ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

2. Jūlijs 2013 /Nr.26 (777)

Advokātu process – par un pret
22 komentāri
Aldis Gobzems
zvērināts advokāts 

Raksts veltīts aktuālajai diskusijai1 par advokātu procesa pieļaujamību un pamatotību Latvijā un reizē arī ir replika uz aprīlī "Jurista Vārda" 15. numurā publicēto M. Onževa un A. Rimšas rakstu "Cik pamatota ir monopoltiesību piešķiršana advokātiem".2

Minētajā rakstā abi autori izteica savas pārdomas par advokātu procesa ieviešanas pamatotību jeb, precīzāk, nostāju pret advokātu procesu, secinot, ka šāds tiesiskais regulējums nodarītu būtisku kaitējumu Latvijas tiesību sistēmai un sabiedrībai kopumā.3 No raksta izriet, ka abus autorus visvairāk satrauc ekonomiska rakstura problēma. Kā galveno secinājumu, kura izdarīšanai tika veltīti vairāki apsvērumi raksta gaitā, abi autori izteica, viņuprāt, neapstrīdamu faktu, ka advokātu process sadārdzinās juridiskās palīdzības sniegšanu. Norādīdami, ka tiesvedības kārtību var uzlabot arī ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem, abi autori kā risinājumu piedāvāja informēt indivīdus par kasācijas tiesvedību, publicējot datus par pieņemtajām un nepieņemtajām kasācijas sūdzībām, kā arī Senāta nolēmumus par kasācijas sūdzībām, tādējādi, viņuprāt, nodrošinot sabiedrību ar iespēju izvērtēt.4

Jau pašā sākumā atrunājot faktu, ka M. Onževa un A. Rimšas sniegtajam viedoklim šā raksta autors nevar piekrist lielākajā daļā argumentu, raksta gaitā uzmanība tomēr tiks vērsta tikai uz dažiem, autoraprāt, būtiskākajiem raksta trūkumiem.

 

I. Advokātu process nesadārdzina juridisko pakalpojumu sniegšanu

Vispirms – autors nevar piekrist M. Onževa un A. Rimšas raksta galvenajai atziņai, ka advokātu procesa vienīgais rezultāts būtu juridisko pakalpojumu sniegšanas sadārdzinājums. Šāds secinājums ir nepatiess un ne ar ko nepamatots vairāku iemeslu dēļ.

1. Vērtējums no ekonomiskā skatpunkta ir neobjektīvs

Pirmkārt, jāsāk ar to, ka, autoraprāt, M. Onževa un A. Rimšas pieeja šāda jautājuma izpētei ir nekorekta. Lai arī abi autori norāda, ka vērtējuši jautājumu gan no tiesībpolitiskā, gan ekonomiskā aspekta, autoraprāt, tieši jautājuma analīze no tiesībpolitiskā jautājuma skatījuma ir ļoti nepietiekami iztirzāta. Abi raksta autori advokātu procesu vērtējuši galvenokārt pēc tā iespējamās ekonomiskās ietekmes uz juridiskās palīdzības saņēmējiem, kas nepārprotami ir svarīgs aspekts, tomēr tas nedrīkst kļūt par vienīgo izvērtēšanas kritēriju. Jautājums par advokātu procesa ieviešanu savā dziļākajā būtībā tomēr vispirms ir tiesībpolitisks, līdz ar to arī tā trūkumi vai pienesumi jāvērtē, galveno uzsvaru liekot tieši uz tā paredzēto tiesībpolitisko mērķu izpildīšanu vai neizpildīšanu, tikai sekundāri novērtējot tā iespējamās ekonomiskās sekas.

Tiesiskā regulējuma, ar kuru tiktu noteikts advokātu process, mērķi, kurus par leģitīmiem savulaik atzinusi arī Satversmes tiesa, ir nodrošināt pusēm kvalificētu juridisku pārstāvību tiesā un nodrošināt tiesas pienācīgu darbību.5 Tādējādi, lai objektīvi noteiktu, vai šāds tiesisks regulējums nesīs vairāk labuma vai tieši pretēji – kaitēs sabiedrības interesēm, ir jāanalizē, vai tas attaisnos un izpildīs (un cik lielā mērā izpildīs) savus mērķus, ne tik daudz koncentrējoties uz ekonomiska rakstura jautājumiem.

Šajā rakstā konkrētais jautājums padziļināti netiks aplūkots, jo autors to jau analizējis iepriekš, secinot, ka tieši un tikai zvērināta advokāta profesija ir vispiemērotākā, lai vispusēji un profesionāli pārstāvētu klienta intereses tiesvedības procesā un vispilnvērtīgāk nodrošinātu pušu līdztiesības principa ievērošanu, kā arī veicinātu kvalitatīvu un efektīvu civilprocesu.6 Līdz ar to, korekti izvērtējot advokātu procesa plusus un mīnusus, minētais secinājums ir jāvērtē vismaz tikpat augstu kā advokātu procesa analīzes no ekonomiskā skatpunkta gaitā iegūtie rezultāti.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (22)
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Mia
4. Jūlijs 2013 / 23:43
0
ATBILDĒT
Man patika raksts. Viss bija skaidrs un saprotams.
smilšu ielas pludmale
4. Jūlijs 2013 / 12:21
0
ATBILDĒT
bet es sen sen atpakaļ tiesā vienreiz redzēju vienu tanti no Bauskas, kas iebāza maisā vienu baigi labo juridisko speciālistu - erudītu 12.klases skolēnu, kurš plānoja stāties jurfakā un kļūt par juristu un pēc tam kārtot advokāta eksāmenu un pēc tam vinnēt visas lietas un nopelnīt baigi daudz naudas.

Tante no Bauskas 1 : erudītais topošais jurfak. students 0.
Alberta ielas bruģis
4. Jūlijs 2013 / 12:13
0
ATBILDĒT
Un neskatoties uz Jūsu nosaukto smago kvalifikāciju - sen, sen atpakaļ tiesas sēdē protokolējot gadījās redzēt ļoti daudz - smagu kvalifikāciju izturējušu brīnumdaru darbības, ka, lai nesāktu smietis, bija jākož rokā. Tā kā nevajag, ir pietiekmai daudz \"advokāti\" vecā kaluma, kas nestāv klāt jaunam juristam, kurš advokāta statusu nav ieguvis.
vilks
4. Jūlijs 2013 / 10:35
0
ATBILDĒT
\"Vai stingrā pārliecībā var apzvērēt, ka advokāta pārstāvība (aizstāvība) automātiski būs kvalitatīvāka par jurista, laba tiesībzinātņu studenta vai vienkārši saprātīga indivīda veikto pārstāvību?\"



Var arī ja vajag \"apzvērēt\", ja nenodarbojas ar utopisku demagoģiju, ka lai kļūtu par advokātu ir nepieciešama vismaz 5 gadu jurista darba pieredze, ir jānokārto smags eksāmens, persona nevar būt krimināli sodīta, maksātnespējīga utt.

Pietiekami smaga kvalifikācija, salīdzinot ar studentu vai jebkuru rīcībspējīgu indivīdu.
Klāvs
4. Jūlijs 2013 / 09:16
0
ATBILDĒT
Nu atkal virzamies uz to, ka pirmdienas rītā pie Saktas puķu tirdziņa kāds padzēris advokāts par 2 Ls liks parakstus uz kasācijas sūdzībām.
Proficius Aliri
3. Jūlijs 2013 / 22:16
0
ATBILDĒT
Advokātiem šobrīd monopolstāvoklis ir kriminālprocesā. Var pavērot, cik veiksmīgi tur viņi darbojas – cik pamatotas kasācijas sūdzības iesniegtas, cik bieži neierodas uz tiesas sēdēm, cik kvalitatīvi aizstāv savus klientus. Nemaz nerunāsim par pirmstiesas procesu, par ļoti moderniem standartiem atbilstošām sūdzību tapšanas metodēm utt. Autors raksta, ka advokāta profesija ir vispiemērotākā, lai vispusēji un profesionāli pārstāvētu klienta intereses tiesvedības procesā. Palasot normatīvo regulējumu, tā varētu šķist. Tomēr nedzīvojam savdabīgā utopijā, kur ideāltipiskais regulējums gūst piepildījumu ikdienas mirstīgo dzīvē. Vai stingrā pārliecībā var apzvērēt, ka advokāta pārstāvība (aizstāvība) automātiski būs kvalitatīvāka par jurista, laba tiesībzinātņu studenta vai vienkārši saprātīga indivīda veikto pārstāvību?

Piekrītu idejai, ko izteica Baraks Osama. Jautājums varētu būt par ne pārāk tuvu nākotni. Bet vispirms „advokāti” ir jāpadara par Advokātiem, jāatlasa tie graudi no pelavām, kas varētu pārvērsties ražīgā devumā tiesiskajai klētij. Un nepārtraukti jārūpējas, lai šo tīrību spētu saglabāt.
tikai nevajag...
3. Jūlijs 2013 / 14:54
0
ATBILDĒT
Interesanti, kur tad \"parastajai personai\" ir nejauši iegadījies abonements ekektroniskajam JURISTA VĀRDAM?
ai_bi
3. Jūlijs 2013 / 12:26
0
ATBILDĒT
Man, kā parastai personai, nesaistītai ar ekskluzīvajām, tiesai piederīgajām profesijām, ir bijis neiespējami atrast advokātu. Nekur (internetā) nav pieejama vispusīga un objektīva informācija, neskaitot kontaktus, nekā cita nav. Tāpēc nācās meklēt palīdzību starp paziņām, tajā skaitā, pie vienkāršajiem juristiem, kurus tā necieš advokāti.
Baraks Osama
3. Jūlijs 2013 / 12:05
0
ATBILDĒT
Pat ja mēs pieņemam, ka pilnīga vai daļēja advokātu procesa noteikšana šobrīd ir nepamatota, atklāts paliek jautājums: vai tā jāpaliek arī turpmāk, vai tomēr jācenšas virzīties uz to, lai advokātu monopols kaut kādā formā un apmērā tomēr pastāvētu. Kā jau komentēju iepriekšējā reizē, kad šis jautājums te tika cilāts, es tīri no loģikas viedokļa uzskatu, ka kaut kādam monopolam ir jābūt, un nevis izskata pēc (šaurās, reti sastopamās situācijās), bet gan efektīvam. Visām pārējām reglamentētajām profesijām šāds monopols ir un tikai viņi ir tiesīgi veikt svarīgākās sava amata darbības. Pretējā gadījumā zūd jēga advokāta kā reglamentētās profesijas eksistencei un juridiskās palīdzības sniegšanas regulējums un principi jārevidē pašos pamatos. Jautājums ir vienīgi, pa kādu ceļu uz šo mērķi pareizāk virzīties. Varbūt advokātu darbs stingrāk jāuzrauga, varbūt jānosaka tālākizglītības pienākums, varbūt jācenšas reglamentēt prakses vietu izvietojums, lai advokāti būtu vienlīdz pieejami visas Latvijas iedzīvotājiem? Manuprāt, daudz lietderīgāk būtu diskutēt par šiem jautājumiem, nevis, piesaucot dažādus izolētus kāzusus un meklējot \"kam tas ir izdevīgi\", filozofēt par to, vai advokātam būtu jābūt vienīgajai reglamentētajai profesijai bez profesionālā monopola.
vilks
3. Jūlijs 2013 / 10:17
0
ATBILDĒT
Advokatūras eksāmens ir ļoti labs siets jurista profesionalitātei un vairums juristu to nespēj nokārtot, tāpēc arī advokāts ir augstākas klases jurists.
Hm
3. Jūlijs 2013 / 10:04
0
ATBILDĒT
Nu, ja normatīvi noteiktu taksi, piem., tos pašus LVL 32 par kasācijas sūdzības uzrakstīšanu, plus vēl pienākumu atmaksāt, ja Senāta rīcības sēde to sacerējumu nepieņem.
Mademoiselle
2. Jūlijs 2013 / 21:22
0
ATBILDĒT
Autor, pēc \"argumentācijas\", ka juristi un advokāti ir nesalīdzināmi un darbojas dažādos tirgos vien tāpēc, ka Advokatūras likumā ir dažas tukšās frāzes....pat negribējās tālāk lasīt. Tieši no konkurences tiesību viedokļa abas profesijas sniedzamie pakalpojumi veido vienu tirgu, jo nozīme nav likumam, bet gan klientu izvēlei. Vai, izvēloties starp advokātu un juristu, kas abi specializējas vienā jomā un, pieņemsim, abi \"kotējas\" tirgū, klients izvēlēsies advokātu? Nē, viņš uzvēlēsies to, kas patīk, kam uzticās un kam piemērotāks honorārs. Advokāta profesijai ir monopola stāvoklis ļoti ierobežotā pakalpojumu klāstā un es neredzu kādēļ to palielināt. Ja advokāti būtu bijuši tik neaizstājami (un, spriežot pēc Tevis rakstītā, viņu pakalpojumi nemaz nav būtiski dārgāki) tad vismaz profesionāli klienti (lielākie uzņēmumi, kuri prot izvēlēties juristus un novērtēt viņu darba kvalitāti) nemaz nevērstos pie citiem, \"zemākās klases\" juristiem. Ja tas tā nenotiek, tad varbūt advokatūra nemaz nespēj piedāvāt pietiekami augstu pakalpojumu kvalitāti, un, tādējādi, grozījumi ne tikai atstums pilnīgi nejēdzīgos, bet arī traucēs profesionālu juristu, kaut ne advokātu, pieeju tirgum. Résumé: nepārliecinoši rakstāt, kungs.
Prāta Vētra
2. Jūlijs 2013 / 19:28
0
ATBILDĒT
Ja jau pārstāvēt tiesā var jebkura 18 gadus veca persona ar 3 klašu izglītību, tad varbūt jāļauj arī pusēm izlozēt tiesnesi no saraksta, kurā ir visi, kam ir 18 gadi un kas vēlas būt par tiesnešiem.



Kāda darba pieredze, kādi tiesnešu un advokātu eksāmeni - galu galā, jurisprudence jau nav nekāda raķešu zinātne, \"jo katrs zin kā labāk vaig\" :)
Seskis
2. Jūlijs 2013 / 12:16
0
ATBILDĒT
Lai nodrošinātu procesa dalībnieku tiesisko interešu pilnīgāku aizsardzību, likmā \"Par Tiesu varu\" paredzēti grozījumi, kuros noteikts, ka pirmās instances tiesa pati iesniegs apelācijas sūdzību par savu spriedumu, savukārt apelācijas instances tiesa iesniegs kasācijas sūdzību par savu spriedumu.
Ne-advokats
2. Jūlijs 2013 / 11:53
0
ATBILDĒT
Loti nekorekti ir apagalvot, ka sis raksts nav argumentets, jo tas neatbilst objektivai patiesibai. Un, manuprat, ir atbalstams ir kaut vai apstaklis, ka juristu starpa pastav zinama polemika un autori pauz savu (argumentetu) viedokli (par vai pret).
Angeko
2. Jūlijs 2013 / 11:51
0
ATBILDĒT
Autora viedoklis par to, ka tiesāšanās kasācijas instancē ir ekskluzīvs pasākums, nav ne ar ko pamatots un baisi pat iedomāties, ka šitāda informācija tiek ieborēta klientam, kuram nav zināšanu jurisprudencē. Kasācijas instances \"ekskluzivitāte\" nav pamatota nevienā tiesību aktā, tā ir tiesu instance ar savām likumā noteiktajām funkcijām, un ir pieejama jebkuram procesa dalībniekam, kuram nav žēl 200 rubuļu drošības naudas iemaksai.
O
2. Jūlijs 2013 / 11:43
0
ATBILDĒT
Beidzot Jūsu lietotājvārdam ir pareiza burtu secība. :)
Seksis
2. Jūlijs 2013 / 10:38
0
ATBILDĒT
Jūs vēl jautājat, kurš iegūs labumu?
Tiesnesis
2. Jūlijs 2013 / 10:31
0
ATBILDĒT
Nepārliecinoši :( Turklāt tā arī nepaliek skaidrs, kurš, izņemot zvērinātus advokātus, vēl iegūs labumu ?!
Anonīms lietotājs
2. Jūlijs 2013 / 09:36
0
ATBILDĒT
Samērā vāji \"pretargumenti\"...

Par \"nekonkurenci\" lasot pat nedaudz sasmējos..., Konkurence ir klasiska cīņa par klientu (konkerētajā gadījuma par personu, kurai nepieciešama pārstāvība tiesā), neatkarīgi no katra pakalpoja sniedzēja personiskajām īpašībām, likumiskajām tiesībām un juridisko atbildību.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
visi numura raksti
Anita Rodiņa, Dita Amoliņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Lēmums par atteikšanos ierosināt lietu Satversmes tiesā: teorētiskie un praktiskie aspekti
Satversmes tiesa savu kompetenci – nodrošināt konstitūcijas, respektīvi, Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme),1 virsvadību un konstitucionālo taisnīgumu2 – īsteno, izskatot tai piekrītošās lietas. Taču to ...
5 komentāri
Iveta Ļaksa
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvā pārkāpuma kvalifikācijas problēmas darba līguma formas dēļ
Valsts darba inspekcijas piemērotie administratīvie sodi, par ko paredzēta administratīvā atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa (turpmāk arī – APK) 41. panta otro daļu par darba līguma nenoslēgšanu ...
16 komentāri
Notikums
Lasītāju aptauja par grozījumiem likumā "Par tiesu varu"
„Jurista Vārds” gatavo publikāciju saistībā ar grozījumiem likumā „Par tiesu varu”, kas 13. jūnijā tika pieņemti Saeimā trešajā lasījumā. Paredzēts, ka tie stāsies spēkā 2013. gada 1. septembrī. „Jurista Vārds” ...
Tiesību politika
Prezidents izvērtē Saeimas darbu un piedāvā konstitucionālas reformas

Fragmenti no Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzrunas Saeimas pavasara sesijas pēdējā plenārsēdē 20. jūnijā. Pilns runas teksts pieejams: www.president.lv.

Ilze Dubava
Juridiskā literatūra
Krīzes iespaids uz konstitucionālo sistēmu – ekspertu analīze zinātniskā krājumā
Latvijas konstitucionālo tiesību zinātnieki Dr.iur. Ringolds Balodis un Dr.iur. Jānis Pleps piedalījušies grāmatas "Constitutions in the Global Financial Crisis. A Comparative Analysis" (Xenophon Contiades (ed), Ashgate, 2013) tapšanā ar ...
AUTORU KATALOGS