ŽURNĀLS Tiesību prakse

16. Aprīlis 2013 /Nr.15 (766)

Par laulāto kopīgās mantas sadali
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–1389
2012. gada 6. jūlijā

Izšķirot strīdu par laulāto kopīgās mantas sadali, tiesai, pirmkārt, ir jānosaka dalāmās mantas sastāvs, otrkārt, tās sadalījums laulāto starpā un, treškārt, jāveic reāla mantas sadale, ievērojot Civillikuma 1074. un 1075. pantu.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: senators V. Jonikāns, senatore I. Garda, senators N. Salenieks, izskatīja rakstveida procesā civillietu sakarā ar atbildētājas A.A. kasācijas sūdzību un prasītāja P.A. kasācijas pretsūdzību par Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas 2011. gada 13. decembra spriedumu P.A. prasībā pret A.A. par laulības šķiršanu un A.A. pretprasībā par uzturlīdzekļu piedziņu un laulāto kopīgās mantas sadali.

 

Aprakstošā daļa

[1] P.A. 2006. gada 3. novembrī cēlis tiesā prasību pret A.A. par 1996. gada 20. aprīlī noslēgtās laulības šķiršanu.

Prasībā norādīts, ka [..] laulībā dzimusi meita C.A. Kopš 2004. gada aprīļa puses izbeigušas laulāto kopdzīvi un tās atjaunošana nav sagaidāma.

Prasība pamatota ar Civillikuma 69., 70., 71., 73., 74. pantu.

[2] A.A. 2007. gada 5. septembrī cēlusi prasību pret P.A. par uzturlīdzekļu piedziņu meitas C. uzturam ik mēnesi Ls 100 apmērā līdz bērna pilngadībai.

Prasībā norādīts, ka [..].

[3] Ar Daugavpils tiesas 2007. gada 7. septembra lēmumu civillieta P.A. prasībā pret A.A. par laulības šķiršanu apvienota vienā tiesvedībā ar civillietu A.A. prasībā pret P.A. par uzturlīdzekļu piedziņu.

[4] A.A. 2008. gada 9. aprīlī iesniegusi pretprasību par laulāto kopīgās mantas sadali, kurā, pamatojoties uz Civillikuma 89. panta otro daļu, 93. pantu, lūgts:

– atzīt A.A. īpašuma tiesības uz dzīvokļa īpašumu Ls 31 000 vērtībā [adrese];

– atzīt A.A. īpašuma tiesības uz zemes gabala [".."] 59,9 ha platībā [..] pagastā, [..] rajonā, 1/5 domājamo daļu (lietas lapa 188. lpp.);

– piedzīt no P.A. naudas kompensāciju par divām vieglajām automašīnām "VW Passat" (1990. gada izlaidums), "Opel Omega Caravan" (1994. gada izlaidums) un divām medību ieroču vienībām.

Pretprasībā norādīts, ka minētā manta iegūta laulības laikā, tāpēc atbildētājai ir tiesības uz pusi no visa īpašuma.

[5] Ar Latgales apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas 2009. gada 14. augusta spriedumu P.A. prasība apmierināta, A.A. pretprasība apmierināta daļēji.

Šķirta P.A. un A.A. laulība, A.A. atstājot laulībā iegūto uzvārdu.

No P.A. A.A. labā piedzīti uzturlīdzekļi meitas uzturam Ls 80 mēnesī, sākot ar 2009. gada 14. augustu līdz meitas pilngadībai.

Par laulāto kopīgo mantu atzīts dzīvokļa īpašums [adrese], kadastra numurs [..], nekustamā īpašumā [".."], [..] pagastā, [..] rajonā, kadastra numurs [..], 93/100 domājamās daļas, automašīna "Opel Omega Caravan", karabīne "Tikka", medību bise "Iž".

Noteikts, ka īpašuma tiesības uz šo mantu pusēm pieder katram 1/2 domājamās daļas apmērā.

P.A. un A.A. kopīpašums izbeigts, sadalot viņu kopīgo mantu. A.A. īpašumā nodots dzīvokļa īpašums [adrese], Ls 17000 vērtībā un zemesgrāmatā dzēsts ieraksts par P.A. īpašuma tiesībām uz šo dzīvokļa īpašumu. P.A. īpašumā nodotas nekustamā īpašuma [".."], [..] pagastā, [..] rajonā, 93/100 domājamās daļas Ls 22 041 vērtībā, automašīna "Opel Omega Caravan" Ls 700, karabīne "Tikka" Ls 500 vērtībā, medību bise "Iž", Ls 300 vērtībā.

No P.A. par labu A.A. piedzīta naudas kompensācija par kopīgo mantu Ls 3271, samaksātā valsts nodeva Ls 26,30, ar lietas vešanu saistītie izdevumi Ls 15,08, kopā Ls 3312,38.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Māris Onževs, Andris Rimša
Skaidrojumi. Viedokļi
Cik pamatota ir monopoltiesību piešķiršana advokātiem
Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos arvien dinamiskāk tiek veidota sabiedriskā doma jaunu Civilprocesa likuma grozījumu pieņemšanai,1 ar kuriem varētu tikt sadārdzināta tiesvedība, kā arī aizskartas personu tiesības uz pieeju ...
102 komentāri
Irina Ļitvinova
Skaidrojumi. Viedokļi
Par advokātu obligāto iesaisti civilprocesā
2005. gada 17. martā tika pieņemts un 2005. gada 1. jūnijā spēkā stājās Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums. Tā mērķis ir veicināt fiziskas personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību, nodrošinot valsts ...
Lauris Bočs
Skaidrojumi. Viedokļi
Prostitūcijas tiesiskā (ne)izpratne Latvijā
Ievērojot prasības publikācijas apjomam,1 raksta mērķis ir sniegt nelielu un arī, iespējams, neparastu ieskatu prostitūcijas tiesiskajās neskaidrībās un to risināšanas iespējās Latvijā. Raksts veidots pēc 2012. gadā izstrādātā ...
3 komentāri
Tiesību politika
Līgumsaistību izpildes loma izcilā uzņēmējdarbības vidē
Gatis Litvins
Akadēmiskā dzīve
Tiesību zinātņu doktoru iesaukums turpinās
Jau ziņojām, ka gada sākums Latvijas Universitātē sācies raženi. Tagad var teikt, ka joprojām tas tā turpinās. Promocijas darbu tiesību doktora zinātniskā grāda iegūšanai ir aizstāvējuši vēl seši Latvijas Universitātes ...
AUTORU KATALOGS