ŽURNĀLS Numura tēma

25. Decembris 2012 /Nr.52 (751)

Polijas prezidenta konstitucionālais statuss saistībā ar prezidenta un premjerministra savstarpējām attiecībām
Miroslavs Vižikovskis
(Miroslaw Wyrzykowski), Varšavas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors, bijušais Polijas Republikas Konstitucionālās tiesas tiesnesis (2001–2010) 

Esmu ļoti priecīgs šopēcpusdien būt šeit, šajā apbrīnojamajā Latvijas Universitātes telpā, labi zināmā un Eiropas akadēmiju cienītā universitātē. Profesoriem un jums, studentiem, ir dauzi iemesli būt lepniem par piederību šai universitātei.

Otrkārt, esmu pagodināts par iespēju runāt par dažiem Polijas konstitucionālās realitātes elementiem. Es apzinos, ka esmu pēdējais runātājs un mans laiks gandrīz jau ir beidzies, un ka jūs jau esat noguruši no konferences garās dienas, tādēļ es izteikšos, cik īsi vien iespējams.

Polijas prezidents. Vēsture. 1989. gada pavasarī mēs Polijā uzsākām apaļā galda pārrunas starp Solidaritāti un komunistiem. Pārrunu rezultātā tika panākta tīri politiska vienošanās starp divām krasi atšķirīgām politiskām nometnēm. Kāda tad bija šī vienošanās?

Viens iznākums bija tāds, ka kolektīvas valsts galvas vietā mēs nonācām atpakaļ pie prezidenta institūta. Kādēļ? Pirmkārt un galvenokārt tāpēc, ka šī politiskā vienošanās bija vērsta nevis uz demokrātiju Polijā, bet uz tā saukto demokratizācijas procesu kā procesu.

Un prezidents – tas tik tiešām tika paturēts prātā, ka par prezidentu bija jākļūst ģenerālim Vojceham Jaruzeļskim, personai, kura izmantoja karastāvokli, lai 1981.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Numura tēma
Valststiesību diena
Numura tēma
Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas
Numura tēma
Latvijas Valsts prezidenta institūcijas darbības izvērtēšana
Jānis Bordāns
Numura tēma
Par Valststiesību dienu un valststiesību aktualitātēm
Sanita Osipova
Numura tēma
Latvijas tautas tiesiskā apziņa un Latvijas valsts
AUTORU KATALOGS