ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

16. Aprīlis 2013 /Nr.15 (766)

Prostitūcijas tiesiskā (ne)izpratne Latvijā
3 komentāri
Bac.iur.
Lauris Bočs
LU Juridiskās fakultātes profesionālā maģistra studiju programmas 1. kursa students*  

Ievērojot prasības publikācijas apjomam,1 raksta mērķis ir sniegt nelielu un arī, iespējams, neparastu ieskatu prostitūcijas tiesiskajās neskaidrībās un to risināšanas iespējās Latvijā. Raksts veidots pēc 2012. gadā izstrādātā bakalaura darba2 sekmīgas dalības "Jurista Vārda" pētniecisko darbu konkursa krimināltiesību sekcijā.3

Minētā darba ietvaros autors izvērstāk vērtēja sociālo un tiesisko parādību savstarpējo mijiedarbību prostitūcijas un bordeļu izpratnes veidošanā, kā arī par izstrādes rezultātā konstatētajām tiesību normu nepilnībām vērsās ar iesniegumu (bakalaura darba 1. pielikums) pie tiesībsarga, pirms tam iegūstot speciālo dokumentu, tas ir, veselības karti jeb t.s. prostitūtu pasi (bakalaura darba 2. pielikums), kas ļauj tiesiski Latvijā nodarboties ar prostitūciju, lai konstatētās normatīvu nepilnības būtu vismaz formāli tieši attiecināmas uz autoru.

Ievērojot mūsdienu tehnoloģiju priekšrocības, autors vēlas norādīt, ka šī raksta saturs ir patstāvīgi ierakstīts un ir pieejams lejupielādei mp3 formātā,4 lai būtu iespējams informāciju uztvert ne tikai lasot, bet arī klausoties.

 

1. Prostitūcija un saistāmās parādības

Sākotnēji norādāms, ka prostitūcijas tematika mūsdienās nav akūti svarīga sociālās dzīves norisēs, bet tā ir pastāvīgi aktuāla organizētās noziedzības un t.s. nelegālās ekonomikas sastāvdaļa.

Prostitūcija (latīņu prostituere – atklāt, nostādīt, ar skaidrojumu "nodoties pārdošanai") tiek skaidrota kā seksuālo pakalpojumu sniegšana pret materiālu atlīdzību, un mūsdienās šis definējums nav attiecināms uz konkrētu dzimumu.5

Prostitūcijas tematikas vispārinātā analīzē norādāmi vairāki sociāli un tiesiski apsvērumi, t.sk. arī šādas parādības:

• sutenerisms – tiek definēts kā personas mērķtiecīgas darbības iedzīvošanās nolūkā, ekspluatējot personas, kuras nodarbojas ar prostitūciju;

• cilvēku tirdzniecība – personu vervēšana, nosūtīšana un saistāmo darbu organizēšana, lai nodarbinātu personas un saņemtu par to atlīdzību, t.sk. arī no seksuālās ekspluatācijas.6 Šajā gadījumā netiek ņemts vērā apstāklis, vai persona ir piekritusi nodarboties ar prostitūciju;

• seksuālā ekspluatācija – personas izpildīta vai mēģināta ietekmes ļaunprātīga izmantošana seksuāliem nolūkiem, t.sk. monetāra, sociāla vai politiska labuma gūšanai.7

Neapšaubāmi, pastāv arī citas parādības, kas saistāmas ar prostitūcijas organizēšanu un veicināšanu,8 taču raksta ietvaros netiks detalizēti aplūkotas dažādās patstāvīgās prostitūcijas formas vai padziļināti vērtēta sociālās vides ietekme uz šīm parādībām, bet gan norādīta to ietekme problēmu un iespējamo risinājumu izpratnei.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lauris Bočs
16. Maijs 2013 / 07:29
0
ATBILDĒT
Pirmkārt, paldies par komentāru.

Otrkārt, varu piekrist, ka piedāvātie risinājumi ir izmantojami publicitātei pretējā viedokļa paudējiem, bet 2 lietas Jūsu komentārā šķiet nedaudz pārsteidzīgas:



1) Efektivitāte priekšlikumu kontekstā nenozīmētu gala rezultāta (peļņas) ātrāku sasniegšanu, bet gan saimnieciskās darbības veicēju, un valsts pārvaldes resursu saimnieciskāku izmantošanu, nodrošinot minētā mērķa sasniegšanas iespējamību (līdzvērtīgi kā tas tiek nodrošināts citiem saimnieciskās darbības veicējiem salīdzināmos apstākļos). Iespējams, ka angļu valodā šāda veida terminoloģija ir saprotamāka, tātad nevis \"effectiveness\", bet gan \"efficiency\" (sk.arī http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1920793/efficiency). Ja Jūs šajā gadījumā varat norādīt piemērotāku latviešu valodas vārdu, lūdzu, norādiet to!



2)Ja dažas no idejām ir bīstamas sutenerisma apkarošanai, tad vēlētos palūgt tās norādīt (šobrīd nevaru vairāk komentēt šo viedokli).



Varu tikai piebilst, ka sutenerisma apkarošana nebalstās uz to, ka prostitūcija tiek tiesiski ierobežota (tomēr - tā Latvijā ir legāla saimnieciskā nodarbe [tas nav viedoklis, bet fakts] atbilstoši rakstā minētām tiesību normām), bet gan uz to, ka nosakāmas trešo personu lomas prostitūcijas veicināšanā, nevis kā tiek aprakstīts priekšlikumos - organizēšanā.



Protams, var diskutēt par organizēšanas un veicināšanas robežšķirtni, bet tā savā būtībā būtu diskusija par to, cik zilas ir debesis - visiem skaidrs, ka tās ir zilas, bet viena persona krāsu spilgtumu var neredzēt kā otra, taču tas nemainīs pašu apspriedes objekta īpašību, un tāpat šajā gadījumā sutenerisma apkarošanai princips nebūtu saskatāms tajā apstāklī, ka prostitūcijā darbojas pašnodarbinātie, un trešās personas automātiski uzskatāmas par veicinātājiem, tas ir, tieši vai netieši sutenerisma veicēji.



Iespējams gari aprakstīt, bet iesaku atkārtoti izlasīt rakstu ar apziņu, ka šāda sistēma pēc būtības darbojās, t.sk. ES, piem., Vācijā.



Organizētās noziedzības apkarošanā ir daudz vairāk līdzekļu nekā paļāvība uz to, ka, ja cilvēkiem ļauj vairāk brīvības, viņi to noteikti izmantotu ļaunprātīgi. Ekonomiski, sociāli un politiski šāds uzskats var būt bīstamāks nekā rakstā minētās idejas.
Komentārs par to
30. Aprīlis 2013 / 14:24
0
ATBILDĒT
Par to, citēšu- \"efektīvāku saimnieciskās darbības organizēšanu u.tml.\" var tikai pasmaidīt...

Kā ši efektivitāte izpaudīsies? Vai \"saimnieciskās darbības\" pirmrindnie- (-ku), (-ču) pieredzes apmaiņā?

Efektivitāte izpaužas pēs iespējas īsākā laikā sasniegt gala rezultātu, tātad max. peļņu.

Varu iedomāties kādi zinātnes sasniegumi varētu tikt izmantoti...

Raksta autora rosinātās ieceres varētu būt labs materiāls milzīgas ažiotāžas un publicitātes iegūšanai tādiem līdzīgu tēmu apspēlētājiem kā Dž.Dž.Džilinžers..., ja tiktu sarakstīts un uzvests...Te savas lomas atrastu ļoti daudzas kolorītas personības no dažādām ekstremāli pretējām nometnēm (skandināvijas modeļa \"skolnieces\", ortodoksālās \"sieviešu tiesību\" cīnītājas, attiecīgās šo no ārvalstīm sponsorēto cīnītāju organizācijas, politiķi u.t.t.

Bet, ja nopietni, tad dažas no autora idejām ir vienkāršai bīstamas kā pilnīgi jebkāda sutenerisma paveida apkarošanas ieroču iznīcināšana, kas, ņemot vērā likumdevēja tuvredzīgās normas (daļēji līdzvērtīgas ASV Sausajam likumam ar visām no tā izrietošām sekām), vēl vairāk stiprinātu latento noziedzību un visu kas ar to saistīts, tajā skaitā organizēto noziedzību.

Nekādi nevar piekrist autora viedoklim, ka šī nodarbe būtu pilnīgi legāla. Noteikumi to nenosaka, uzliek vien ierobežojumus.

TAD ŠĀDAI NODARBEI BŪTU JĀBŪT MINĒTAI PROFESIJU KLASIFIKATORĀ.
piekrītu
16. Aprīlis 2013 / 09:03
1
ATBILDĒT
Piekrītu, ka ir jāļauj apvienoties grupās, lai sniegtu pakalpojumus, ļoti praktiska iemesla dēļ - gan jau atrastos personas, kas likumīgi gribētu pamēģināt vienlaicīgi ar vairākām.
visi numura raksti
Māris Onževs, Andris Rimša
Skaidrojumi. Viedokļi
Cik pamatota ir monopoltiesību piešķiršana advokātiem
Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos arvien dinamiskāk tiek veidota sabiedriskā doma jaunu Civilprocesa likuma grozījumu pieņemšanai,1 ar kuriem varētu tikt sadārdzināta tiesvedība, kā arī aizskartas personu tiesības uz pieeju ...
102 komentāri
Irina Ļitvinova
Skaidrojumi. Viedokļi
Par advokātu obligāto iesaisti civilprocesā
2005. gada 17. martā tika pieņemts un 2005. gada 1. jūnijā spēkā stājās Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums. Tā mērķis ir veicināt fiziskas personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību, nodrošinot valsts ...
Tiesību politika
Līgumsaistību izpildes loma izcilā uzņēmējdarbības vidē
Gatis Litvins
Akadēmiskā dzīve
Tiesību zinātņu doktoru iesaukums turpinās
Jau ziņojām, ka gada sākums Latvijas Universitātē sācies raženi. Tagad var teikt, ka joprojām tas tā turpinās. Promocijas darbu tiesību doktora zinātniskā grāda iegūšanai ir aizstāvējuši vēl seši Latvijas Universitātes ...
ELSA Latvija
Akadēmiskā dzīve
Jau piektā tiesas procesa izspēle civiltiesībās
Eiropas studentu asociācija Latvijā (ELSA Latvija) jau piekto reizi aicina tiesību zinātņu studentus no visām Latvijas augstskolām piedalīties tiesas procesa izspēlē civiltiesībās. Sacensību mērķis ir ne tikai paaugstināt ...
AUTORU KATALOGS