ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

29. Janvāris 2013 /Nr.4 (755)

Līgumsods nosakāms konkrētā summā
34 komentāri
Dr.habil.iur.
Kalvis Torgāns
LU profesors 

Pirmās atsauksmes par ierosinājumu grozīt Civillikuma (turpmāk – CL) normas attiecībā uz līgumsodu, ja neskaita vienprātību "līgumsodi bieži ir pārmērīgi", liecina vai nu par ierosināto grozījumu būtības neizpratni, vai demagoģisku tieksmi bremzēt radikālas izmaiņas. Priekšlikuma būtība nav izslēgt procentos izteiktu līgumsodu vispār, bet pārtraukt periodiski (ilgstoši pieaugošu) aprēķināmu līgumsodu piemērošanu, kas dublē procentu maksājumus. Mērķis ir novērst kļūdu līgumsoda būtības izpratnē un kopš padomju laikiem ierastu, bet Civillikuma būtībai neatbilstošu traktējumu.

Pārmaiņas nevar panākt vienīgi ar zinātnisku pamatojumu par citādu CL 1716. un turpmāko pantu iztulkojumu, jo judikatūrā ilgstoši atzīts procentos izteikts līgumsods un tāda izteiksme netiek noliegta vispār. Jautājums ir par nenoteiktību un pārmērībām, ko rada pieaugošs vai atkārtoti maksājams līgumsods. Tāpēc ir vajadzīga CL normu skaidrāka izteiksme, precizējot vispirms, kas saprotams ar vārdu "pametums" un kādas sekas izriet no tāda precizējuma. Galvenā dziļi iesakņojusies kļūda ir tā, ka blakus procentiem kā tirgus ekonomikā pamatotai un taisnīgai maksai par sveša kapitāla lietošanu pastāv legāla iespēja piedzīt vēl otrreiz procentiem līdzīgu maksu, tikai saucot to par līgumsodu.

Skaidrības labad atgādināsim 2012. gada 16. oktobrī "Jurista Vārdā" Nr. 42 (741) publicēto ierosinājumu izteikt CL 1716. pantu jaunā redakcijā:

"Līgumsods ir konkrēti noteikta naudas summa vai cita mantiska vērtība, ko kāda persona uzņemas maksāt (ciest) sakarā ar savu saistību tajā gadījumā, ja viņa šo saistību neizpildītu vai neizpildītu pienācīgi. Līgumsodu nedrīkst noteikt vairākkārtīgu (atkārtotu) vai procentuāli pieaugošu maksājumu vai devumu veidā."1

Pagājušā gada decembrī notika Tieslietu ministrijas rīkotā sanāksme, kurā Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Komercbanku asociācijas, Advokātu kolēģijas, Kredītņēmēju apvienības, banku pārstāvji, tiesību zinātnieki un Saeimas deputāti vienprātīgi atzina, ka praksē vērojamas līgumsodu pārmērības, taču viedokļi atšķīrās par ceļiem, kā šādas negatīvās parādības pārvarēt. Diskusija deva ierosmes par grozījumu redakcionālu pilnveidošanu un atklāja vajadzību plašāk izskaidrot ierosinājumu būtību. Izskanēja šādi iebildumi:

1) līgumu brīvību nevajagot ierobežot, it īpaši komersantu līgumu attiecībās;

2) līgumsodam esot sodoša un preventīva funkcija, ko nedrīkstot mazināt;

3) procentos izteikti līgumsodi esot arī citās valstīs, tostarp ES dalībvalstīs;

4) līdzējiem un tiesām jau esot pietiekami daudz tiesisku līdzekļu, lai nepieļautu pārmērības.

Zīmīgi, ka šādus pretargumentus visai aktīvi izvirzīja gados jauni advokatūras pārstāvji, kas pretendē arī uz nobriedušu zinātnieku vārdu, bet nav savām acīm vērojuši līgumsoda evolūciju no padomju laika līdz mūsdienām. Tas mudina sīkāk pievērsties vēsturiskajiem apstākļiem, kuros nostiprinājies uzskats, ka procentos izteikts līgumsods ir parasta un nebūt ne slikta parādība.

 

Atskats vēsturē

Kopš Civillikuma atjaunošanas spēkā tā normas par līgumsodu ir interpretētas tā, kā tas bija padomju tiesību sistēmā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (34)
34 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A.Strupišs
7. Februāris 2013 / 13:20
1
ATBILDĒT
\"man kā praktiķim, kuram jālāpās ar situācijām pēc fakta, teorija nepalīdz un pasarg diev\'s sākšu vēl kādu tiesnesi mācīt!

------



Teorija nepalīdz divos gadījumos: pirmkārt, ja to nepārzina izmantotājs; otrkārt, ja to nepārzina tiesnesis. Turklāt, ja tiesnesis ir saprātīgs un bez kompleksiem, tad otrais gadījums ir labojams sacīkstes principa ietvaros. Pirmais gadījums ir bezcerīgs, izņemot, ja nospēlē veiksmes faktors.



Par juristu dalīšanu teorētiķos un praktķos: tā ir ļoti neprecīza. Precīzāk ir visus, kuriem ir papīrs par jurista kvalifikāciju, iedalīt trijās kategorijās:



1) juristi (tie, kuri pārzina teoriju un spēj to piemērot praksē);

2) tiesību filozofi - kuri zina teoriju, bet praksē to piemērot nespēj vai kuru teorijas praksē nemaz nav izmantojamas;

3) amatieri - tie, kuri zina, kuru papīru kurā iestādē kādā gadījumā jāiesniedz un kā šis papīrs jānoformē, bet kuriem nav saprašanas par to, kāpēc tas tā ir jādara. :)
hmmm
6. Februāris 2013 / 17:15
0
ATBILDĒT
paldies par izteikto atzinību, ja to tā var uztvert... manai necilajai personībai :)

nezinu kā jums sokas ar praksi, bet teorijā jūs noteikti esat izcilnieks un to nemaz necenšos apšaubīt! bet diemžēl, man kā praktiķim, kuram jālāpās ar situācijām pēc fakta, teorija nepalīdz un pasarg diev\'s sākšu vēl kādu tiesnesi mācīt!

runājot par judikatūru, tieši domāju nevis kuru katru tiesas spriedumu, bet gan kopumā lietu iznākumu ar vērtīgām atziņām, kas balsītas uz taisnīgu normu interpretāciju ne tikai LV sistēmā, bet kopumā.

P.S. man patīk jūsu veltītā uzmanība maniem anonīmajiem spriedelējumiem pie kafijas krūzes
A.Strupišs
6. Februāris 2013 / 16:43
0
ATBILDĒT
Par manu neko neizsakošo jums veltīto komentāru - tas bija uzaicinājums jums - izvērst domu un pateikt kaut ko par raksta tematu pēc būtības. Spriežot pēc atbildes, mērķis ir sasniegts. :)



Par tēmu: judikatūra ir tiesu nolēmumos atrodamās autoritatīvas atziņas par tiesību piemērošanas jautājumiem. Tādēļ jūsu apgalvojums par to, ka judikatūrā esot konstatētas situācijas, kurās tiesisko attiecību dalībnieku tiesības nav izlietotas labā ticībā un ka judikatūra pasakot, ka neesot viens likums viena taisnība visiem - tad tā nav nekāda judikatūra, bet vienkārši tiesu spriedumi. Judikatūrai būtu jāpasaka, kādos gadījumos un kā šīs normas būtu interpretējamas, lai princips \"viens likums, viena taisnība\" darbotos. Tāpēc vēlreiz uzsveru: jāattīsta judikatūra. Un vēl - jābeidz uzskatīt par judikatūru katru tiesas spriedumu.
hmmm
6. Februāris 2013 / 15:23
0
ATBILDĒT
mans vārds tāpat neko neizsaka, bet interesanti, ka tieši jūs tai esat personīgi veltījis savu neko nepasakošo repliku. tātad, ievērojot man izrādīto pagodinājumu - no mana anonīmā skatu punkta, tad problēma ir pašā saknē Civillikumā, citēju Jūs \"...nevajadzēetu aizrauties ar kazuistiku, bet gan attīstīt judikatūru\".

tieši judikatūrā ir konstatētas situācijas, ka puses neizlieto taisnā un labā ticībā savas tiesības, bet gan attiecinot konkrētos pantus, aizpildot to trūkumus ar savām interpretācijām panāk absurdu situāciju iespējamību dažādos gadījumos un pat identiski vienādās situācijās dažādi risinājumi. tieši judikatūra ir tā, kas pasaka, ka nav viens likums un viena taisnība, ja nav konkrēto formulējumu, kur tos rast.
A.Strupišs
5. Februāris 2013 / 14:06
0
ATBILDĒT
Nu, gadās arī tā. Galvenais, ka jūsu anonīmā un par tēmu neko nepasakošā piezīme bija īstajā vietā. :)
Māris
4. Februāris 2013 / 16:27
0
ATBILDĒT
Cik zinu, valstīs, kur līgumsods ir aizliegts, piemēram, Lielbritānija, tāpat pastāv līdzīgs institūts kā \"aprēķinātā zaudējumu kompensācija\" (liquidated damages). To parasti tulko kā līgumsods, bet līgumsods tur ir aizliegts, bet ir atļauts noteikt paredzamo zaudējumu summu līguma saistību neizpildes gadījumā. Tas arī var tikt izteikts procentos, piemēram, par būvdarbu pabeigšanas kavējuma katru dienu procenti no līguma summas. Tāpat tiesa vērtē, vai tas nav pārlieku liels. Tāpēc nesaprotu, kāpēc jātaisa tāda revolūcija. Būtu vienkārši viennozīmīgi jāpasaka, ka līgumsods tiek ieskaitīts zaudējumu summā. Kā arī jānosaka, ka par naudas parādu samaksas kavējumu papildus procentiem nevar tikt noteikts līgumsods. Manuprāt, vienkāršs un efektīvs risinājums.

Visu cieņu raksta autoram, bet kādēļ procentu pieaugums parādam par katru dienu būtu taisnīgi, bet par līguma saistības izpildes kavējumu (piemēram, preces piegādi) nevarētu tikt paredzēts līgumsods procentos par katru kavējuma dienu (jo kavējuma procentus tādā gadījumā rēķināt nevar)?
Baraks Osama
3. Februāris 2013 / 23:25
0
ATBILDĒT
Interesanti. Līdz šim bija akceptēts, ka atsevišķās(!) civiltiesiskajās attiecībās viena puse prezumējama kā vājāka - patērētājs, darba ņēmējs, apdrošinājuma ņēmējs u.tml., tāpēc tos papildus jāaizsargā un šajās jomās notiekošo jākontrolē īpašām valsts iestādēm. Savukārt komersanti tieši pretēji - skaitījās uzmanīgākie darījumu slēdzēji. Izrādās, ka ir arī naivie un nepieredzējušie komersanti, kas nezina savas tiesības un kuri acīmredzot jāsargā no darījumu partneriem, kas tās zina \"pārāk labi\". Diezgan novatoriski izteikta doma.



Vai problēma ir reāla? Protams, taču vai tā būtu jārisina ar likumu grozīšanu un kārtējiem \"normu plūdiem\"? Vai tiešām jau tagad tiesību piemērotājs secundum legem (likuma ietvaros) nevar panākt taisnīgu iznākumu? Lūk, blakus rakstā ļoti asprātīgs piemērs, no kura izriet, ka kreditors, kas ilgi tikai skaita līgumsoda pieaugumu un parādu atprasa vien tad, kad lielā uzkrātā summa padara piedziņu izdevīgu, nerīkojas labticīgi. Pušu rīcību vērtējošas, intereses sabalansējošas tiesu prakses iedibināšana būtu daudz korektāks risinājums nekā atteikšanās no sodošajiem līgumsodiem vispār.
anonīms
3. Februāris 2013 / 21:59
0
ATBILDĒT
Diskusija par sliktajiem kredītu ņēmējiem ir bezjēdzīga, jo kreditēšana ir bizness. Tāpēc kredītu devējiem kredītu ņēmēji pašiem ir jāpārbauda. Protams, vienmēr būs kādi negodīgi kredītu ņēmēji, bet tam it domātas tiesību aizsardzības iestādes.
morgans
1. Februāris 2013 / 15:12
0
ATBILDĒT
Izlasīju J.Lapsas rakstu. Viņš tieši norāda to, ka ir arī sliktie parādnieki (averss vai reverss? :))un taisnīgumam ir jābūt abpusējam. Tāpēc nevar teikt, ka nav šīs diskusijas. Jāpievienojes te iepriekš izteiktajiem viedokļiem, ka pieaugošs līgumsods vairāk mobilizē parādniekus pildīt saistības.
Magone
1. Februāris 2013 / 14:32
0
ATBILDĒT
Jums ir taisnība. Parādnieki ne ar ko nav labāki par kreditoriem. Tās ir medaļas divas puses. Profesors šajā rakstā runā par to otro pusi -parādnieku aizsardzību, kas pēdējā laikā ir kļuvusi īpaši aktuāla, pateicoties \"ātrajiem kredītiem\".
Ilze
1. Februāris 2013 / 12:36
0
ATBILDĒT
Gribēto reiz sagaidīt kādu diskusiju nevis par slikto kreditoru, kurš vēlas iedzīvoties uz citu rēķina, bet gan par slikto parādnieku, kurš dara visu, lai saistības nepildītu un saistību izpildi novilcinātu. Pēdējos gados neesmu redzējusi nevienu likuma grozījumu, kas būtu vērsts uz to, lai saistības tiktu pildītas pilnā apmērā un laikā, un kas piespiestu parādnieku rīkoties savlaicīgi, nevis uzkrāt parādus, radīt ķēdes reakciju, kad kreditors nespēj norēķināties tālāk tādēļ, ka parādnieks kavē.

Kreditori nav tikai ātro kredītu izsniedzēji vai bankas, bet gan parasti piegādātāji, iznomātāji, izīrētāji un citi saimnieciskās darbības veicēji, kuriem saskaņā ar mūsu taisnīgajiem likumiem vispirms ir jāiemaksā valsts budžetā gan PVN, gan ienākuma nodoklis, neskatoties uz to, ka parādnieks nav samaksājis un varbūt nekad to neizdarīs.
hmmm
1. Februāris 2013 / 12:29
0
ATBILDĒT
nevaru panākt, varu tikai uzbraukt!
Magone
1. Februāris 2013 / 10:15
0
ATBILDĒT
Tad panāc šurp!
hmmm
1. Februāris 2013 / 10:03
0
ATBILDĒT
es uzbraucu
Magone
31. Janvāris 2013 / 18:53
0
ATBILDĒT
Kas uzbrauca Strupiša kungam?! Lai panāk šurp! Es vienmēr priecājos par Strupiša kunga komentāriem. Tāpat arī par Proficius Aliri un Baraka Osamas. Vērtīgi palasīt prātīgu cilvēku teikto.
hmmm
31. Janvāris 2013 / 16:05
0
ATBILDĒT
raksts ir ļoti aktuāls un labs. strupiša izsmalcinātā zīmēšanās - nevietā
Līva
31. Janvāris 2013 / 01:14
0
ATBILDĒT
jāvēl, lai Torgāna kungam izdotos esošo regulējumu reformēt!
Proficius Aliri
30. Janvāris 2013 / 22:41
0
ATBILDĒT
Pirmām kārtām būtu visai lietderīgi izpētīt jēdziena „pametums” lietojumu CL un tā priekštečos, it īpaši kopsakarā ar jēdzienu „zaudējums” un „kaitējums” lietojumu. Šajā aspektā interesantas idejas atrodamas K.Ducmaņa rakstā „Civīltiesiska skāde kā damnum emergens plus lucrum cessans” (TMV, 1936, Nr.3, 566.-584.lpp.), proti: skāde=zaudējums + pametums.

Otrām kārtām jāizvērtē līgumsoda un procentu noteikšanas mērķus un to savstarpējās sakarības. Ja procentu funkcija pamatā ir kalpot kā taisnīgai atlīdzībai par cita kapitāla lietošanu (t.sk., saistības izpildes nokavējuma gadījumā), tad līgumsoda primārais mērķis ir panākt, lai saistības tiktu izpildītas, turklāt pienācīgi izpildītas. Turklāt līgumsods, atšķirībā no procentiem, parādās tikai tur, kur ir kāds līguma pārkāpums, resp., saistības netiek pildītas. Iespējams, līgumsodu attāli varētu salīdzināt ar piespiedu naudu administratīvajā procesā, kas paredzēta, lai panāktu kādas darbības izpildi vai pārtraukšanu. Protams, līgumsods pilda prevencijas funkciju un nosacīti arī zaudējumu kompensēšanas un sodīšanas funkciju.

Šādā skatījumā tieši procentuāli pieaugošs vai vairākkārtējs līgumsods ir piemērotākais instruments noteiktā mērķa sasniegšanai – panākt saistības izpildi. Piemēram, ja ir vienošanās par 0,5% laikā periodā no nenomaksātās parāda summas, tad parādniekam ir spēcīgs stimuls kaut daļēji samaksāt parādu (līdz ar to samazinās arī līgumsoda maksājums). Bet, ja parādnieks ignorē savas saistības un nemaksā vispār, tad arī līgumsoda summa arvien palielinās. Savukārt, ja līgumsods ir konkrēti noteikts, tad parādnieka vilcināšanās vienkāršākā gadījumā viņam nekādu pieaugošu stimulu nerada. Parādnieks zina, ka par kavēšanos vienalga būs jāmaksā y LVL. Protams, var izstrādāt ārkārtīgi detalizētu un periodos sadalītus līgumsoda noteikumus, taču tas vairs nebūs tik efektīvi un būtībā tie paši pieaugošie vai vairākkārtējie maksājumi vien būs.

Parādnieku aizsardzībai pret nonākšanu ļaunprātīgā „parādu jūgā” var izmantot esošos (t.sk. CL 1724.1 p.) un ieviest jaunus pasākumus. Piemēram, varētu noteikt, ka parādnieka maksājumi ieskaitāmi vispirms procentu (ne procentos noteiktā līgumsoda) un pamatparāda dzēšanai un tikai pēc tam līgumsoda maksājumos. Tas novērstu situāciju, ka parādnieks maksā, bet nespēj pat samaksāt arvien pieaugošo līgumsodu, jo pamatparāds taču nemazinās.
Nepiekrītu
30. Janvāris 2013 / 21:39
0
ATBILDĒT
Nevar Jums piekrist par judikaturas attīstīšanu. Mūsu tiesu sistēma uz to nav spējīga. Diemžēl. Smagas Problēmas parādās īpaši bez strīdus piedziņas un ar ātriem kredītiem!
A.Strupišs
30. Janvāris 2013 / 14:43
0
ATBILDĒT
>>dr.iur. > pajoliņš 29.01.2013 13:13



>>Pārkāpumi ir administratīvjās tiesībās,

>>civiltiesību mērķis nav sodīt. Līgumsods ir

>>saistību pastiprināšanas līdzeklis.





Pilnīgi pareizi - līgumsods pastiprina saistības, draudot ar sankcijām (sodu) vainīgajam, ja tas pārkāpj līgumu. Te tiek jauktas divas dažādas lietas: (a) saistību pastiprināšana kā mērķis ar (b) sodu kā līdzekli šā mērķa sasniegšanai. Lai gan ir taisnība, ka civiltiesībām vairāk ir raksturīga kompensējošā funkcija, resp., zaudējumu atlīdzināšana, tomēr nav izslēgtas arī citas funkcija. Ja ir tikai zaudējumi, vai ja līgumsods tikai sedz zaudējumus (ko bieži vien izmanto, lai atviegotu pierādīšanas pienākumu), tad būtiskas starpības nav. Bet ja līgumsods ir papildus zaudējumiem, tad tam ir vai nu no līguma pārkāpšanas atturoša funkcija (kamēr līgumsods nav piemērojams), vai, ja līgums jau pārkāpts, tad sodoša funkcija (līgumSODS). Kā gan citādi lai nosauc funkciju, kuras vienīgais mērķis ir radīt pārkāpējam nelavēlīgas sekas, ja ne par sodīšanu (jo kompensācija te nav nepieciešama).



Runājot par pārmērīgu līgumsodu ierobežošanu, ir jāsaprot, ka līgumsoda noteikšanas iemesli ir dažādi. Augļošana ir tikai viens no tiem, un aizliegumi jāvērš tieši uz šo. Bet ir gadījumi, kad līgumsodi pilnīgi legāli tiek izmantoti, piemēram, lai aizstātu zaudējumu atlīdzību, jo tiesās bieži vien zaudējumu pierādīšana, it īpaši sarežģītos saimnieciskajos darījumos, ir pietiekami sarežģīta un laikietilpīga. Bieži vien pat pārliecinoši pierādīt zaudējumus nav iespējams, jo atbildētās ir \\\"pazaudējis\\\" dokumentus, cieš no \\\"aizmāršības\\\" u.tml. Vai arī zaudējumu atlīdzināšanas metodika ir ļoti sarežģīta (piem., uzņēmuma vērtēšana ar \\\"going concern\\\" metodi. Tādēļ līdzēji līgumos atrunā šīs nianses, aizstājot zaudējumu atlīdzināšanas pienākumu ar līgumsodu. Ja to aizliedz tad privāttiesībās pazūd viens no efektīvākajiem tiesību aizsardzības līdzekļiem. Manuprāt CL 1724.prim.pants jau ir pietiekami saprātīgs, un nevajadzēetu aizrauties ar kazuistiku, bet gan attīstīt judikatūru.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 14
visi numura raksti
Jānis Lapsa
Skaidrojumi. Viedokļi
Līgumsoda institūta pašreizējais regulējums un piemērošana
Pēdējos gados ļoti aktuāls ir kļuvis jautājums par līgumsoda piemērošanu, gan slēdzot līgumus, gan tiesvedībā, un, tā kā nepastāv arī vienveidīga tiesu prakse, rodas dažādas idejas par šī civiltiesiskā institūta ...
19 komentāri
Jevgēnija Ziņģe
Skaidrojumi. Viedokļi
"Aiz vēja ģeneratora" jeb drošības aizsargjoslu platuma noteikšana ap vēja elektrostacijām
Attīstoties vēja elektrostaciju būvniecībai, pieaug strīdi starp vietējiem iedzīvotājiem un valsts un pašvaldības iestādēm par vēja elektrostaciju būvniecības tiesiskumu. Ir gadījumi, kad šādos strīdos tiek norādīts uz ...
3 komentāri
Tiesību politika
Saeima pirmajā lasījumā noraida Būvniecības likuma grozījumus
Iepriekšējā JV numurā informējām, ka notiek diskusija par ievērojamām izmaiņām Būvniecības likumā. 1 Saeimas 17. janvāra sēdē likumprojekts par Būvniecības likuma grozījumiem netika atbalstīts pirmajā lasījumā, un tā ...
3 komentāri
Tiesību prakse
Īres maksas paaugstināšanas finansiālais pamatojums un tajā iekļaujamie apsaimniekošanas izdevumi
Tāds īres maksas paaugstināšanas finansiālais pamatojums, kurā ir iekļauti plānoti, taču vēl neveikti apsaimniekošanas izdevumi, nav uzskatāms par finansiālo pamatojumu likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 11.  panta izpratnē, uz ...
Tiesību prakse
Kriminālprocesa izbeigšana tiesas sēdē
Tiesa var izbeigt kriminālprocesu, atbrīvojot personu no kriminālatbildības, ja izdarīts noziedzīgs nodarījums, kuram ir noziedzīga nodarījuma pazīmes, bet ar kuru nav radīts tāds kaitējums, lai piemērotu kriminālsodu.
5 komentāri
AUTORU KATALOGS