vārds\", jo tiek publicēta juristu un speciālistu, lietpratēju viedokļi, pieredze un prakse. Uz šiem viedokļiem, skaidrojumiem bieži vien atsaucas tiesas spriedumos. Diemžēl izpaliek administratīvo sodu piemērošanas prakse, jo tagad lietas izskatīšana beidzas Administratīvā apgabaltiesā, bet nav redzēta šīs tiesas prakses apkopojums. Maz publikāciju JV izvieto tiesneši, kaut gan tiem ir savs redzējums, vai ierosinājumi.
R. Neilands
15. Decembris 2011 / 12:17
0
ATBILDĒT
Jurista Vārds mūsu valstij ir ļoti svarīgs, jo katrai valstij ir svarīga kopējās tiesiskās apziņas celšanās un tiesību attīstība, kas lielā mērā notiek, pateicoties publikācijām tieši periodiskajos izdevumos. Jurista Vārdā rakstus publicē gan tiesību zinātnieki, gan praktiķi, tādēļ tajā atspoguļojas gan prakses, gan zinātnes attīstība.

Neskatoties uz to, ka Jurista Vārds nav zinātnisks izdevums, tajā publicētie raksti parasti ir ar akadēmisku un zinātnisku ievirzi un dažkārt ir pat daudz saturīgāki un tiesību attīstību veicinošāki, nekā zinātniskie izdevumi. Tas ir viegli izskaidrojams – Jurista Vārds ir daudz pieejamāks, nekā zinātniskie izdevumi.
Juristi, sarosās!
14. Decembris 2011 / 23:42
0
ATBILDĒT
Uz šo brīdi šī aptauja ir \"atvērta\" jeb informācija apskatīta precīzi 284 reizes, taču tikai 4 ir bijuši tik drosmīgi vai uzņēmīgi, lai atbildētu uz jautājumu, kāpēc ir jālasa JV!



Padalies savās domās arī Tu!
Kaspars
13. Decembris 2011 / 13:56
0
ATBILDĒT
Man, kā TZ studentam JV sniedz lielisku ieskatu teorētisku jautājumu pielietojumam praksē. Abonēju šo izdevumu gadu un nevienu mirkli neesmu to nožēlojis. JV ceļ zināšanu līmeni ārpus universitātes auditorijas.
Andris
13. Decembris 2011 / 11:50
0
ATBILDĒT
Visticamāk, neko labu no jurista, kurš neseko līdz aktuālajiem jautājumiem savā profesijā, nesagaidīsi. Mūsu valstī diemžēl JV faktiski palicis vienīgais un pēdejais kvalitatīvais tiesiskās domas un apziņas attīstībai veltītais regulārais izdevums. Juristu videi un arī valstij ir svarīgi, lai pēc iespējas vairāk un augstkā kvalitātē interesentu lasītu, apspriestu un rakstītu par dažādiem tiesību zinātnes jautājumiem - tas veicina attīstību. Un vēl viens subjektīvs iemesls kāpēc izvēlēties JV - tajā nav lasāmas seklas, vāji sagatavotas un pārstāstītas puspatiesības par norisem valstī un sabiedrībā, kas diemžēl ir vairumā mūsdienu mēdiju telpā.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
visi numura raksti
Gatis Litvins
Notikums
Intriga "Jurista Vārda" pētniecisko darbu konkursā  
Pagājušonedēļ, 6. decembrī, noslēdzās, nu jau var teikt – tradicionālais, "Jurista Vārda" rīkotais studentu pētniecisko darbu konkurss. Šis bija jau sestais šāda veida konkurss, turklāt tā rezultāti raisīja līdz šim nebijušas ...
Inese Kahanoviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Pašvaldību vieta administratīvo sodu sistēmā
Lai nodrošinātu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa Pārejas noteikumu 13. punktā paredzēto administratīvo pārkāpumu lietu piekritības maiņu no administratīvajām tiesām uz vispārējās jurisdikcijas tiesām, Tieslietu ...
1 komentāri
Dita Amoliņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Saeimas budžeta tiesību apcirpšana
2011. gada 6. decembris esot valstiski nozīmīga diena. Pirmkārt, tāpēc, ka aprēķini liecina: šā gada 6. decembrī apritēja 7883 dienas kopš 1990. gada 4. maija un pašreizējās Latvijas Republikas pastāvēšanas laiks pārsniedza ...
3 komentāri
Jaroslavs Streļčenoks
Nedēļas jurists
Jaroslavs Streļčenoks
Notikums
Tiesībsarga konferencē diskutē par prioritātēm
Trīs dienas pagājušajā nedēļā, 7.–9. decembrī, Latvijas Republikas Tiesībsarga birojā ritēja gadskārtējā konference. Pasākumā piedalījās biroja darbinieki, Saeimas deputāti, ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS