ŽURNĀLS Tiesību politika

8. Janvāris 2013 /Nr.1 (752)

Vai smēķētāju privātās dzīves aizskārums
15 komentāri

Ceturtdien, 3. janvārī, Ministru kabineta sēdē atbalstīts likumprojekts, kas paredz grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu"", ieviešot vēl stingrākus ierobežojumus vietām, kur aizliegts smēķēt, tostarp sava mājokļa balkonos un lodžijās. Pēc šādas informācijas publiskas izskanēšanas internetā uzvirmoja spraigas diskusijas, vai un cik lielā mērā likumdevējs pat ar cēlu nolūku un leģitīmu mērķi drīkst ierobežot smēķētāju privāto dzīvi un tiesības savā īpašumā darīt, ko vēlas.

Jau paredzot šādas diskusijas iespējamību, šis jautājums iekļauts arī minētā likumprojekta anotācijā,1 tostarp motivējot, ka faktiski jebkādi šī kaitīgā ieraduma ierobežojumi patiesībā ir ikvienas, arī pašu smēķētāju, interesēs un labā.

komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
10. Janvāris 2013 / 10:25
0
ATBILDĒT
Tur jau tā lieta, ka es atšķirīgos cilvēkus nenosodu, lai viņi dzīvo savu dzīvi kā vēlas. Es izvēlos kontaktēties un savu dzīvi saistīt ar tādiem, kas man līdzīgāki. Un esmu laimīga. Manu laimi ierobežo tas, ka dažkārt smēķētāji traucē man baudīt dzīvi. Tas man nav pieņemami. Es viņu dzīvē nejaucos, tad kādēļ viņi manā dzīvē jaucas.

Par Grūtupa kungu jau agrāk komentāros izteicos. Viss saskan:)
Baraks Osama
9. Janvāris 2013 / 18:28
0
ATBILDĒT
1) Demokrātiskā sabiedrībā jebkurš drīkst izteikt savu viedokli par jebkuru lietu vai nodarbošanos. Vieniem bezjēdzīgi un absurdi liekas, ka valsts apmaksā dažiem cilvēkiem gumijas ripas dzenāšanu pa ledu. Citi ir pārliecināti, ka tikai trakie neredz, ka Bībelē sarakstītas vienas vienīgas muļķības no viena vāka līdz otram. Trešie domā, ka smēķētāji ir vāja rakstura cilvēki, kuriem nerūp sava veselība un apkārtējo ērtības. Tā domāt ir viņu tiesības, un uz citu viedokļiem nevajag reaģēt saasināti un pāriet pretuzbrukumā.



2) Kļūdas, protams, pieļauj arī gudri cilvēki, bet tie paši tās cenšas labot. Lielais smēķētāju skaits neliecina, ka viņi to uztvertu kā kļūdu :)
Čaiņiks
9. Janvāris 2013 / 16:23
0
ATBILDĒT
Tātad jūs ne smēķējat, ne lietojat alkoholu, ne arī lietojat kādus veselībai kaitīgas vielas saturošuss pārtikas produktus? Tad varu jūs vienīgi apskaust. :)



Vispārīgi runājot - arī gudri cilvēki var rīkoties iracionāli un pieļaut kļūdas. Savukārt nodarbošanās ar paštaisnu citu nosodīšanu gan gudriem cilvēkiem nemēdz būt raksturīga.
Ķencis
9. Janvāris 2013 / 14:11
0
ATBILDĒT
Tehniski nav pat pārlieku lielas problēmas ar smēķēšanas atmešanu, taču diemžēl noklusēts parasti tiek tas, ka smēķēšanas atmešana var izrādīties kaitīgāka par pašu smēķēšanu, jo notiek izmaiņas vielmaiņā. Atmetušie apaug ar nopietnu lieko svaru un kājas atstiepj no sirds slimībām. :)
Baraks Osama
9. Janvāris 2013 / 13:32
0
ATBILDĒT
Nu, ja smēķētājs saviem bērniem dūmus laist virsū negrib un svešiem nedrīkst, ir jau vēl trešā iespēja - no šī ieraduma atbrīvoties :)
Ķencis
9. Janvāris 2013 / 11:41
0
ATBILDĒT
Protams, apsveicama ir valdības vēlme sargāt tautas veselību, bet šeit tiešām jau ir pāršauts pār strīpu.



Sāksim ar elementāru lietu - samērīgumu. Vai nav iespējams sasniegt mērķi (primāri - pasargāt nesmēķētāju veselību, īpaši bērnu) ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem? Varbūt pietiktu ar to, ka ļautu pašvaldībai uz kāda aizskarta kaimiņa iesnieguma pamata noteikt individuālu ierobežojumu konkrētam smēķētājam, piemēram, pieminētā ķeizargrieziena gadījumā, izvirzot prasības attiecībā uz smēķēšanas uz balkona laiku, dūma smirdīgumu u.tml. Taču tāpēc, ka dažiem kaimiņiem tas tiešām ir nepieciešams, aizliegt smēķēt visiem ir nesamērīgi. Nemaz jau nerunājot par to, ka nedrīkstēs smēķēt uz balkona, bet drīkstēs turpat sētā zem balkona.



Tāpat netiek ņemts vērā, ka arī smēķētājiem mēdz būt bērni, ka smēķēšana uz balkona notiek tieši tāpēc, lai paša smēķētāja bērniem nebūtu jādzīvo piedūmotās telpās.



Manuprāt, tas vairāk ir kaimiņu savstarpējo attiecību un inteliģences jautājums, kurš nebūtu jārisnina šādā histēriskā veidā.
Seskis
9. Janvāris 2013 / 09:19
0
ATBILDĒT
Ja pēc smēķēšanas sāk spriest par cilvēka intelekta līmeni, tad iznāk, ka A.Grūtupa kungs ir teju pilnīgs primāts vulgaris.

Smēķētājs, tāpat kā alkoholiķis ir valsts \"zelta dzīsla\" - maksā lielus nodokļus, līdz pensijai nodzīvo retāk kā citi sugas īpatņi, tādējādi nenoslogojot valsts budžetu. Par dūmu kaitīgo ietekmi var diskutēt - mēs, piecu bērnu ģimene, izaugām mājā, kur vectēvs, kara veterāns, katru dienu smēķēja mahorku, papirosus \"Belomor Camel\" vai arī briesmīgi smirdošas vjetnamiešu cigaretes. Cik zinu, veselības problēmas no tā nevienam neradās.
Magone
8. Janvāris 2013 / 16:13
0
ATBILDĒT
Es līdz šim domāju, ka mēs abi pārstāvam vienu profesiju -juristi. Vai kļūdos?

Jā, man liekas dīvaini, ka cilvēks var pats apzināti bendēt savu veselību, par to vēl maksājot naudu. Kur te gudrība izpaužas?
Baraks Osama
8. Janvāris 2013 / 16:11
0
ATBILDĒT
Kā aizliegumu īstenos? Droši vien tādās situācijās, kādā nokļuva tas zellis, kura žēlabas par to, ka atgriešanos dzimtenē \"apsveic\" ar sodu par dzīvošanu bez pases, reiz rādīja pa TV. Izrādījās - ja nebūtu paspējis sastrādāt citu administratīvo pārkāpumu, neviens viņa dokumentus nebūtu pārbaudījis.
kt
8. Janvāris 2013 / 13:56
0
ATBILDĒT
Man tie smēķētāji nemaz tik ļoti netraucē, es vairāk priecātos, ja kaimiņi būtu iecietīgāki, klausoties savu bumsi-bumsi mūziku uz pilnu klapi tā, ka man krūzes lēkā pa galdu un ausu bungādiņas plīst pušu. Un vispār domāju, ka arī smēķēšana (uz sava balkona) vairāk ir savstarpējās cieņas un iecietības jautājums, kur valstij nebūtu ko meklēt. Mani nedaudz baida tāda valsts pārmēru rūpēšanās par saviem iedzīvotājiem, kad izrādās, visi citi zin labāk, ko man ēst, dzērt, pīpēt un domāt. Un ja jau tādas rūpes par pašiem smēķētājiem, tad arī pašnāvības mēģinājumu vajadzētu sankcionēt, jo tā arī ir veselības bojāšana un apdraud dzīvību.

Starp ciut, kā ir plānots šo aizliegumu īstenot? Kad kaimiņš pīpē, es zvanu policijai? Mana pieredze ar policijas iejaukssanos trokšņošanas gadījumā rāda, ka tas viss nav neko efektīvi.
Čaiņiks
8. Janvāris 2013 / 11:45
0
ATBILDĒT
Par tēmu runājot - jāpiekrīt iepriekšējiem komentētājiem, ka personas darbības sava īpašuma teritorijā var ierobežot, ja tas aizskar citu personu intereses (šajā gadījumā - veselību).
Čaiņiks
8. Janvāris 2013 / 11:41
0
ATBILDĒT
Ar sava komentāra pēdējo rindkopu jūs dodat daudz nopietnāku pamatu apšaubīt savas profesijas pārstāvju intelekta līmeni. :)



P.S. Neesmu smēķētājs.
Magone
8. Janvāris 2013 / 11:12
0
ATBILDĒT
Īpašuma tiesības nav absolūtas, jo īpaši, ja tās aizskar citu cilvēku/kaimiņu tiesības uz īpašumu, atpūsties tajā, baudīt svaigu gaisu, respektīvi, aizskar citu cilvēku tiesības uz veselību.

Tas droši vien izklausīsies iedomīgi, bet es smēķējošus cilvēkus uzskatu par cilvēkiem ar zemāku intelekta līmeni un pēc iespējas izvairos ar tādiem kontaktēties.
Ivo
8. Janvāris 2013 / 11:00
0
ATBILDĒT
Tiešām priecājos par šādu soli. Iepriekšējais kaimiņš smēķēja pastāvīgi uz savas lodžijas un mans dzīvoklis vienmēr šādos brīžos smirdēja.



Smēķētāju arguments tiešām ir tieši tāds pats kā turēt cūkas lodžijā, jo tas ir privātais īpasums
Jā!
8. Janvāris 2013 / 10:14
0
ATBILDĒT
Paldies, beidzot!!!!!! Un kas tie vispār par nejēdzīgiem pīpmaņu argumentiem - savā īpašumā daru, ko gribu! Ja viens izdomā no sava balkona palaist indīgu gāzi, tad viņam šķiet, ka runa ir par īpašumtiesībām?????
visi numura raksti
Dina Gailīte, Sannija Matule, Jānis Bordāns
Intervija
Ar izpratni, nevis pēc instrukcijas
Katrs aizvadīts gads aiz sevis atstāj dažādus īpaši zīmīgus, svarīgus notikumus, un nereti, vērtējot pēc laika, dažus no tiem mēdz uzskatīt par pagrieziena punktu, kas ietekmējis turpmāko lietu kārtību. Par tādu Latvijā ...
16 komentāri
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem
Neskatoties uz līdzīgu publikāciju esamību, valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem joprojām Latvijā nav pietiekami izpētīta, tas sagādā zināmas problēmas juristiem. Ar savu rakstu, kura pirmā daļa ...
4 komentāri
Tiesību prakse
Tiesu prakses apkopojums par laulāto kopīgās mantas dalīšanu
Aizvadītā gada nogalē Augstākā tiesa publiskojusi pēdējo no tiesu prakses apkopojumiem "Tiesu prakse laulāto kopīgas mantas dalīšanā". Tā ievadā paskaidrots, ka 2007. gadā jau ir veikts tiesu prakses apkopojums, kas izriet no ...
Dana Rone
Informācija
Tiesības uz taisnīgu tiesu taupības apstākļos
Pagājušā gada 6. un 7. decembrī Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūra rīkoja cilvēktiesību konferenci "Taisnīgums taupības apstākļos: grūtības un iespējas tiesībās uz tiesu".1 Tajā uzstājās daudz ievērojamu juridiskās ...
Jūlija Guļčenko
Informācija
Civilprocesa konferences kopsavilkums
14. decembrī notika Tieslietu ministrijas (turpmāk – TM) sadarbībā ar Latvijas Universitāti un zvērinātu advokātu birojiem "BDO Legal", "Lapsa, Kalniņa un partneri", "AmberLaw" un "O. Cers & J. Jurkāns" rīkotā konference par ...
6 komentāri
AUTORU KATALOGS