ŽURNĀLS Intervija

8. Janvāris 2013 /Nr.1 (752)

Ar izpratni, nevis pēc instrukcijas
16 komentāri
Sannija Matule
Jurista Vārds 
Jānis Bordāns
intervijā Dinai Gailītei un Sannijai Matulei 

Katrs aizvadīts gads aiz sevis atstāj dažādus īpaši zīmīgus, svarīgus notikumus, un nereti, vērtējot pēc laika, dažus no tiem mēdz uzskatīt par pagrieziena punktu, kas ietekmējis turpmāko lietu kārtību. Par tādu Latvijā noteikti var uzskatīt arī 2012. gada notikumus konstitucionālo tiesību jomā, kas lika pārskatīt līdzšinējos uzskatus par valsts pamatiem un meklēt atbildes, vai 90 gadus vecajai Satversmei ir kodols un kas tajā ietilpst. Uz šādām pārdomām visos valsts varas atzaros un sabiedrībā, piemēram, mudināja gan tā sauktais valsts valodas referendums, gan iecerētā tautas nobalsošana par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, gan arī kādas interešu grupas plāni par Latgales autonomiju un atšķelšanu no pārējās Latvijas.

Arī tieslietu jomā pērn bijuši vairāki notikumi, kas ikdienas steigā, iespējams, paslīdējuši garām, taču pēc būtības ir fundamentāli un liecina par citādu skatījumu uz ierastām lietām. Piemēram, par nemitīgu normatīvo aktu izstrādi un grozīšanu, kas nereti atkal noved tikai pie jaunu izmaiņu nepieciešamības, par jauna veida tiesu darba organizācijas modeli vai arī par kriminālsoda politiku, kas nu ir izrevidēta un vērsta vēl uz citu mērķu sasniegšanu, ne tikai vainīgā sodīšanu.

Gada nogalē, atskatoties uz šīm aktualitātēm, savu vērtējumu par tām un skatu jaunajā gadā "Jurista Vārdam" atklāja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Ministra amatā jums aizritējuši pirmie pieci mēneši. Ko tajos ir izdevies padarīt?

Tieslietu ministrijā kopumā – kā parlamentārais sekretārs un tieslietu ministrs – esmu jau nedaudz ilgāk par gadu, un negribētu tik ļoti izdalīt šos posmus. Šobrīd, nenoliedzami, man ir pieaugušas rīcības iespējas, lai gan iespēja strādāt man bija arī kā parlamentārajam sekretāram. Ar iepriekšējo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu strādājām komandā, tādēļ, jau būdams pats ministrs, faktiski turpinu iesākto. Manuprāt, nav laba tendence, ja jaunais ministrs savā ziņā noliedz iepriekšējo darbus.

Savukārt, ja runā par konkrēti paveikto un darba augļiem, ko katrs ministrs bauda, patiesībā tos ir sekmējuši viņa priekšgājēji, jo nopietnus jautājumus nevar izlemt sasteigti, cerot uz ātru rezultātu. Tādēļ katrs var būt gandarīts, ja, runājot līdzībās, viņš, esot amatā, ar savu darbu iesēs tādu sēklu, kuras augļus plūks nākamie ministri.

Tāpēc, atskatoties uz pagājušo gadu, es to nevērtēju no brīža, kad kļuvu par ministru, bet no paša gada sākuma. Skatoties tādā laika nogrieznī, viens no aizvadītā gada veikumiem noteikti ir kriminālsodu politikas reforma.

komentāri (16)
16 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēsture
14. Janvāris 2013 / 12:46
0
ATBILDĒT
Jā gan visi pēc Ziemeļu kara bija Krievijas impērijā, bet vietējā pārvalde, piemērojamie likumi, pat tiesvedības valoda (vācu) Baltijas provincē atšķīrās no Vitebskas (un citām \"krieviskām\" provincēm), jo šeit vietējie muižnieki bija panākuši un gadsimtiem noturēja savas privilēģijas līdz pat 19. gadsimta vidum / beigām, kad Krievija sāka masīvu rusifikāciju un centralizāciju. Vienkāršoti sakot - šeit valdīja vāciska kārtība, tur - aziātisks bardaks. Tāpēc arī Latgale tika pret pašas gribu pazemināta un noplicināta.
DP
11. Janvāris 2013 / 17:11
0
ATBILDĒT
Vai ministrs nezin, ka arī \"visa parēja Latvija\" tajā laikā bija (cita) Krievijas guberņa?



\"Latgale, pirms pievienošanas Krievijas guberņas sastāvam, ir bijusi plaukstoša zeme un savā ekonomiskajā statusā nekad nav atšķīrusies no visas pārējās Latvijas. Tikai administratīva pievienošana Krievijas teritorijai jeb atšķelšana no Latvijas to ir iznīcinājusi kulturāli, pazeminājusi tās kultūras sasniegumus un padarījusi līdzīgu ekonomiski atpalikušajiem Krievijas reģioniem, ievērojami atraujoties no Rietumeiropas saimnieciskās dzīves, kam piederēja visa pārējā Latvijas teritorija.
DP
11. Janvāris 2013 / 17:10
0
ATBILDĒT
Vai ministrs nezin, ka arī \"visa parēja Latvija\" tajā laikā bija (cita) Krievijas guberņa?



\"Latgale, pirms pievienošanas Krievijas guberņas sastāvam, ir bijusi plaukstoša zeme un savā ekonomiskajā statusā nekad nav atšķīrusies no visas pārējās Latvijas. Tikai administratīva pievienošana Krievijas teritorijai jeb atšķelšana no Latvijas to ir iznīcinājusi kulturāli, pazeminājusi tās kultūras sasniegumus un padarījusi līdzīgu ekonomiski atpalikušajiem Krievijas reģioniem, ievērojami atraujoties no Rietumeiropas saimnieciskās dzīves, kam piederēja visa pārējā Latvijas teritorija.
atvainojiet
11. Janvāris 2013 / 15:04
0
ATBILDĒT
1)kas Jūsuprāt ir iedomājamie \"neatkarīgie vērtētāji\"?

2) Vai \"visaptverošie eksāmeni\" ar minimālo atzīmi 7 būtu attiecināmi arī uz citu juridisko profesiju pārstāvjiem - advokātiem,notāriem,prokuroriem(arī pirmspensijas vecumā!)?

3)Vai tādā pašā veidā nebūtu pārbaudāmi akadēmisko grādu nēsātāji? Tie ietekmē jauno kadru skološanu un doktrīnu.(Ir redzēti dr.iur. ar aizdomīgu spīdumu acīs)Te būtu interesantāk,ja tos eksaminētu ne citi dr.iur., bet piem. tautas virzīti priekšstāvji,kuri izprot tās (tautas)sāpi un ilgas.Atzīmes gan varētu izlikt SMS balsojumā kādā šlāgeraptaujas raidījumā.Lai vērtējums nebūtu \"dihotomiski kodolīgs, t.i., pozitīvs vai negatīvs\",SMS tekstā drīkstētu iekļaut plašāku viedokli - līdz 43 rakstu zīmēm.
Proficius Aliri
9. Janvāris 2013 / 13:45
0
ATBILDĒT
Intervijā viss izklausās tik jauki un cerīgi, ja vien tā skarbā realitāte barbariski negrautu šīs sapņu pilis. Runājot par dižo krimināltiesisko reformu, tikai laiks rādīs, cik savstarpējo neatbilstību un neatrisinātu jautājumu nesīs šie pēdējie grozījumi, neskatoties uz to, ka ikgadēji KL piedzīvo grozījumus 3-4 reizes. Turklāt 2012.gada nogales vairāk kā 350 grozījumi KL apjoma ziņā vien norāda, ka būtu vajadzējis pieņemt jaunu KL (turklāt projekta stadijā šobrīd ir vēl daži jauni grozījumi).

Lai samazinātu normatīvo grozījumu skaitu un detalizācijas pakāpi, nolemts izstrādāt priekšlikumus par likumu grozījumu skaita un apjoma samazināšanu. Tas droši vien novedīs pie attiecīgas koncepcijas, kuras neatņemama sastāvdaļa būs vairāki grozījumi spēkā esošajos likumos vai jauna likuma izstrāde. Reāli normu jaunrades skaits nebūt nesamazināsies. Šobrīd pastāv tendence ikvienu ģenerālklauzulu, piešķirto rīcības brīvību vai citus fleksibilizācijas līdzekļus kritizēt un noliegt kā neefektīvus un nepiemērotus „pēc labākajiem paraugiem strādātspējīgo tiesu” darbībai.

Lūk, arī tiesnešu profesionālās darbības novērtēšana – kvēlām cerībām bruģēts ceļš uz „labākā parauga tiesu”. Jā, kritēriji tur detalizēti, daļa izteikti formāli un skaitliski, citi prasa jau vērtējumu (tiesas priekšsēdētāja, augstākas tiesu instances un paša tiesneša). Taču – 1) tiesnešus vērtēs paši tiesneši un 2) izskatās, ka kvalifikācijas kolēģijas vērtējums būs dihotomiski kodolīgs, t.i., pozitīvs vai negatīvs (kas arī nenozīmēs ātru izlingošanu aiz tiesu pils vārtiem). Vai tad nepastāv iespēja kaut kā piesaistīt neatkarīgus vērtētājus un veikt novērtēšanu vairākās kārtās, kur viena no tām varētu būt kaut kas līdzīgs juridiskās fakultātes studentu visaptverošam eksāmenam (teorija, kāzusi) ar noteiktu obligātu minimālo vērtējumu (teiksim, 7)?
Anonīms lietotājs
9. Janvāris 2013 / 11:37
0
ATBILDĒT
Vai kāds riskēja un ievadīja internetbankas datus vai elektronisko parakstu, lai sameklētu neanonimizētus nolēmumus?
:(
9. Janvāris 2013 / 11:35
0
ATBILDĒT
iespēju vienlīdzība neko nesameklēt :)
mja
9. Janvāris 2013 / 11:32
0
ATBILDĒT
Mums žēlīgi piešķīra anonimizētu nolēmumu meklēšanas iespēju, bet ne garantiju kādu atrast.
:(
9. Janvāris 2013 / 11:15
0
ATBILDĒT
Jaunajā portālā paredzētā anonimizētu tiesu nolēmumu meklēšanas iespēja man arī nestrādā, nekas nevar tikt sameklēts, pat pēc vārda \"līgums\" utml.
Anonīms lietotājs
9. Janvāris 2013 / 10:15
0
ATBILDĒT
http://demo.tiesas.lv/
cerība
9. Janvāris 2013 / 09:52
0
ATBILDĒT
Cerams,ka arī turpmāk \"par cilvēka nogalināšanu nepiemēros apcietinājumu\",tāpat kā par citiem noziedzīgiem nodarījumiem.KPL 272.p.grozījumi nav paredzēti.
q
8. Janvāris 2013 / 17:30
0
ATBILDĒT
Lūdzu, saiti uz jaunā tiesu portāla demo versiju.
ZB
8. Janvāris 2013 / 13:56
0
ATBILDĒT
Interesanti, kur skatās tieslietu ministrs! Latvijā ir aizvien vairāk gadījumu, kad par cilvēku nogalināšanu vairs nepiemēro apcietinājumu!
Vetinari
8. Janvāris 2013 / 11:25
0
ATBILDĒT
Nodevu kalkulators ir visforšakais,kas varēja notikt. Ja vēl būtu procentu kalkulators, tad būtu lieli prieki. Šveiciešiem tāds kalkulators ir, un spriedumus Šveices Augstākā tiesa šogad publicējusi 51 gab. anonimizētā veidā. Kaut kāda fantastika ;)
Es
8. Janvāris 2013 / 10:15
0
ATBILDĒT
Pēc šīs intervijas uz ministru skatos citām acīm - atklājās pavisam cits cilvēks! Pozitīvā nozīmē. Lai veicas!!
Mja
8. Janvāris 2013 / 09:56
0
ATBILDĒT
Jā, attīstība saistībā ar tiesu sistēmu notiek pilnā sparā. Nupat Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta „Tiesu modernizācija Latvijā” ietvaros ir izstrādāts jauns Latvijas tiesu portāls. Demo variants izskatās smuks un labas lietas saturošs (nodevu kalkulators, veidlapas), tik jācer, ka tas darbosies. Kvēlākās ilgas ieraudzīt brīvpieejas anonimizētos tiesu nolēmumus pagaidām kaut kā neguva piepildījumu. Jācer, ka tikai demo versijā (ja vien tā patiešām ir demo - vispastāvīgākās taču mēdz būt pagaidu lietas). Vismaz man tur neizdevās sameklēt kaut vienu brīvpieejamu nolēmumu pagaidām.
visi numura raksti
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem
Neskatoties uz līdzīgu publikāciju esamību, valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem joprojām Latvijā nav pietiekami izpētīta, tas sagādā zināmas problēmas juristiem. Ar savu rakstu, kura pirmā daļa ...
4 komentāri
Tiesību politika
Vai smēķētāju privātās dzīves aizskārums
Ceturtdien, 3. janvārī, Ministru kabineta sēdē atbalstīts likumprojekts, kas paredz grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu"", ieviešot vēl stingrākus ierobežojumus vietām, ...
15 komentāri
Tiesību prakse
Tiesu prakses apkopojums par laulāto kopīgās mantas dalīšanu
Aizvadītā gada nogalē Augstākā tiesa publiskojusi pēdējo no tiesu prakses apkopojumiem "Tiesu prakse laulāto kopīgas mantas dalīšanā". Tā ievadā paskaidrots, ka 2007. gadā jau ir veikts tiesu prakses apkopojums, kas izriet no ...
Dana Rone
Informācija
Tiesības uz taisnīgu tiesu taupības apstākļos
Pagājušā gada 6. un 7. decembrī Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūra rīkoja cilvēktiesību konferenci "Taisnīgums taupības apstākļos: grūtības un iespējas tiesībās uz tiesu".1 Tajā uzstājās daudz ievērojamu juridiskās ...
Jūlija Guļčenko
Informācija
Civilprocesa konferences kopsavilkums
14. decembrī notika Tieslietu ministrijas (turpmāk – TM) sadarbībā ar Latvijas Universitāti un zvērinātu advokātu birojiem "BDO Legal", "Lapsa, Kalniņa un partneri", "AmberLaw" un "O. Cers & J. Jurkāns" rīkotā konference par ...
6 komentāri
AUTORU KATALOGS