ŽURNĀLS Redaktora sleja

12. Februāris 2013 /Nr.6 (757)

Augļošana un ētika
12 komentāri
Dr.iur.
Gatis Litvins
 

Pēdējā laikā arvien vairāk dzirdam dažādus dzīvesstāstus par izmisumā nonākušiem "ātro kredītu" ņēmējiem. Tomēr pagājušā nedēļā žurnālā "IR" publicētās "ātro kredītu" gada procentu likmes pirmajā brīdī likās joks. Taču nē – tiesiskā valstī Latvijā gada likme kredītam var būt amplitūdā no 150 % līdz pat 1552 %! Aizņemoties 200 latus, gada beigās jāatlīdzina jau 3304 lati! Prātā pat nenāk vārds "augļošana", drīzāk – cilvēku ekspluatācija.

Iepazīstoties ar ātro kredītu gada procentu likmēm, atminējos tiesību un ētikas attiecību mijiedarbības problēmas. L. Šulcs grāmatā "Tiesības kā ētikas minimums" norāda, ka pastāv vairākas teorijas par ētikas minimumu. Viena teorija, ko pārstāv Petražickis, skaidro, ka ētiskais elements tiesībās ir obligāts, lai tās kļūtu par sabiedrībā atzīstamām. Ja tiesības nesatur ētikas minimumu, tad sabiedrība tās atsakās ievērot. Cita teorija, ko pārstāv Jellineks, skaidro, ka tiesības ir tā minimālā ētikas daļa, bez kuras nebūtu iespējama cilvēku sabiedrība. Tiesības ir ētikas minimums, kuru mērķis ir nodrošināt cilvēku līdzāspastāvēšanu jeb sociālo eksistenci. Savukārt Šopenhauers norāda, ka tiesības dod cilvēkam minimālo uzdevumu – atturēties no citiem kaitīgas darbības, savukārt ētika dod plašāku uzdevumu – palīdzēt citiem cilvēkiem. Hartmana pārstāvētā teorija vairs nepaliek ētikas vai tiesiskas jābūtības plaknē, bet iztirzā ētikas un tiesību pārdzīvojumu: tiesību līmenī tiek panākta tikai saprašanās indivīdu starpā, turpretim ētikas pārdzīvojumā "es un tu" robeža ir nojaukta un indivīds iejūtas otrā indivīdā.

Izbrīnu raisa ne tikai valsts nespēja atrisināt "ātro kredītu" gada procentu anomālijas. Skaidrs, ka privātautonomijas princips jāsamēro ar citu cilvēku tiesībām uz labklājību. Krimināllikuma 201. pants un VIII1 nodaļa jau šobrīd paredz tiesiskās sekas gan fiziskai, gan juridiskai personai, kura nodarbojas ar augļošanu.

Lielāku izbrīnu rada "ātro kredītu" devēju ētiskie priekšstati un vienaldzība pret citu cilvēku dzīvēm. Paredzot kredītam gada procentu likmi 1552 % apmērā, ir pazaudēts saprāts un sāta sajūta. Ja pats cilvēks neapzinās savas rīcības neētiskumu un nemaina savu rīcību, tad likumdevējam pareizās rīcības modelis jeb minimālais ētikas standarts jānosaka tiesību normās.

Diemžēl jāatzīst, ka šādi cilvēki nav izturējuši brīvības testu kredīta procentu noteikšanā, jo tiem trūkst ētikas atskaites kritēriju. Tādā gadījumā ir nepieciešami valsts normatīvi.

Tomēr šīs konkrētās situācijas atrisināšana ar imperatīviem noteikumiem nerisinās cēloņus. Ar likumu nevar aizlāpīt cilvēka tiesiskās un taisnīguma apziņas trūkumu vai pat neesamību. Ja cilvēkam taisnīgums nav vērtība, tad ikvienam likumam var atrast apkārtceļu.

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Armands
18. Februāris 2013 / 15:31
0
ATBILDĒT
Jūsu teikto var papildināt arī ar iecerētajiem grozījumiem Civillikumā, ieviešot ES direktīvu par maksājumu kavēšanu.

22.01.2013. Jurista Vārdā jau bija pausta pamatota kritika par šo Civillikuma \"piesārņošanu\" ar tiesisko regulējumu, kas sistēmiski būtu ietverams citos normatīvajos aktos - konkrētās direktīvas gadījumā Komerclikumā, jo šī direktīva galvenokārt ir attiecināma uz maksājumiem komerctiesiskajās attiecībās.
Baraks Osama
18. Februāris 2013 / 13:50
0
ATBILDĒT
Ja reiz problēmas pastāv konkrētā civiltiesisko attiecību segmentā - ātro kredītu izsniegšanā neapdomīgiem patērētājiem, kādēļ tiesību aktu grozījumiem jāaptver arī pārējās jomas? Kādēļ jāaiztiek Civillikums, nevis, teiksim, Patērētāju tiesību aizsardzības likums, kurā noteiktu, ka noteikta veida līgumsodi nav piemērojami patērētāju līgumos? Tā sauktā tiesiskuma koalīcija aizvien biežāk izceļas ar idejām, kas no tiesību sistēmas viedokļa ir diezgan neizprotamas (uzreiz nāk prātā šķīrējtiesu reformas iecere, kas demonstrē no pārējās pasaules kardināli atšķirīgu izpratni par šķīrējtiesas lomu un darbības principiem).
tnt
17. Februāris 2013 / 22:20
0
ATBILDĒT
@Repo

\"kredīts ir instruments komercdarbības nodrošināšanai\" muļķības. Turklāt cien. Repo acīmredzot nespēj konstatēt ļoti tieši uz noteiktu auditoriju vērstu reklāmu minēto kredīt-uzņēmumu izpildījumā.
Gunārs
17. Februāris 2013 / 19:45
0
ATBILDĒT
Dārgo, Viestur! Raksts nav par to, kas dod šādus ātros kredītus. Raksts ir par to, ka gada % likmes ir nenormālas un nepieļaujamas.
Armands
14. Februāris 2013 / 15:35
0
ATBILDĒT
Par banku atbildību. Lai arī ASV tiesību un tiesu sistēma ir diezgan atšķirīga no mūsu, tomēr tas nemaina principiālās attieksmes būtību pret banku līdzatbildību \"burbuļa\" pūšanā un tā plīšanas sekām.

Lasīt, piemēram, rakstu Dienā \"ASV bankas maksās kompensācijas par hipotekāro kredītu krīzes iestāšanos\"



http://www.diena.lv/pasaule/asv-bankas-maksa-kompensacijas-pa -hipotekaro-kreditu-krizes-iestasanos-13993318



Latvijā banku līdzatbildību par to, ka kredīta ņēmējiem, kuri tiešām vēlējās/vēlas risināt savu saistību izpildes grūtību jautājumus, netika/netiek izrādīta saprātīga pretīmnākšana krīzes apstākļos, joprojām ir nekāda, proti, šādas atbildības nav.
Viesturs
14. Februāris 2013 / 13:31
0
ATBILDĒT
Kārtējais murgojums par nebanku ,,ātrajiem kredītiem\" - nu jau pat ,,LV\" :)

Autora zināšanai, ātros kredītus izsniedz arī bankas, turklāt daudz lielākā apmērā nekā nebanku sektors. Visa šī Vienotībai pakļautās, atkarīgas preses un neko nesaprotošo līdzrējēju histērija, ir veids, kā bankas cīnās par vēl atlikušo slaucamā tirgus segmentu.

Nevienu nezkāpēc neinteresē ikdienas ,,LV\" publicētie sludinājumi par to, kā bankas ikdienas pa rupjo atņem īpašumus pilsoņiem - izmetot uz ielas ģimenes ar bērniem, vecus cilvēkus vai vnk īslaicīgās finanšu grūtībās nonākušus cilvēkus.

Banku procenti - arī kosmiski.

Lai nodrošinātu bankām iepēju netraucēti turpināt izlaupīt Latviju, Vienotības kantoris izgrūda cauri Saeimai grozījumus Civilprocesa likumā, saskaņā ar kuriem - visas berstrīdenes nodeva izskatīšanai (reālajā dzīvē apstiprināšanai) neko nesaprotošajiem zemesgrāmatu tiesnešiem. Un no tā laika bankām lielie svētki, kompetentie rajonu, pilsētu tiesneši vairs netraucē...

Autors varētu papētīt, cik tad tagad ir noraidīto banku pieteikumu - varu pateikt - šo gadu laikā uz vienas rokas pirkstiem var saskaitītn :(

Ievērojot minēto kontekstu, muļķības un šausmu stāsti par nebanku ,,ātrajiem kredītiem\" vnk ir lieki.
students
14. Februāris 2013 / 13:05
0
ATBILDĒT
Vai tad augļošana nav krimināli sodāma? Kāpēc tiesībaisardzības institūcijas nevēršas pret šiem augļotājiem?
arī jurists
14. Februāris 2013 / 11:55
0
ATBILDĒT
Valstij ir jāparedz, lai neapdomīgi un nezinoši cilvēki, pateicoties uzņēmīgu jauniešu nekaunībai, nenonāktu parādu jūgā. Ātrie kredīti veicina jaunu \" burbuli\" .Ar likumu var un vajag noregulēt šīs attiecības.

Līgumsodu apmērs ir jānosaka, ne velti Saeima jau grozījumus CL ir atbalstījusi.
neizpratne
12. Februāris 2013 / 11:03
0
ATBILDĒT
Kā tad ar CL. 1763.p. noteikto ierobežojumu?
jautājums
12. Februāris 2013 / 10:13
0
ATBILDĒT
Vai tiešām - \"aizņemoties 200 latus, gada beigās jāatlīdzina jau 3304 lati\"? Vai nav tā, ka šāda summa \'uzaug\' tajos gadījumos, kad aizņēmējs vairs nevēlas pildīt paša iepriekš noslēgtā līguma noteikumus un paredzētajā laikā neatdod aizņemto naudu???
ir varianti
12. Februāris 2013 / 09:58
0
ATBILDĒT
Autors: Ar likumu nevar aizlāpīt cilvēka tiesiskās un taisnīguma apziņas trūkumu vai pat neesamību.

......................

Ne vienmēr. Ir piem. Krimināllikums un Sodu izpildes kodekss.Prasmīgu skroderu rokās šie instrumenti ļauj uzlikt tīri ciešamus ielāpus.
Repo
12. Februāris 2013 / 09:36
0
ATBILDĒT
Pirmkārt, kredīts ir instruments komercdarbības nodrošināšanai, nevis IPhone iegādei. Otrkārt, ekonomikas likumi nosaka kārtību, ka kredītu var ņemt tad, ja debitora rīcībā esošie līdzekļi ļauj jebkurā brīdī to atdot vai piedāvāt kādu mantisku ekvivalentu. Treškārt, likme 1550% gadā ir pat ļoti saprātīga lime komersantam. Ir gadījies komercdarbībai aizņemties naudu ar likmi 3000% gadā (privātpersona diezin vai aizdos ar zemāku likmi) un nekas, kredīts tika atdots un darījuma dalībnieki vēl labi nopelnīja.

Arī skatoties no ētikas viedokļa, tur nav nekā neētiska. Aizņemas pārsvarā maznodrošināti ļaudis, kuriem nav nekādas labklājības un arī, visticamāk, nebūs. Tātad viņu tiesības uz labklājību netiek skartas. Turklāt pat Bībelē ir teikts - kam nav, no tā tiks ņemts, kam ir, tam tiks dots.
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Koks mežā: dabas objekts vai manta
Atkal ir aktualizējies jautājums par to, vai, bez atļaujas paņemot svešā mežā nogāzušos koku, ir notikusi mantas zādzība, par ko Krimināllikuma 175. pantā paredzēta kriminālatbildība. Krimināllikuma 109.  panta pirmajā daļā ...
14 komentāri
Leila Dundure
Skaidrojumi. Viedokļi
Krāpšana vai tomēr izvairīšanās no nodokļu nomaksas
Ar šo rakstu autore vēlas vērst uzmanību un rosināt diskusiju par nevienveidīgo tiesu praksi krimināllietās, kurās personas tiek apsūdzētas pēc Krimināllikuma 218. panta par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas, ...
12 komentāri
Anda Smiltēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas tiesību sistēma un likumdevēja kritiskās kļūdas
Sūdzības par nepilnībām Latvijas tiesību sistēmā dzirdamas pastāvīgi – tiek teikts, ka "likumdošanā ir robi un likumdošanu vajag sakārtot". Daļēji šādas runas attaisnojamas ar to, ka Latvijas tiesību sistēmai diezgan īsā ...
6 komentāri
Tiesību politika
Likumprojekta brāķis izpelnās kritiku
Laikā, kad Tieslietu ministrija jau organizē semināru par jauno rīcībspējas tiesisko regulējumu, diskusija Saeimā par iecerētajiem grozījumiem Ārstniecības likumā, kas ir saistīti ar minēto tēmu, atklāj, ka pašā likumdevēja ...
Aldis Gobzems
Skaidrojumi. Viedokļi
Advokātu process – viens no veidiem, kā paātrināt civilprocesu
Šis raksts veltīts zvērinātu advokātu lomai tiesvedības procesā un Latvijā vienmēr aktuālajam jautājumam par civilprocesa tiesvedības paātrināšanu. Raksta mērķis ir aplūkot zvērinātu advokātu kā tiesu sistēmai piederīgu ...
48 komentāri
AUTORU KATALOGS