ŽURNĀLS Redaktora sleja

9. Aprīlis 2013 /Nr.14 (765)

Saprāts ēnā
9 komentāri

Marta beigās vairāki simti Latvijas iedzīvotāju baudīja īslaicīgu braucienu uz ledus gabala jūrā, taču atšķirībā no Blaumaņa varoņiem "nāves ēnā" nenokļuva un, iesaistoties glābšanas dienestam un bruņotajiem spēkiem, tika cauri ar izbīli – visi bļitkotāji un citi svaiga gaisa cienītāji sveiki un veseli nonāca krastā.

Interneta komentētāji sadalījās vairākās frontēs – vairums pieprasīja no izglābtajiem atmaksāt helikopteru degvielas tēriņus, daži citi kā parasti stāstīja par kaimiņvalstu pieredzi: esot bijuši uz Peipusa, visu dienu mierīgi dreifējuši (protams, turpinot makšķerēt!), bet vakarā solīdi nocelti krastā. Ja gribējuši tikt prom ātrāk, tad pāri ūdenim par maksu cēluši piekrastes iedzīvotāji, bet vēlāk ieradušies arī pieklājīgi bezmaksas glābēji. Tā, lūk, pie viņiem Igaunijā!

Uzreiz pēc Lieldienām pulcējās pašvaldību un valsts iestāžu darba grupa "trauslā ledus sindroma" normatīvai regulēšanai. Ierosinājums: ļaut pašvaldībām noteikt aizliegumu staigāt pa ledu noteiktos gadījumos – rudenī, pavasarī, kā arī dienās, kad vējš pūš no krasta uz jūras pusi (kā tas bija iepriekš minētajos Majoru un Vakarbuļļu gadījumos) utt.

Būtu, protams, ļoti žēl, ja topošo normu autori "bīstamo dienu" sarakstā neiekļautu arī laika nogriežņus, kad saule var apžilbināt staigātājus un tie nevar saskatīt, kur jūrai mala un kur vidus, un dienas, kad ir tik auksts, ka makšķernieki piesalst pie ledus un nevar izkustēties, kā arī, protams, tādas dienas, kad orientēšanos uz ledus traucē jūras putnu klaigāšana, dienas, kad uz ledus ir par maz sniega un slīd kājas... Iespējams, pirms kāpšanas uz ledus visiem būtu jānosaka pienākums uzvilkt siltas treniņbikses, bet rokās – cimdus. Gadījumā, ja tie būs aizmirsušies, izlīdzēs pašvaldības policisti, kas bīstamajā laikā garā rindā dežurēs gar visu Latvijas gandrīz 500 km garo jūras piekrasti, nemaz nerunājot par diviem tūkstošiem ezeru un 12 tūkstošiem Latvijas upju, – protams, likumsargi pārgalvjus modri sargās arī no tiem.

Pēdējā laikā gan no tiesību zinātniekiem, gan tiesību politikas veidotājiem gadījies dzirdēt, ka modernās sabiedrības (arī Latvijas) problēma ir "normu plūdi", t.i., pārmērīga un ļoti bieža valsts iejaukšanās un visu dzīves sfēru regulējums, kas sasniedz tādus apjomus, ka tiesību sistēma vairs nespēj efektīvi funkcionēt – nedz vairs kāds visus likumus zina, nedz spēj tos ievērot vai kontrolēt.

Šķiet, ka "trauslā ledus" gadījums ir viens no tādiem normu plūdu piemēriem: valsts (un pašvaldība) kā gādīga māte ir gatava pamācīt pilsoņus, kur un kad tiem ir bīstami staigāt, jo viņi paši vairs nespēj spriest un vērtēt savas rīcības sekas, kā arī nevēlas uzņemties atbildību.

Protams, atsevišķos gadījumos ir grūti nepiekrist šādas pamācīšanas un bezprāšu sodīšanas nepieciešamībai ("kad parādās pirmie zemledus makšķernieki, tas nozīmē, ka drīz būs ledus"), taču uzskatīt visu sabiedrību par nesaprātīgu – tas tomēr šķiet pārsteidzīgi.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
es arī
12. Aprīlis 2013 / 12:32
0
ATBILDĒT
Nu bet es nesaprotu, no kuriem neapjaustiem briesmoņiem paredzēts sargāt tos karstasinīgos pārgalvjus.
Tā arī nesapratu
10. Aprīlis 2013 / 23:05
0
ATBILDĒT
Nevaru aptvert, kas ar Jūsu komentāru domāts. Divas reizes lietots vietniekvārds taču nenozīmē, ka tas attiecas uz vienu to pašu taču objektu. Vai varbūt Jūs ko citu esat centies nozrādīt?
Armands
10. Aprīlis 2013 / 13:49
0
ATBILDĒT
Man tiešām ir žēl tās privātpersonas, kuras Jūs pārstāvat. Ar tādu argumentāciju un attieksmi, visticamāk, šo privātpersonu pārstāvība varētu būt diezgan nesekmīga. Nomierinieties un varbūt beidzot sāciet nodarboties ar kaut ko lietderīgāku, nevis ir privātpersonu juridisko pārstāvniecību un komentēšanu iekš JV. Lai veicas!
Gvido
9. Aprīlis 2013 / 16:08
0
ATBILDĒT
Nodarbojoties ar dažādu privāto personu pārstāvniecību, man daudz nācies saskarties ar tiesību normām tādās civilizētas un tiesiskās valstīs ka Cehija, Francija, Zviedrija, norvēģija, Somija, Igaunija, Vācija un Holande. ir ar ko salīdzināt un izdarīt secinājumus. Un, tie ir ļoti viennozīmīgi, un, protams ka visai valdošajai kliķei netīkami. Būtībā jau latvijā nav nekā tafa, kas to raksturotu kā civilizētu un tiesisku valsti, par demokrātiju pat nedomājot. Tad kāda gan ir valsts iekārta latvijā? Latvijā ir latvijas Republikas pilsoņu iedibinātais totalitārisma-genocīda 4.maija rezīms ar šuc,maniski-policejiski-bandītiski mafiozu valsts pa,rvaldi. Un, valdošās politmafijas klanu klani, ar katru jau normatīvo aktu, kurus pēc to pasūtījuma izstrāda viņu juristeļi, tiek atjaunots un nostiprināts GULAGa un NKVD noziedzīgais rēzīms. Un to var tik veiksmīgi realizēt tikai tapēc,ka juristeļi ir iestrādajuši un ar likumu piešķīruši izpildvarai tulkot, izskaidrot un interpretēt likumus. Tāda veida juristi ir iznīcinājusi Satversmē ierakstīto: katram ir tiesības zināt savas tiesības. Ja valstī ir tik daudz likumu parkāpeji, tad arī secinājums ir reals-tauta nav nozīedzīga, bet noziedzīgi ir likumi ! Un tiesi šos noziedzīgos likumus izstrāda un pieslīpe tie juristeļi, kuri kalpo politmafijas klaniem. Bet, tā kā cilveki ir kļuvuši izglītotaki, tad valdošās politmafijas klanu vadoņi un darboņi paziņo ka valstī ir pārak daudz juristu ( nu to, kuri nekalpo politmafijai), jo, tādi neļaujās lai valdība viņus nepamatoti sodītu...
Seskis
9. Aprīlis 2013 / 14:55
0
ATBILDĒT
Aizliegumi, pieļauju, nav efektīvākais risinājums!

Žibulēšana ir tautā iecienīta nodarbe un arī mūsu nacionālais lepnumus - Latvijas komanda starptautiskā līmenī šajā sporta veidā atrodas stiprāko komandu augšgalā un mēs pamatoti varam ar to lepoties.

Pieļauju, ka risinājums ir diferencēta maksa par makšķernieka kartēm. Katram godprātīgam mekšķerniekam ir karte un attiecībā uz ziemas makškerēšanu varētu noteikt lielāku maksu, ņemot vērā risku, un iegūto naudu novirzīt fondā, kas segtu iespējamo negadījumu novēršanas izmaksas.
:)
9. Aprīlis 2013 / 14:38
0
ATBILDĒT
Kas ir \"sabiedrība\", un kas - \"viena nesaprātīga suga\"??? Tik ļoti nosacīts un interpretējams dalījums.....

Diez vai normatīvie akti šo nosacītību visās dzīves situācijās var atrisināt....
Nepiekrītu
9. Aprīlis 2013 / 14:18
0
ATBILDĒT
Šoreiz sleja NAV izdevusies, jo autore vīzdegunīgi pasmīkņā par normu plūdiem, taču risinājumu nepiedāvā. Ja viņa vēlas, tad labprātīgi var maksāt par visu to trako bļitkotāju pestīšanu, taču es nesaprotu, kādēļ sabiedrībai ir jānoraugās uz vienas nesaprātīgas cilvēku sugas nemitīgu glābšanu?! Un tas ir katru gadu!!
Fīrers
9. Aprīlis 2013 / 12:12
0
ATBILDĒT
Grammatik macht frei
brālēns TAS
9. Aprīlis 2013 / 11:46
0
ATBILDĒT
\"Iespējams, pirms kāpšanas uz ledus visiem būtu jānosaka pienākums uzvilkt siltas treniņbikses, bet rokās - CIMDUS. Gadījumā, ja TIE būs aizmirsušies, izlīdzēs pašvaldības policisti, kas bīstamajā laikā garā rindā dežurēs gar visu Latvijas gandrīz 500 km garo jūras piekrasti, nemaz nerunājot par diviem tūkstošiem ezeru un 12 tūkstošiem Latvijas upju, - protams, likumsargi pārgalvjus modri sargās arī no TIEM.\"
visi numura raksti
Laura Šileikiste
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības uz cerību: mūža ieslodzījums Latvijā
Izpētot mūža ieslodzījuma regulējumu starptautiskajos dokumentos, kā arī mūža ieslodzījuma izpildi ārvalstīs Eiropas Padomes Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai (turpmāk – CPT) ...
Aleksandrs Berjozkins
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts atbildības par ES tiesību pārkāpumu principa piemērošana Latvijā
Lietā Francovich1 nodibinātais valsts atbildības par Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesību pārkāpumu princips ir uzskatāms par vienu no fundamentāliem pavērsieniem ES Tiesas (turpmāk – EST) judikatūrā, kam ir būtiska un ...
Anda Valdmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Sertificētas ārstniecības personas, ārsta rezidenta un ārsta stažiera kompetence
Strādājot medicīnas tiesību jomā, autorei ir bijis jāsaskaras ar gadījumiem, kad tiek dažādi tulkota ārsta rezidenta un ārsta stažiera kompetence veikt konkrētas ārstnieciskās darbības. Dažkārt ne tikai ārstniecības personu ...
Tiesību politika
Līgumsoda reforma Civillikumā pavirzījusies vēl tālāk
Aizvadītajā ceturtdienā Saeima otrajā lasījumā pieņēma likumprojektu par grozījumiem Civillikumā, kur starp citām iecerētajām novitātēm ir iekļauts arī jauninājums attiecībā uz līgumsodu. Lai gan šis institūts dažādās ...
2 komentāri
Tiesību prakse
Tiesības iesniegt apelācijas protestu
Kriminālprocesa likuma 551. panta piektajā daļā noteikts, ka prokuroram ir pienākums iesniegt protestu par nelikumīgu vai nepamatotu tiesas nolēmumu. Prokurors, kas piedalījies pirmās instances tiesā, ir tiesīgs iesniegt protestu tikai ...
AUTORU KATALOGS