ŽURNĀLS Īsziņas

12. Jūnijs 2012 /Nr.24 (723)

Atbalsta grozījumus Civilprocesa likumā tiesvedības paātrināšanai
11 komentāri

Saeimas Juridiskā komisija 7. jūnijā izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz ieviest vairākus jauninājumus tiesvedības paātrināšanai un procesa dalībnieku disciplinēšanai.

komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
omg
18. Jūnijs 2012 / 14:35
0
ATBILDĒT
Ne tikai par to vai piemēros/ nepiemēros. Kā reize 500 var sākt piemērot, vilinājums taču liels... nav vairs nieka 50...

Bet vai tiešām 500 par pierādījumu laicīgu neiesniegšanu ir normāls sods? Es nedomāju, ka tiesas sēdes atlikšana izmaksā LVL 500.-. Jo neviens neliedz pa šo laiku tiesnesim strādāt pie citas lietas, domājams tiesnesis pārlikto tiesas sēžu laikā nespēlē kompī tetri, gaidot nākamo tiesas sēdi... Ceļa izdevumi + advokāts otrai pusei maksā par vienu tiesas sēdi LVL 500? No kurienes tad tiek braukts, ar kādu transportu un par kādiem advokātiem ir runa? Man liekas, jums Magone ar cipariem nevedas...
Armands
14. Jūnijs 2012 / 14:27
0
ATBILDĒT
Laikam tā arī neesat sapratis/-usi, ka runa šajā gadījumā ir par ko citu. Ja līdz šim ļoti reti ir tikusi piemērota sankcija 50 latu apmērā par pierādījumu iesniegšanas kavēšanu, vai sankcijas apmēra palielināšana novedīs pie tās biežākas piemērošanas vai nodrošinās to, ka pierādījumi tiks iesniegti likumā noteiktajā termiņā? Manuprāt, sankcijas apmērs to nenodrošina, ja pati sankcija kā tāda netiek piemērota. Analoģiski varētu runāt, ka cilvēki neizdarīs slepkavības, ja Krimināllikumā par šādiem noziegumiem sankcija tiks palielināta līdz nāvessodam. Vai tāpēc cilvēki neizdarīs slepkavības? Eksperti pamatoti apgalvo, ka pārkāpumu skaita samazināšanu vispirms nodrošina sankcijas (soda) neizbēgamība un tikai tad sankcijas apmērs.
Magone
14. Jūnijs 2012 / 13:02
0
ATBILDĒT
Bet, vai esi parēķinājis, cik izmaksā dēļ termiņā neiesniegtiem pierādījumiem atlikta tiesas sēde? Valstij -tiesneša alga, telpas utt., jo pa šo laiku varēja izskatīt citu lietu. Otram dalībniekam -ceļa izdevumi, advokāta apmaksa utt. 500 vēl ir pa lēto.
omg
13. Jūnijs 2012 / 10:00
0
ATBILDĒT
Nē, tas nav attaisnojums iekļaut normā 50x10 sodu, ja tas pats 50 nav ticis piemērots un tā efektivitāte nav tikusi pārbaudīta. Vēl 150, 200 ir samērā normāls cipars, bet 500 tas ir sakāpināti un nesamērīgi.
edgars
12. Jūnijs 2012 / 15:20
0
ATBILDĒT
Labs risinājums,jo

Īstā tiesāšanās pie mums nereti sākas tikai apgabaltiesā. Šie sodi, iespējams, novērsīs arī to, ka advokāti nekaunīgi iesniedz pierādījumus tikai dažas stundas pirms sēdes un tiesas (!) augstsirdīgi tos pieņem, nostādot otru pusi neapskaužamā situācijā.Ar 50 ls negribēja varbūt ķēpāties, tāpēc tagad VIP advokātiem drusku būs jāpadomā.
Andria
12. Jūnijs 2012 / 12:01
0
ATBILDĒT
Domāju, ka mūsu tiesneši ir pārāk lojāli pret procesa dalībniekiem, pieņemot jebkādus attaisnojumus. Uzskatu, ka tiesnesim pret ierādījumu iesniegšanu jābūt stingram, lai ekonomētu procesu, disciplinētu procesa dalībniekus un nepieļautu tiesas sēžu atlikšanu. Pusēm ir līdz vērtīgas tiesības, un ja pēdejā brīdi tiek iesniegti pierādījumi - kā prakse liecina - pat stundu vai divas pirms tiesas sēdes vai tiesas sēdes laikā, tad jau otrai pusei jāiepazīstas ar šiem pierādījumiem un sēde atkal jāatliek. Uzskatu, ka juristiem jābūt disciplinētiem un jāievēro noteiktie termiņi visās jomās.
Armands
12. Jūnijs 2012 / 10:59
0
ATBILDĒT
Kaut kā līdz šim tiesu praksē neesmu manījis, ka tiesas piespriestu tos pašus 50 latus par pierādījumu iesniegšanu pēc likumā noteiktā termiņa. Līdz ar to rodas likumsakarīgs jautājums, uz kādu faktu pamata ir izdarīts secinājums, ka 50 latu procesuālā sankcija ir neefektīva, ja šī sankcija attiecībā uz novēlotu pierādījumu iesniegšanu netiek piemērota? Tikpat labi var ierakstīt procesuālo sankciju 1 miljona latu apmērā, bet tam nebūs nekāda efekta, ja tiesas šīs sankcijas nepiemēros.
omg
12. Jūnijs 2012 / 10:43
0
ATBILDĒT
Nu beidz, 50 lati ir mazs sods, bet 500 par to, ka neiesniedz laicīgi kaut vai bez attaisnojoša iemesla?... Njā, policejiska domāšana.
Magone
12. Jūnijs 2012 / 10:11
0
ATBILDĒT
Bet kas traucē iekļauties termiņā? Turklāt sodu uzliek tikai, ja kavējumam nav attaisnojošu iemeslu. Turklāt \"līdz\" nozīmē ar 1 latu. Sen bija laiks ko tādu ieviest. Ārprāts ir tas, kas notiek tagad.
Seskis
12. Jūnijs 2012 / 10:07
0
ATBILDĒT
Un ko darīt, ja pierādījumus prāvnieki ieguvuši tikai tiesas dienā un ātrāk tos nevarēja iegūt, arī jāmaksā sods?
omg
12. Jūnijs 2012 / 09:59
0
ATBILDĒT
Līdz 500 latu? Tas ir kaut kāds ārprāts... 500? Mazā šveice, Latvija...
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Vērtējuma jēdzieni Krimināllikuma normās
Vērtējuma jēdzieniem krimināltiesību normu satura izklāstā ir īpaša nozīme, jo tie ļauj koncentrēti izteikt noziedzīgā nodarījuma satura būtību un tā kaitīguma smagumu. Vērtējuma jēdzieni krimināltiesību normās tiek ...
30 komentāri
Kārlis Dziļleja
Domu mantojums
Pārdomas par Latviju. Principiāli un taktiski apsvērumi Latvijas valsts pastāvēšanas un satversmes jautājumos
Mūsu trimdas presē bieži parādās raksti, kuŗos no dažādiem viedokļiem, nereti polēmiku veidā, skārti svarīgi tiesiski un polītiski jautājumi, sakarā ar domu par Latvijas valsts pastāvēšanu un atjaunošanu. Šie diskutējamie ...
1 komentāri
Jānis Rušenieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Autortiesību un blakustiesību terminoloģijas izvēle un piemērošana
Daļa juristu uzskata, ka Latvijas Republikas likumos un internetā ir atrodami skaidrojumi kopumā visiem tiem gadījumiem, kad tiek lietots termins "audiovizuāls darbs", tāpēc nav nepieciešami likumu grozījumi, jo ikvienam interesentam tāpat ...
Jānis Pleps
Domu mantojums
Kontinuitātes doktrīnas pamati
Kārlis Vanags
Domu mantojums
Piezīmes pie K. Dziļlejas raksta "Pārdomas par Latviju"
Kolēģis LŪ doktorands K. Dziļleja savā rakstā aizskāris ļoti nopietnu un aktuālu tēmu, kurai latvju tiesībnieki līdzšim veltījuši samērā maz teoretiskas studijas. Tēmata svarīgums un patreizējais stāvoklis turpretim prasa, lai ...
AUTORU KATALOGS