ŽURNĀLS Akadēmiskā dzīve

24. Aprīlis 2012 /Nr.17/18 (716/717)

Jaunas tiesību zinātņu doktores
13 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs, Māris Kaparkalējs, LV

Visas trīs jaunās tiesību doktores papildināja Latvijas tiesību zinātnes krātuvi ar zinātniski nozīmīgiem darbiem. L. Damane aizstāvēja darbu "Notariālais akts kā mantisko un nemantisko tiesību garants", L. Mazure aizstāvēja darbu "Pacienta griba un tās civiltiesiskā aizsardzība", savukārt I. Druviete – darbu "Tiesvedības izdevumu nodrošinājums kā viens no tiesību aizsardzības pagaidu līdzekļiem starptautiskajā komerciālajā šķīrējtiesā".

L. Damanes darbs sniedz vērā ņemamu ieguldījumu notariālo tiesību attīstībā. L. Damane ir ilggadēja LU Juridiskās fakultātes lektore un arī zvērināta notāra palīdze. Viņas pieredze ir izpaudusies arī darbā, kur analizētas gan teorētiskas atziņas, gan arī zvērinātu notāru prakse.

Autore sava darba tēmas aktualitāti pamato ar to, ka Latvijas zinātne līdz šim notariālajam aktam veltījusi tikai pastarpinātu uzmanību.

komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
1
8. Maijs 2012 / 00:47
1
ATBILDĒT
Pilnībā bezjēgā tie doktori, nu un, ko tas dod?



Doktors, doktors, tas ir doktors? Un?



Nekas jau nemainās, likumi kā ir tā paliek, netiek ne veikti grozījumi, ne uzlabojumi, bet doktori pieaug?!



Doktori runā, runā, runā, un? Tas kaut ko maina?
andis titorenko
6. Maijs 2012 / 01:01
0
ATBILDĒT
Izglītību latvietis visumā uzskata tikai par līdzekli, nevis par mērķi un pašvērtību, kam nozīme personības attīstīšanā. Nav vēl īstas izpratnes par to, ko dod garīgi pilnvērtīga dzīve, intelektuālas intereses un garīga bauda. /Uldis Ģermanis/



Latviešu inteliģents attīstās tikai līdz zināmam vecumam (…) tik maz vērības piegriež zinātniskam darbam (…)./J.Lapiņš/



Latviešu mākslinieks ir ātraudzis, kas ātri novīst, garīgi mirst jau kā jauneklis (…)./J.Lapiņš/



Latvijai nav stipras un lielas dziņas uz augšu, Latvijai nav ilgas radīt sev galotnes (…), mēs esam pazaudējuši dārgāko (…): dziņu uz patstāvību (…). /K.Skalbe/



Novēlu garīgi nemirt jaunām (jauniem), rast garīgu baudu un dziņu uz augšu Latvijas un Ārlatvijas ārēs.
andis
28. Aprīlis 2012 / 22:19
0
ATBILDĒT
Jā, ir likumsakarība, kas ir ieguvis doktora grādu grāda pēc, no tā īpašu aktivitāti nav ko sagaidīt pēc grāda iegūšanas, ja nu vienīgi nav vēlme tiekties pēc nākošajiem tituliem titulu pēc. Vispār tā jau tāda nevajdzīga sevis mocīšana.



Nākotnes un topošajiem doktorantiem, visupirms, vajadzētu censties pašiem izvirzīt akadēmiskas aktivitātes, nevis pieturēties pie minimālajiem rakstītajiem, izvirzītajiem kritērijiem.



Un tiešām JV publikācijas neskaitās kā zinātne, lai gan tur varētu atrast daudz laba, kas uz to pusi velk. Bet, ja neveiktu atsauci uz JV publikācijām, tad jau tā bilde būs vēl bēdīgāka, līdz ar to JV varētu būt pieminams, atmetot izteikto formalismu.



Ja „krējumam” būtu šaubas, tad jau grādus nepiešķir. Tomēr „krējuma” viedoklis ir tikai viens viedoklis. Tiekties vajadzētu uz tādu līmeni, ka parastam cilvēkam īpaši nepārzinot virtuvi, nerodas šaubas. Vispārinot šo domu, Latvijas vadošos amatos pārsvarā ir tikai kompetenti, ļoti zinoši un varbūt pat gudri cilvēki, tomēr parasts cilvēks šādam viedoklim biežāk nepiekrītīs nekā piekritīs. Diezvai būtu pareizi šo nesaisti norakstīt uz parasta cilvēka neizpratni par lietām. Neticīgais kļūst par ticīgu tikai, kad sāk ticēt. Lai sāktu ticēt, sākumā vajadzētu kādu taustāmu lietu. Īsteni ticīgajiem gan nevajag pat taustāmu lietu, tomēr šinī kontekstā, paļaušanās uz „krejuma” nešaubīgo viedokli būtu jau naivuma pazīme, kas it kā nebūtu labi.
LU
28. Aprīlis 2012 / 11:46
0
ATBILDĒT
LU doktorantūras studiju programmā ir obligāta konkrēta prasība - gan publicēties, gan piedalīties zin.konferencēs, tiesa, nav atrunāts, ka obligāti būtu jāpublicējas tikai JV.

Un, ja regulāri piedalās zin. konferencēs, tad vismaz akadēmiskajai saimei piederošajiem nav jānodarbojas ar mīklu minēšanu. Mīklas acīmredzot min citi un citu iemeslu dēļ...
Proficius Aliri
27. Aprīlis 2012 / 14:17
0
ATBILDĒT
Ne jau doktoranti ir tas svarīgākais, tie jau kaut ko kaut kur publicē. Vairumā gadījumā darbība pēc grāda iegūšanas ir tāda, kāda tā ir...
LU doktorants
27. Aprīlis 2012 / 14:08
0
ATBILDĒT
Rakstiet, lūdzu, uzreiz ierosinājumu LU, kura izviza prasības doktorantiem!
Proficius Aliri
27. Aprīlis 2012 / 13:33
0
ATBILDĒT
Jāpiekrīt, ka šo (un ne tikai šo) jauno doktoru publikācijas ir grūti sameklējamas. JV varēja uzskaitīt pēdējo, teiksim, 5 gadu laikā tapušās publikācijas Latvijas vai ārvalstu literatūrā.

Doktora grāds taču ir zinātniskais grāds. Domājams, ka šo grādu ieguvušai personai vajadzētu \"nodarboties arī ar zinātni\"... Tālab publikācijas būtu pašsaprotama lieta. Diemžēl tā tas realitāte nav. Iespējams, Zinātniskās darbības likumā vajadzētu ietvert expressis verbis pienākumu publicēt vismaz 1 apjomīgāku pētījumu 2-3 gados. Doktora grādu taču piešķir uz mūžu, būtu jāprotas šo titulu godam nēsāt. Nezin, kādas prasības konkrēti ir akadēmiskajam personālam. Vai nebūtu normāli, ka profesors, asoc. profesors rada vismaz vienu jaunu nopietnu publikāciju gadā?
Plīnijs
27. Aprīlis 2012 / 11:46
0
ATBILDĒT
Savukārt tiem recenzējamiem izdevumiem ir diezgan maza pieejamība un bieži vien arī zema praktiskā noderība. Tā sakot - drukājamies nevis lai pateiktu ko praktiski svarīgu un noderīgu, bet tādēļ, ka nepieciešama kārtējā publikācija.

Te derētu kaut kāds saprātīgs vidusceļš, jo patiešām - var piekrist, ka ir dīvaini, ja cilvēks kļūst par doktoru, bet akadēmiskajai un praktiķu saimei jomā ir liela mīkla gan šis cilvēks pats, gan viņa zinātniskās izstrādnes.
Anonīms lietotājs
27. Aprīlis 2012 / 08:57
0
ATBILDĒT
LU doktorantiem publikācijas JV īsti neskaitās kā zināt. publikācija, kaut gan dažus rakstus publicēt varētu. Galvenais iebildums ir tas, ka JV nav recenzentu, salīdzinot, piemēram, ar žurnālu “Administratīvā un Kriminālā Justīcija”
andis
27. Aprīlis 2012 / 01:22
0
ATBILDĒT
Komentāra ietvars ir par publikācijām JV,neapšaubot doktora grāda iegūšanas pamatotību.



Vienam no doktora grāda svarīgiem kritērijiem vajadzētu būt publikācijām. Iepējams, ka trīs dāmām ir izdotas grāmatas un publikācijas ārpus JV, jo pretējā gadījumā, to rakstu darbu ir stipri pamaz. Par visām trīs kopā kādas sešas publikācijas JV žurnālā un pieļauju, ka tikai viena no JV žurnālā atrodamajām publikācijām ir tapusi studējot doktorantūras laikā.



Gribētos sagaidīt no doktora grāda pretendentiem lielāku pašiniciatīvu publikāciju rakstīšanā. Labi piemēri - Jānis Pleps, Erlens Kalniņš, Māriņš Paparinskis. Tiesa viņu latiņa jau ir dikti augsta gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi.
students
26. Aprīlis 2012 / 18:31
1
ATBILDĒT
Damane ar katru gadu skaistāka paliek. Un arī gudrāka.
Anonīms lietotājs
25. Aprīlis 2012 / 09:01
1
ATBILDĒT
Jā, Damane ir laba.
Campbell
24. Aprīlis 2012 / 11:02
1
ATBILDĒT
Prieks par Lindu Damani! Viņai bija labas lekcijas mantojuma tiesībās un arī romiešu tiesībās. Nosvērts cilvēks, rets speciālists savā jomā.
visi numura raksti
Aldis Laviņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Daži jautājumi par kasācijas instances kompetenci
Rakstā uzmanība vērsta uz vairākiem jautājumiem, par kuriem laiku pa laikam praksē rodas lielākas vai mazākas diskusijas. Civilprocesa likuma 474. pants, kas nosaka kasācijas instances tiesības, samērā detalizēti paredz iespējamos ...
Marika Grunte
Skaidrojumi. Viedokļi
Aizliegtas vienošanās pārkāpums nav prezumējams
Komentārs par "LAWIN Kļaviņš & Slaidiņš" advokātu biroja zvērināta advokāta palīga Mārtiņa Gaiļa rakstu "Mērķis vai sekas: konkurenci ierobežojošu vienošanos aizlieguma piemērošanas analīze", kas bija publicēts šā gada 20. ...
11 komentāri
Dita Amoliņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Fiskālā politika: tiesības vai disciplīna
2012. gada 28. februārī Ministru kabinets apstiprināja Ārlietu ministrijas virzīto likumprojektu par "Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā" (Fiskālais līgums), kā arī atbalstīja ...
6 komentāri
Ligita Vehi
Nedēļas jurists
Ligita Vehi
Leila Dundure
Skaidrojumi. Viedokļi
Izmeklēšanas tiesnesis Latvijā
Viens no galvenajiem aspektiem, kāpēc Latvijas Republikā tika izstrādāts jaunais (spēkā esošais) Kriminālprocesa likums, bija nepieciešamība uzlabot cilvēktiesību ievērošanas standartus kriminālprocesā, bet izmeklēšanas tiesneša ...
2 komentāri
AUTORU KATALOGS